Güncelleme Tarihi:
Türkiye ekonomisinde yıllardır yaşanan tek sayıyla biten yıllarda tarımsal üretimin gerilemesi ve sonu 8 ve 9'la biten yıllarda ekonominin durgunluğa girmesi sedromlarına bir yenisi daha eklendi. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin yaptığı araştırmaya göre, yakın tarihimizde ağustos aylarında başımıza açılan pek çok sorun var.
Hálá etkilerini yaşadığımız Marmara depreminin, 1998'deki Rusya krizinin ve 1984'deki PKK terörünün başlangıç tarihlerinin 17 Ağustos'a denk gelmesi oldukça ilginç. Son on yılda ekonomiyi zora sokan Körfez Krizi, Asya krizi ve Bulgaristan'dan göç olayları da ağustos ayında gerçekleşti.
Türkiye 17 Ağustos'ta yaşadığı deprem felaketini henüz atlatamadı. Ancak yakın tarihimizde bir çok 17 Ağustos felaketi var. Bunlardan biri Türkiye'yi Asya krizinden çok daha fazla etkileyen Rusya krizi 17 Ağustos 1998'de bu ülkenin moratoryum ilan ederek dış borç ödemelerini durdurması ile başlamıştı. İkinci büyük pazarımızı olan Rusya'daki kriz, hem resmi ihracaat gelirlerimizi hemde bavul ticaretinde düşüşe yol açmıştı.
Son 15 yıldır süren ve tahminlere göre Türkiye'ye 50 milyar doların üzerinde bir fatura çıkaran PKK terörü de bir 17 Ağustos tarihinde başlamıştı. 17 Ağustos 1984 tarihinde Şemdinli ve Eruh ilçelerine düzenlenen baskın, PKK terörünün başlangıcı olmuştu.
Etkisi yeni yeni geçmeye başlayan Asya krizi, 1997 yılının ağustos ayında filizlenmişti. Ayrıca, esnek kur sistemine geçmeden önce Türkiye'de yapılan üç büyük devalüasyonun ikisi ağustos aylarında gerçekleşmişti.
Ağustosta neler oldu?
17 Ağustos 1984 : PKK eyleme başladı.
6 Ağustos 1988 : Faiz düşürme operasyonu.
Ağustos 1989 : Bulgar baskınından kaçan yüzbinlerce soydaşımız ülkemize akın etti.
2 Ağustos 1990 : Körfez Krizi'i başladı.
Ağustos 1997 : Asya krizi başladı.
17 Ağustos 1998 : Rusya kriz başladı.
17 Ağustos 1999 : Sekiz ili etkileyen deprem ekonomiyi sarstı.