ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 13:42
Ekonomi patronlarının yenilendiği yeni hükümet döneminde, ekonomi alanında bakanları zorlu sınavlar bekliyor.
Ekonomi alanında çalışan bakanlar; tedbir isteyen IMF ile gözden geçirme, dalgalanma ortamında faiz düşüşünün yapılması ve enflasyon hedefinin tutturulması, sosyal güvenlik reformunun yaşama geçirilmesi, memur toplu görüşmelerinin tamamlanması, bütçenin hazırlanması, büyümenin sürmesi için reel sektör üzerindeki yüklerin azaltılması sınavlarından geçecekler. Bakanları bekleyen gündem özetle şöyle:
NAZIM EKREN: Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak; koordinasyonu yanı sıra BDDK, SPK ve DPT’den sorumlu olması bekleniyor. Ekonominin koordinasyonu ve SPK nedeniyle uluslararası piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların Türkiye’ye etkisini yakından izleyecek. DPT nedeniyle yeni dönem bütçe ve kamu harcamalarında karar mekanizmasında olacak. BDDK ve TMSF arasında yaşanan Adabank satışına izin verilmemesi krizi de ilgili bakan olarak gündeminde olacak. İmarzedelere yapılacak ödemelerde sorun çıkarsa, konuyla ilgili en yetkili isim olacak.
MEHMET ŞİMŞEK: Hazine’den sorumlu, Merkez Bankası ile ilgili, IMF ve Dünya Bankası ilişkilerinin bağlı olacağı bakan olarak, ilk etapta IMF ile uğraşacak. Altıncı gözden geçirmeyi tedbir isteyerek, büyük uğraşlar sonunda onaylayan IMF, 19. Stand-By’ın son üç gözden geçirmesine girilirken,
seçim ekonomisi nedeniyle fırlayan harcamalar ve şart koşulmasına rağmen yapılmayan elektrik zammı nedeniyle sorun yaratacak. Uluslararası piyasalarda dalgalanmalar sürerken, Merkez Bankası’nın ekim ayında faiz indirmesinin beklenmesi de gündeminde ilk sıralarda yer tutacak. Son iki ay dışında hedeften uzakta bulunan enflasyonda yılsonunda yüzde 4’lük hedefin tutturulması Merkez Bankası dolayısıyla öncelikli sorumluluğu olacak. Piyasalardaki dalgalanmalarla birlikte, sıcak para, borçlanma tutar ve faizleri de mesaisinde önemli yer tutacak.
MURAT BAŞESGİOĞLU: Çalışma Bakanlığının ardından, çalışanların toplu görüşme ve sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı olarak ilk işi, enflasyon hedefi kadar zam önerilen memur ile toplu görüşmeyi tamamlamak olacak. Memurlar, işçiye seçim öncesinde yapılan kadar zam ve iyileştirme istediği için bu süreç zorlu geçecek.
KÜRŞAD TÜZMEN: Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı olarak çalışmaya devam ederken, ihracatçı kanadı vasıtasıyla değerli YTL sorunu yaşamaya devam edecek. Faiz düşüşü talep etmeyi sürdürürken,
euro-
dolar paritesi nedeniyle normalden fazla olumlu etki yaratan ihracatı, yılsonunda 100 milyar dolara ulaştırmaya çalışacak. Gümrük Birliği başta olmak üzere uluslararası anlaşmaların gereği olarak ithalatta doğan serbesti nedeniyle ucuz ve kalitesiz ürünlerin yurda girişi nedeniyle eleştirilere muhattap olacak.
KEMAL UNAKITAN: Seçim ekonomisiyle harcamaların patladığı dönemde yeni bütçeyi hazırlayacak. Harcamalardaki artışların telafisi, tedbir alınması, faiz dışı fazlanın tutturulması için bütçe üzerinde her zamankinden fazla çalışılması gerekecek. Özelleştirmeden sorumlu bakan olarak da başta Petkim’in satış sürecinin tamamlanması olmak üzere, ülkenin önde gelen kuruluşlarının özelleştirmesinde yoğun eleştiri almaya devam edecek. Yeni dönemde bir türlü satılamayan enerji dağıtım bölgelerinde yatırımlar yapıldıktan sonra satışa çıkılması yine tartışmalara konu olacak. Vergi politikaları ve uygulamalar da başını ağrıtmaya devam edecek.
ZAFER ÇAĞLAYAN: Sanayi Bakanı olarak reel sektörün üzerindeki yüklerin azaltılması yönünde zorlu çalışmaların altında kalkması gerekecek. TOBB yönetiminde olduğu dönemde gündeme getirdiği bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatının kaldırılması gibi konularda girişimde bulunup bulunmayacağı hem reel kesim hem de çalışanlar tarafından izlenecek.
FARUK ÇELİK: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak uzun yıllardır yapılamayan sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girecek olması yoğun çabasını gerektirecek. Anayasa Mahkemesi iptali doğrultusunda sistemde yapılması gereken değişiklikler, bunların reformun esasını bozmaması, reformun işçi ve işveren kesimlerine anlatılması mesaisinin önemli bir bölümünü alacak. Tekstil, Telekom gibi sektörlerde devam eden grev süreçlerinde arabuluculuk yapması gerekebilecek.
MEHDİ EKER: Kuraklığın da etkisiyle maliyetlerin yüksekliği sorunu katmerlenen tarım kesimini memnun etmesi çok zor olacak. Mevcut destekleme sistemi iyi yürümediği için, kaynakların doğru dağıtımı konusunda çalışma yapması gerekecek. AB ile müzakereler yürürken, tarımsal nüfus azalması gerektiği için çiftçi kesimi ile karşı karşıya gelecek.
HİLMİ GÜLER: Elektrikte arz krizi öncelikli sorunu olacak. Elektrik üretimini artırmak için acil girişimlerde bulunması gerekecek. Elektriğe zam yapılmamasının da etkisiyle enerji KİT’lerinin içine düştüğü ekonomik darboğazdan çıkmak için çok uğraşması gerekecek. Nükleer enerji santrali kurulması, elektrikte serbest piyasa düzeninin oturtulması mesaisinde yer tutacak. Rusya’yı kızdırmadan Türkiye’nin bulunduğu bölgede büyük enerji projelerine dahil olması, ABD’nin ambargo uyguladığı İran ile dev enerji projelerini yaşama geçirmesi; Samsun-Ceyhan, Nabucco gibi projeleri tamamlaması ve ayrıca doğalgaz kontratlarındaki fiyat sorunlarını çözmesi gerekecek.
BİNALİ YILDIRIM: Ulaştırma Bakanı olarak, ilk etapta, cep telefonunda üçüncü nesil ihalesinde sektör devleri ile uğraşacak. Havaalanlarının işletmesinin özelleştirme çalışmalarını sürdürecek. Havayollarında rekabet döneminin kurallara uygun sürdürülmesini gözetecek. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın yenilenmesi ve ekonomik sorunlarının çözülmesi için çalışacak. Karayolları Ulaştırma’ya bağlanacağı için, İstanbul’a üçüncü köprü başta olmak üzere önemli projelerle uğraşacak.
FARUK NAFİZ ÖZAK: Bayındırlık Bakanlığının en önemli birimi olan Karayolları, kendisinden alınacağı için iş yükü azalacak. Daha çok afet işleri, deprem başta olmak üzere doğal felaketlere karşı yapı stoğunun yenilenmesi gibi konularda çalışacak.
(YLD/HAZ)
30.8.2007
13:28 30/08/2007