ANKA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 13:19
Merkez Bankası'nın öncü göstergeler endeksi ekonomideki büyümenin yavaşlayacağı işaretlerini veriyor. Beklentilerde de olumsuzluk görülürken iç piyasadan alınan yeni siparişlerin ise durduğu belirlendi.
Merkez Bankası'nın sanayi üretim endeksi, ara malı ithalatı, elektrik üretimi ve iktisadi yönelim anketinin ekim ayı verilerini kullanarak oluşturduğu Merkez Bankası Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre 3.2 puanlık düşüşle 144.8’e geriledi. Öncü göstergeler endeksinin temmuzda 151.6 olan değeri ağustosta 149.9’a, eylülde ise 148’e gerilemişti. Endekste temmuz ayından bu yana 6.8 puanlık bir düşüş yaşandı.
Merkez Bankası'nın aylık olarak gerçekleştirdiği öncü göstergeler endeksinde yer alan veriler ekonomide yavaşlama ve olumsuz beklentilerin sinyalini veriyor. Bu endekslemede istihdam temmuz ayında 2.2 puan olan istihdam ağustosta 3.7’ye çıktı. Eylülde yeniden 2.2’ye düşen istihdam ekimde eksi 3.4 olarak gerçekleşti.
İhracat olanaklarına ilişkin endeks de ekim ayında yüzde 7.4’e geriledi. Söz konusu endeks temmuzda 18.5, ağustosta 15.3, eylülde ise 16.2 düzeyinde bulunuyordu.
SİPARİŞLER DURDU
İç piyasadan alınan yeni siparişlerin ise durduğu belirlendi. Temmuzda 9.2 olarak belirlenen iç piyasadan alınan siparişlerin oranı, ağustosta 9.5 olarak belirlenmişti. Eylülde yeniden 4.6’ya gerileyen siparişlerin oranı ekimde sıfır olarak belirlendi.
Elektrik üretim miktarı nisan ayındaki 14 milyar 300 milyon kilovatsaatten, 13 milyar 435 milyon kilovatsaate geriledi.
İskontolu Hazine ihalesi için satılan miktarla ağırlandırılmış yıllık ortalama basit faiz oranı ise eylül ayındaki yüzde 21.6'dan ekim ayında yüzde 23.4’e çıktı.
Merkez Bankası'nın açıklamasında OECD tarafından çeşitli ülke ve bölgeler için oluşturulan bileşik öncü göstergeler endeksine de yer verildi. Buna göre, bileşik öncü göstergeler endeksi
Euro bölgesinde 0.1, OECD bölgesinde 0.5 puan ve G7 ülkelerinde de 0.4 puanlık düşüş yaşandı.