Ekonomide güven ortamı vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide güven ortamı vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2023 07:00

GENÇ Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, Merkez Bankası’nın faizinin yüzde 17.5 olduğunu hatırlatarak, “Bugün, mevduatınızı bankaya götürdüğünüzde, bankanın o günkü politikasına göre yüzde 25 ila 30 oranında faiz alabiliyorsunuz. Bankalar yüzde 17.5 seviyesinden Merkez Bankası’ndan para alıyor, ancak siz bankalardan kredi istediğinizde yıllık faiz oranı yüzde 70-80’i buluyor” dedi.

Haberin Devamı

Bir grup gazeteciye ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Allıoğlu, ekonomide içinde bulunulan durumdan çıkmanın formülünün “güven sağlama” olduğunu söyledi. Allıoğlu, “Güven her şeyden önemli. Güven sağlayacaksınız ki bir malın bedeli önümüzdeki hafta şimdikinden fazla olmayacak ya da olacaksa ne kadar olacağını bileceksiniz. Üniversite mezunlarının ‘Ben artık burada durmam, yurtdışına gideceğim’ dememesi için de güven ortamını sağlamak gerekiyor. Bunu yapabilirsek ekonomideki kısırdöngüyü aşma şansımız olur ki bunlar zor adımlar değil. Sihirli bir değneğe ihtiyacımız yok” dedi.

İHTİYAÇ OLMAYAN MALLARI ALIYORSUNUZ

Türkiye’de şu anda bir yatırımcının parasını bankaya yatırmak yerine, ihtiyaç duyduğu malzemeyi stoklamayı tercih ettiğini belirten Allıoğlu, şöyle devam etti: “Baktığınızda kâr ediyorsunuz, ancak bu sistem bir süre sonra sizi ihtiyacınız olmayan malları almanıza yönlendiriyor. ‘Nasılsa fiyatı artacak’, ‘Malım çok eskimedi, ancak bir daha bulamam, bu fiyata bulamam’ ya da ‘İyi ki almışım’ diyerek, bugünden mal alıyoruz. Bu cümleyi kurdurttuğunuz anda bu alımlar sürecektir. Bu bakış ,tüketimi artıyor ve kısırdöngü şeklinde devam ederek, enflasyonu yükseltiyor.”

Haberin Devamı

‘OTOMOBİLDE İTHALAT ARTTI’

OTOMOTİV piyasasına da değinen Allıoğlu, “Türkiye’de otomobil yatırım aracı haline geldi. Çünkü insanlar parasını bankaya mevduata yatırırsa, gerçek enflasyonun altında faiz aldığında parasının değer kaybedeceğini bildiği için otomobil alıyor. Otomobil yeni de olsa değiştirmeyi tercih ettiğinden otomobile olan talep artıyor. Türkiye’de yılın ilk 7 ayında yeni otomobil satışları geçen yıl aynı döneme göre yüzde 58 oranında arttı. Bu otomobillerin yüzde 65’i ise ithal. Yani dövizimiz geçen seneye kıyasla yüzde 65-70 oranında kaçtı” diye konuştu. Türkiye’de 2021 yılında yüzde 0.5 olan elektrikli araç satışlarının bugün yüzde 4’e kadar ulaştığını belirten Allıoğlu, “Yani katlanarak büyüyor. 2026 yılında, o yıl satılan araçlarda elektrikli araçların payının yüzde 10-15 seviyesine ulaşacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!