Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00
Avrupa’da bu yılın son çeyreğinde keskin bir ekonomik yavaşlama yaşanacağına ilişkin beklenti artarken, Avrupalı şirketler çalışan sayısını artırmadan üretimi azaltmaya, danışmanlık şirketlerinin maliyetleri düşürmeye yönelik programlarını uygulamaya kadar bir dizi önlem alıyor. Korumacı girişim, otomotivden havayoluna, sigortadan bankacılığa pek çok sektörde gözleniyor.
YILIN son çeyreğinde yaşanacağı öngörülen keskin ekonomik yavaşlama nedeniyle Avrupalı şirketler maliyetleri düşürmek için işçi çıkararak, üretimi dengeleyerek ve işe alımları azaltarak önlem alıyorlar. Korumacı girişim, otomotivden havayoluna, sigortadan bankacılığa pek çok sektörde gözleniyor. Denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin İngiltere Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa eşbaşkanı John Griffith stratejilerinin temel olmayanları dondurmak olduğunu açıklayarak, "İkinci derecede önemli olan açık pozisyonları doldurmadık. Temel olmayan yüklerden tasarruf ediyoruz" dedi. Griffith, işlerin yeniden yapılandırılmasında ciddi bir patlama yaşadıklarını ve stratejik pozisyonlar için işe alım yaptıkların söyledi.
İflas ve birleşme
Giderleri azaltmak ve maliyetleri düşürmek isteyen şirketler, yeni iş ve yapılanma planı hazırlanması için soluğu danışmanlık şirketlerinde alıyor. İrlandalı paketleme grubu Smurfit Kappa’nın CEO’su Gary McGann, yakın zamanda maliyetleri azaltmaya yönelik bir program satın aldıklarını belirterek, "Bunun içinde bulunduğumuz en zor zaman olduğunu söylemek kesinlikle adil olur. Bizim sektörümüzde iflaslar ve birleşmeler olacak. Resesyona doğru gidiyoruz ve bu pek çok kişinin düşündüğünden daha derin olacak" dedi.
İşten çıkarma planlarıİtalyan Fiat, Alman Mercedes ve BMW’nin başını çektiği otomotiv firmaları ise fabrikalarında üretimi azalıp, vardiyaları elimine ederken; British Airways ve Ryanair gibi havayolu şirketleri de bazı uçuşları kaldırıyor. Alman Siemens, Fransız gaz şirketi Saint-Gobain gibi mühendislik sektöründen faaliyet gösteren şirketlerden Henkel gibi tüketici ürünleri alanında iş yapan ve İtalyan UniCredit gibi bankacılık sektöründen firmalara kadar pek çok şirket kısa bir süre önce işten çıkarma planlarını duyurdular. Bütün bu gelişmelerin, Avrupa’da iş güveninin yerle bir olup, Avrupa Komisyonu’nun duyarlılık endeksinin 5 yılın en düşük seviyesini görmesiyle aynı zamanda meydana gelmesi dikkat çekti.
ABD’liler daha iyi durumda Avrupalı şirketlerin ikinci çeyrek gelirleri her ne kadar bazı analistlerin beklentisinden az gerilese de bir ıstıraba dönüştü. Bloomberg’teki bilgilere göre, Batı Avrupalı şirketletlerin performansları Amerikalı rakiplerininkinin çok gerisinde kaldı. Hollandalı banka ING’nin ’sürpriz oranlar’ diye anılan son raporuna göre,
Euro Bölgesi’nde beklenenin üzerinde performans gösterenlerin, beklenenin altında performans gösterenlere oranı eksi 19 oldu. İngiltere’de bu oran yüzde eksi 9 iken, ABD’de yüzde eksi 5 olması dikkat çekti. Avrupa ekonomisi 2008 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0.7 oranında büyüdü ki bu ABD’dekinden daha güçlü bir rakamdı. Ancak ikinci çeyrek için pek çok ekonomist yavaşlama beklentisine sahip.
Kárı düşen HSBC ve Fortis ’piyasa zora giriyor’ mesajı verdiKREDİ krizinin bankaların bilançoları üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor. ’Piyasalar ne zaman düzelecek’ beklentisi artarken kárı düşen ve varlıkları eriyen finans kuruluşları peş peşe durumun daha kötüye gittiği yönünde sinyal veriyor. HSBC ve Fortis de durumun özellikle Amerika’da zor bir dönemece girdiği konusunda uyarıyor.
İlk uyarı yarıyıl
kárı yüzde 28 düşen HSBC’den geldi. Banka piyasaların birkaç 10 yılın en kötü dönemini yaşadığı konusuna dikkat çekti. Avrupa’nın en büyük bankasının kárı 3.9 milyar
dolar düşerek 10.2 milyar dolara geriledi. Bu gerilemede de Kuzey Amerika’dan gelen 2.8 milyar dolarlık zarar etkili oldu. HSBC yeni alınan kredilerdeki zararının da 3.7 milyar doları bulduğuna dikkat çekti. Bankanın ikinci çeyreğe kadar yazdığı zararın toplamı 15 milyar dolara ulaşmıştı.
Fortis de zor günler konusunda uyarılarda bulunan ikinci banka oldu. Fortis’in de yarıyıl kárı yüzde 40 düştü.
İrlandalı İspanyol ve İngiliz şirketleri daha kötümserFINANCIAL Times gazetesinde yer alan bir habere göre İrlandalı, İspanyol ve İngiliz şirketlerin, Alman ve Benelükslü şirketlere kıyasla daha kötümser. Göreceli olarak daha iyimser olanların bile durumu dikkatlice izlemek gerektiğini düşünmesi işlerin pek iyi gitmediğinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Hollandalı telekomünikasyon grubu KPN’nin CEO’su Ad Scheepbouwer, "Benelüks ülkeleri ya da Almanya’da tüketimin arttığını görmemiz yazım. Şu anda gelirlerde yavaşlama göreceğiz. Sahip olduğumuz maliyet düşürme programını daha üst bir konuma taşımalıyız" diye konuştu. Kötümser ülkelerde daha çok işten çıkarma olacağı söyleniyor.