Ekonomi Koordinasyon Kurulu 39. toplantısı Denizli'de başladı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Koordinasyon Kurulu 39. toplantısı Denizlide başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2010 11:18

Ekonomi Koordinasyon Kurulu 39. Toplantısı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında başladı. Babacan yaptığı konuşmada, hükümet olarak oluşturdukları güven ortamı ve ülkenin uluslararası arenadaki itibarının en önemli değerleri olduğunu söyledi.

Denizli Anemon Otel'de başlayan toplantıya, Babacan'ın yanı sıra Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım Bakanı Mehdi Eker katıldı.

Ege Bölgesi'ndeki 8 ilden valiler, belediye başkanları, davetli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, TOBB Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nuri Görenoğlu, Tuskon Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, TYD Başkanı Turgut Gür, TÜRSAB ikinci Başkanı Talha Görgülü, ASKON Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Sıtkı Şükürer, TİM Başkan Yardımcısı Ali Nedim Güreli, TESEK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜSİAD Sanayi Komisyonu Başkanı Ali Kibar hazır bulundu.


"DENİZLİ İÇİN TARİHİ BİR GÜN"

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Ekonomi Koordinasyon Kurulu 39. Toplantısı'nın Denizli'de yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, kentin tarihi bir gün yaşadığını söyledi.

Denizli Anemon Otel'de yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu 39. Toplantısı'nın açılışında konuşan Denizli Valisi Erkmen, daha önce Konya ve Şanlıurfa'da gerçekleştirilen toplantıların 3. bölgesel ekonomik koordinasyon kurulu toplantısının kentlerinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ege Bölgesi'nin 8 il olarak Türkiye'ye katma değer anlamında çok şey kattığını, ortak sorunların birliktelikle halledilmesi sonucunda mevcut potansiyelin daha ileri boyuta ulaşacağına emin olduklarını vurgulayan Vali Erkmen, “Bugünü Denizli için tarihi bir gün olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Denizli hakkında çeşitli bilgiler veren ve çeşitli sıkıntıları dile getiren Vali Erkmen, toplulaştırma konusunda Denizli'nin Türkiye'ye örnek bir yer olduğunu, şu anda tüm tarım alanlarının yüzde 20'sinin, sulamaya açılan yerlerin ise yüzde 50'ye yakınının toplulaştırıldığını kaydetti.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi ise kentin tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptığını belirterek, bu konuda emeği geçenlere kentliler adına teşekkür etti.
Denizli'nin binlerce yıllık geçmişe dayanan zenginliklerin kaynağı bir şehir olduğunu, kültürde, tarihte, ticarette, sağlıkta birçok alanda bölgenin en şanslı şehri olduğunu anlattı.

Kentin 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini, bunun 1,5 milyar dolarının tekstil konfeksiyon, 600-700 milyon dolar bakır, metal grupları, 400 milyon dolar mermer traverten maden ihracatı gerçekleştirdiğini, sadece Pamukkale'ye yılda 1,5 milyon turistin geldiğini, 2023 yılındaki hedeflerinin 15-20 milyar dolarlık ihracat, 10 milyon turist olduğunu vurgulayan Zeybekçi, “Göreve geldiğimizde Denizli şehircilik anlamında geri kalmıştı. Bugün Denizli şehircilik anlamında büyük bir kalkınma atılım içindedir. Denizli Türkiye'de bu ön plana çıkan haliyle turizmde kültürde batı Anadolu'nun başkenti olma yolunda çok büyük adımlar atmıştır. Denizli zenginlikleriyle bundan sonra da Türkiye'nin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir” dedi.

"ULUSLAR ARASI İTİBAR EN ÖNEMLİ DEĞERİMİZ"

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet olarak oluşturdukları güven ortamı ve ülkenin uluslararası arenadaki itibarının en önemli değerleri olduğunu söyledi.

Denizli Anemon Oteli'nde düzenlenen 39. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının açılış konuşmasını yapan Babacan, İç Anadolu Bölgesi için Konya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için de Şanlıurfa'da düzenledikleri bölgesel Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarının üçüncüsünü Ege Bölgesi için Denizli'de düzenlediklerini ifade etti.

İzmir, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa ve Denizli'den valiler, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odaları, borsalar ve üniversite rektörlerini bugün tek çatı altında bir araya getirdiklerini dile getiren Babacan, toplantıda 7 bakanın yanı sıra 10 bakanlıktan karar verici konumdaki üst düzey yöneticilerin, bölgenin sorunlarını dinleyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

“Hükümet olarak her türlü kararımızda her türlü tasarrufumuzda istişareye ve toplumsal uzlaşmanın tesisine büyük önem atfediyoruz” diyen Bakan Babacan, ekonomik, siyasal ve sosyal konuların, toplumun tüm taraflarınca sahiplenilmesinin, aldıkları kararların uygulanabilirliğini kolaylaştırdığını ve bu kararların ömrünü uzattığını düşündüklerini dile getirdi.

Politikalarını katılımcı demokrasi anlayışı içinde oluşturduklarını, Mayıs ayından bu yana bir çok sektör ve kesimin sorunlarını dinlemek üzere bir araya geldiklerini, burada gündeme getirilen sorunların imkanlar ölçüsünde çözüme kavuşturduklarını dile getiren Babacan, bugün de toplantı sonrası Ankara'ya giderek gerekeni yapacaklarını ifade etti.

“EFELER DİYARI, EGE BÖLGESİ”

Ege Bölgesi'nin bereketli topraklar üzerinde, doğal ve kültürel zenginliklere, jeopolitik avantajlara sahip bir bölge olduğunu belirten Babacan, Kurtuluş Mücadelesi'nde destanlar yazan Efeler Diyarı Ege Bölgesi'nin, Cumhuriyet tarihi boyunca ulusal kalkınmada çok önemli roller üstlendiğini ifade etti. Babacan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“TÜİK'in en son verilerine göre Ege Bölgesi'ndeki 8 ilimiz, Türkiye'deki her 100 liralık katma değerin 14 lirasını oluşturuyor. Sanayi üretiminin 2008 yılında yüzde 11'i Ege Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor. Ülkemizin toplam ihracatının yüzde 10'unun biraz üzerindeki bölümü, bu 8 il tarafından yapılıyor. Global ekonomik krizden, Avrupa'da yaşanan durgunluktan Ege Bölgemiz, özellikle ihracata yönelik üretim yapan tesisler olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz yılın son üç ayından itibaren ihracat rakamlarında toparlanma görüyoruz. Şöyle bir mukayese edecek olursak, bu 8 ilde 2009 son üç ay ihracat rakamı, 2008 son üç ayına göre yüzde 5 arttı. TİM verilerine göre Ocak'ta da yine 8 ilimizin toplam ihracatı, önceki yılın Ocak'ına göre yüzde 15 artış gösterdi. 855 milyon dolara kadar düşen ihracat, bu sene 984 milyon dolara çekildi.

Haberin Devamı

Küresel kriz döneminde aldığımız önemli tedbirlerden biri de yatırımlara uyguladığımız teşvik programı. Türkiye genelindeki sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıkladık. Ege Bölgesi'ne bakacak olursak, sonuçlar yine oldukça iyi. Teşvik uygulamamız henüz yeni olmasına rağmen Temmuz-Aralık döneminde 8 ilde 237 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. Yatırım toplamı 1 milyar 700 milyon lira tutarında.”

"GÜVEN VE İSTİKRAR İÇİN KARARLIYIZ"

Bakan Babacan, görevde bulundukları 7 yıllık süreçte sürekli olarak ekonomide başarının temel faktörünün, güven ve istikrar olduğunu vurguladıklarını, güven ve istikrarı sağlamak için son derece hassas, kararlı bir duruş sergilediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bir ülkenin ne kadar doğal kaynağa sahip olursa olsun, hazırdaki varlıklar bakımından ne kadar zengin olursa olsun, güven ve istikrara sahip değilse istenen başarının elde edilemeyeceğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

“Biz işte bu yüzden ekonomi anlayışımızda politikalarımızda popülizme asla prim vermedik, bir işin doğrusu neyse onu yaptık. Yatırımcımıza, üreticimize, halkımıza, önlerini geleceği daha iyi görebilmelerini sağlamak için sağlam bir güven ve istikrar zemini oluşturarak hedefler koyduk, ulaştık, sözler verdik yerine getirdik. Biliyoruz ki güveni oluşturmak zahmetlidir, vakit alır, ağır ağır oluşur. Güvenin, itibarın nasıl oluştuğunu en iyi iş dünyası anlar.

Haberin Devamı

Güveni kaybetmek de çok kolaydır. Yılların birikimini bir haftada, bir gecede yitirirsiniz. Bizim hem hükümet olarak oluşturduğumuz güven, hem Türkiye'nin uluslararası arenadaki saygınlık ve itibarı en önemli değerlerimizdir. İtibarı olmayan, güven sağlanmayan bir ülkenin kaynakları mevcut varlığıyla sınırlıdır. Güven ve itibarı sağlarsanız, dünyanın kaynakları sizin emrinize sunulur. Bunu Türkiye olarak fiilen yaşadık, gördük.

'Türkiye bu krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olacaktır' dedik. Krizden en hızlı çıkacak ülkelerin başında da Türkiye yer alacaktır' dedik. Bunu bugün pek çok uluslararası kuruluş teyit ediyor. Dünya Bankası, IMF, AB raporlarına bakın, '2010'da en hızlı büyüyecek ekonomi Türkiye ekonomisi olacak' diyor. Bu raporlar, 'Gelecek 40-50 yılın dünyada en önemli ekonomilerinden biri Türkiye olacak' diyor ve bunu krizin ortasında diyor.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!