‘Ekonomi konuşmayı beceremedik’

Güncelleme Tarihi:

‘Ekonomi konuşmayı beceremedik’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 08:29

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, 2007 yılı itibarıyla Türkiye'de siyaset ağırlıklı bir gündem yaşandığını belirterek, “Türkiye nin gündeminde ekonomi olmalıydı, ama 70 milyon olarak bunu beceremedik” dedi.

İzmir ve ilçelerindeki oda ve borsaların üç ayda bir düzelediği ortak yönetim kurulu toplantısı, Ödemiş Bozdağ yaylasındaki Gölcük beldesinde düzenlendi. Toplantıya katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gündeminde ekonominin öncelikli olmasının gerektiğini söyledi. 2007 yılından bu yana siyaset ağırlıklı gündemin yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin gündeminde ekonomi olmalıydı. Ama 70 milyon olarak bunu beceremedik. Türkiye 2002-2006 yılları arasında tarihi yazdı, yüzde 7.2 büyüdük. 2007'ye gelince bir baktık ki Brezilya, Rusya ve Çin'in arkasından büyürken, Doğu Avrupa va Asya'nın arkasına düştük. Büyüme çok önemli. İşsizlik, zenginlik için büyüme çok önemli. Yüzde 7'nin altındaki her büyümeyi başarısız olarak görüyoruz. Türkiye'nin birinci önceliği ekonomi olmalı” diye konuştu.

Ekonomi büyürken kayıt dışı ekonomininde kayıt altına alınmasının gerektiğine dikkat çeken Hisarcıkloğlu, Türkiye'nin dünyadaki en pahalı petrolü kullandığnı kaydetti. Türkiye ekonomisi büyürken, enerjiye ihtiyacın azaldığını dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi büyüyor, enerji ihtiyacı azalıyor, bu mümkün mü? Araç sayısında artış var. Ama akaryakıt kullanım aynı kalmış. Her halde araçlara su koyuyorsunuz. LPG tüp kullanımı 3.8 milyon tondan, 3.5 milyon tona düşmüş. Vergi oranları 18 milyar YTL'den 28 milyar YTL'ye çıkmış. Kayıt dışı var. Vergi kanunları adil yazılmalı” dedi.

Türkiye'nin futbolda 1990 yılından sonra kazandığı başarıyı, ekonomide yaşanan gelişmelere benzeten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“Futbolda 1990 kadar başarımız ne vardı. 1-0 yenilsek gazeteler ‘yenildik ama ezilmedik’ diye yazıyordu. En son Avrupa futbol şampiyonasın da Almanya'ya yenildiğimizde gazetelerde ‘ezdik ama yenildik’ diye yazdı. Bizim çocuklarımıza imkanlar sağlanınca 1990'lar dan itibaren başarı sağlanmaya başlandı. Ekonomide de aynısı oldu. 25 sene önce Türkiye 3 milyar dolar ihracat yaparken, bugün 125 milyar dolar ihracat yapıyor. 200 ülkeye ürün satıyoruz, bunun yüzde 92'si sanayi ürünü, bunu Türk müteşebişler yaptı. Bizim insanımıza doğru yolu sistemi koyduğunuz zaman yapamayacağı şey yok. İşin özü sistemde. 25 yıldır yaptıklarımız ortada. Dünyada kimseye nasip olmayan işleri yaptık. Misyonumuz Türkiye'yi en zenginler arasına sokmak. Siyaseticinin işi siyasete bizim işimiz bize. Para pul da istemiyoruz, prangları ayağımızdan çözün. Çöz bakalım o zaman neler yapacağız” dedi.

Hisarcıklıoğlu, İzmir'le ilgili bir değerlendirnmesinde ise şunları söyledi,
“İzmir marka şehirlerimizden birisi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bunda çok büyük faydası var. Atatürk'ün İktisat Kongresinde ‘ekonomi olmadan bir şey olmaz’ sözleri hepimizin kulağına küpe olması gerekiyor. EXPO'yu kaybettik çok üzüldük. Ama Türkiye'nin tanıtımı açısından çok büyük katkısı oldu. Gayri ahlaki düzenlerin ortaya çıkması ve siyasi nedenlerden dolay kaybettik. Bu yılki İEF'e çok önemli. Onur konuğu ülke Küba, teması küresel ısınma ve iklim değişikliği. Bunları öne getirebilirsek tanıtım açısından avantaj elde edeceğiz. Bunları ekonomide kazanca dönüştürmeliyiz. Türkiye'de ihracat yüzde 40 arttı. İzmir'de ise yüzde 29 artmış. Türkiye'de ithalat 37 artarkan, İzmir'de yüzde 40 artmış. Bunun en iyisini siz bilirsiniz. İzmir'in yüzü gülerse Türkiye'nin yüzü güler” dedi.
Hisarcıklıoğlu, işadamlarına markalaşmaları çağrısında bulunarak, “Eskiden simit tablada satılırdı. Şimdi simit sarayda satılıyor. Fiyatı da yükseldi. Yaptığımız her işi saraya sokun. Globalleşme düzeninde rekabette ayakta kalmak istiyorsanız, babadan kalma metotlarla başarılı olamazsınız” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, İzmir iş dünyasının geleceğini net olarak göremediklerini ifade ettiklerini belirterek, “Ülkemiz Ergenokon soruşturması, parti kapatma davasıyla iç piyasaları etkileyen büyük bir olumsuzluk içerisinde. Yeni bir umut ekonomik program istiyoruz. Belki yeni bir anayasa istiyoruz. Devletin ekonomiden elini çekmesini istiyoruz. Biz ümitsiz değiliz. Türkiye küresel bir güçtür. Yeter ki iş aleminin önü açılsın” dedi. Demirtaş ayrıca Erkenegon kapsamında tutuklanıp, daha sonra serbest bırakılan ATO Başkanı Sinan Aygün'e de e geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ortak Yönetim Kurulu toplantısında Kuzey Ege Çandarlı limanı ile yanında yapılması planlanan tersanenin bir an önce yapılmasına ilişkin odaların niyetini bildiren bir yazının Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a iletilmesi de kabul edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!