Ekonomi kaya gibi sağlam ve dimdik

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi kaya gibi sağlam ve dimdik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 16:14

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik verilere bakıldığı zaman Türkiye'nin son derece sağlam olduğunu belirtirken, “Hatta benim ifademle kaya gibi sağlam ve dimdik, bu konuda hiçbir problem de söz konusu değil” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan, AK Parti genel merkezinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek ekonomik gelişmelere ilişkin toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “piyasalara dün, kara pazartesi olarak geçti. Türkiye bu dalgalanmadan etkilenir mi?” sorusu üzerine Çağlayan, dünyada, Avrupa'da ve ABD'de ekonomik alanda önemli gelişmeler olduğunu söyledi.

ABD'nin uzun yıllardan sonra belki de tarihinde ikinci defa bir not düşüşüyle karşı karşıya kaldığını gerçi, Modys'in notu devam ettirdiğini, düşürmediğini hatırlatan Çağlayan, “Dolayısıyla dünya piyasalarında tabiki bundan etkileşim var, bir dalgalanma şu anda söz konusu” dedi.
Dünkü gelişmelerin, beklenen gelişmeler olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Özellikle not kırılmasının hemen ertesinde pazartesi günü piyasalar açıldığında ABD'de böyle bir şey bekleniyordu. ABD piyasalarına bağlı olarak diğer piyasaların etkilenmesi bekleniyordu. Biz de dünyaya açık bir ülkeyiz, bizde de şu anda dövizde zaman zaman hareketler, borsada zaman zaman hareketler oluyor. Bunlardan Türkiye adına endişe etmiyoruz, hiçbir endişemiz yok. Kuşkumuz yok, çünkü biz, diğer ülkelerle mukayese edilmeyecek kadar ekonomisi son derece güçlü, ekonomik temelleri, parametreleri güçlü bir ülkeyiz.”

Çağlayan, dünyada şu anda küresel kriz yaşayan veya krizin etkisinde olan ülkelere bakıldığında en büyük problemleri “siyasi istikrarsızlık, bütçe açıkları ve kamu borçlarının gayri safi milli hasılanın çok çok üzerinde olması” şeklinde özetledi.

Bunların tümüne bakıldığında Türkiye'nin şu anda son derece sağlıklı olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Hatta benim ifademle kaya gibi sağlam ve dimdik bu konuda, hiçbir problem de söz konusu değil. Biz Maastricht kriterlerinin çok çok altında kamu borçlanmasına sahibiz” diye konuştu.

Babacan: Politika tedbirlerimizi gözden geçireceğiz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, toplantı öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Değerlendirme toplantısında hem küresel konjonktürü hem de Türkiye'deki  ekonomik konjonktürü ele alacağız. İleriye doğru politika tedbirlerimizi gözden  geçireceğiz. Biliyorsunuz bir süredir Ekonomi Koordinasyon Kurulumuzdan, Finansal  İstikrar Komitemizden orta vadeli programla ilgili ayrı çalışma gruplarımız var.  O gruplarla ilgili yaptığımız çalışmaların kısa bir özetini bugün sayın  Başbakanımızın başkanlığında değerlendireceğiz. Toplantı sonrasında belki bir  yazılı açıklama olabilir, o sayın Başbakanımızın takdiri. Toplantı öncesinde  fazla bir şey söylemeyi doğru görmüyorum"

Haberin Devamı

Babacan, “Türkiye'ye yönelik bir risk görüyor musunuz?” sorusuna da  “Toplantı sonrasına belki yazılı bir açıklama gelebilir” karşılığını verdi.

TOPLANTIDA NE KONUŞULACAK?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partili kurmayları ve ekonomiden sorumlu bakanları ile son ekonomik gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi.

AKP Genel Merkezi’nde saat 16.10’da başlayan toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli ve partinin ekonomi kurmayları katıldı.

Toplantıda dün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Toplantısı’nda alınan kayıt dışı ile mücadele konusunun öncelikli gündem maddesi olması bekleniyor. Ayrıca Avrupa ve ABD’yi etkisi altına alan küresel ekonomik krize karşı Türkiye olarak alınacak önlemler ve krizin iç piyasalara etkileri de yine bu toplantıda masaya yatırılacak.

Haberin Devamı

Öte yandan Merkez Bankası’nın kararları ve Orta Vadeli Program’ın ve Orta Vadeli Mali Plan’ın da toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın dövize müdahalesi, yüzde 0.41 oranında gerileyen Temmuz ayı enflasyon verileri toplantıda detaylı olarak ele alınacak. Ekonomi ile ilgili görev yapan hükümet üyeleri toplantıda alanlarıyla ilgili sunum yapacak. Toplantıda Ekim ayında Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak 2012 bütçesi için de hazırlık yapılarak, bakanlar tarafından yapılacak sunumlar çerçevesinde ilk değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi de öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!