Güncelleme Tarihi:
Sanayi üretimi yüzde 4.5 büyüdü
Türkiye'nin geçen yılın ilk dokuz aylık döneinde yüzde 11.7 olan sanayi üratimindeki artış hızı bu yıl yüzde 4.5’e kadar geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üç aylık sanayi üretim endeksinin sonuçlarını açıkladı. Buna göre temmuz-eylül aylarını kapsayan üçüncü üç aylık dönemde sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5, bu yılın ikinci dönemine göre ise yüzde 2.6 oranında arttı. Üçüncü üç aylık dönemde kamu sektörünün üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.7 artarken, özel sektörün üretimindeki artış ise yüzde 3.9’da kaldı. Bu dönemde madencilik üretimi kamuda yüzde 12.4 artarken, özel sektörde yüzde 19.2 oranında azaldı toplamda ise yüzde 2.3 oranında arttı. Kamu imalat sanayi üretiminin yüzde 4.2 arttığı bu yılın üçüncü üç aylık döneminde özel sektörün üretimi yüzde 4.2 büyüdü. Toplam imalat sanayi üretim artışı ise yüzde 4.1 olarak gerçekleşti. Elektrik gaz ve su sektörünün üretimi ise kamuda yüzde 10.7, özel sektörde yüzde 6.4 artarken, toplamda ise yüzde 8.4 onanında büyüme gösterdi. Yılın üçüncü üç aylık döneminde sanayi üretim artışının yüzde 4.5’te kalması, DİE’nin 12 Aralık’ta açıklayacağı bu yılın aynı dönemine ilişkin GSMH büyüme oranının da yüzde 5’in azda olsa altında kalabileceğinin sinyalini verdi.
Kablo internette kota kalktı fiyat düştü
TÜRKSAT A.Ş’nin, Kablo Tv şebekesi üzerinden verdiği internet bağlantısındaki yeni tarifeleri, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandı. Temmuz ayında Türk Telekom’dan ayrılan Türksat A.Ş, kablo hizmetlerinde başlattığı projeler kapsamında öncelikle Kablo TV şebekesi üzerinden sağlanan internet hizmetlerini yaygınlaştırmak amacıyla tarifelerini gözden geçirdi ve Kablo TV şebekesi üzerinden 12 ilde verdiği internet bağlantısında fiyat tarifelerini yenileyerek aşağıya çekti. Yeni uygulama sayesinde Kablo İnternet hizmeti sağlanan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Eskişehir, İzmit, Tekirdağ illerinde aboneler, aylık 20 YTL’den başlayan sabit ücretlerle internete erişebilecekler.
Türk-Yunan sermayeli Ege İş Bankası kuruluyor
Türkiye ile Yunanistan arasında 1999 yılında başlayan yakınlaşma sürecinde hacmi 400 milyon dolar olan, 6 yıl sonra ise 2 milyar doları aşan ticari ve ekonomik ilişkilerde yepyeni bir sayfa açılıyor. Türk ve Yunan ortak sermayeli ‘Ege İş Bankası’ kuruluyor. Türk ve Yunanlı işadamlarının iki ülkedeki yatırımlarına ve işlerine kolaylıklar sağlanması hedefiyle kurulması kararlaştırılan ‘Ege İş Bankası’nın kuruluş sermayesi 60 milyon Euro olacak, beş yıl içinde 360 personelin çalışacağı 26 şube açılacak ve banka hem Atina hem de İstanbul borsalarına girecek. Ege İş Bankası’nın ilk şubeleri Atina ve İzmir’de (6’şar), Pire ve İstanbul’da (3’er) ve Selanik ile Ankara’da (2’şer) açılacak. Ege İş Bankası daha sonra Larisa ve Adana’da da hizmet verecek. Ege İş Bankası’nın Yunanistan’daki şubeleri Yunan, Türkiye’deki şubeleri ise Türk kanunlarına uygun açılacak. Beş yıl içinde Ege İş Bankası’na yatırımların 2 milyar Euro’yu, verilecek kredilerin ise 1 milyar Euro’yu bulması bekleniyor.
Bazı şirketler ‘aile anayasası’ oluşturuyor
Şirketlere kurumsal yönetim danışmanlığı hizmeti veren ‘İyi Şirket’ Danışmanlık A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu, kurumsal yönetim ve derecelendirme çalışmaları hakkında düzenlediği toplantıda, Türkiye’de şirketlerin hemen tümünün bir aile şirketi olduğuna işaret etti. Anadolu Efes, Denizbank, Vestel Elektronik gibi İMKB 50’de yer alan 9 şirkete yönetim danışmanlığı hizmeti verdiklerini belirten Kurtoğlu, bu şirketlerin bir kısmının ailenin diğer üyelerinden gelen baskıyla, bir kısmının ise moda olduğu için kurumsallaşmak, profesyonel ilkeleri benimsemek amacıyla adımlar attıklarını ifade etti. Kurtoğlu, çoğu bunu kozmetik planda yaparken, bazı şirketlerin kurumsallaşma çabalarını sermaye piyasalarına açılmayı da içerecek şekilde gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kurtoğlu, şirketlerde parçalanma endişesiyle ‘aile anayasası’, ’aile ofisi’ oluşturma çalışmaları başladığını, bazı şirketlerin bunu yaptığını söyledi. Bir soru üzerine, kurumsal yönetimin 1 numaralı uygulama alanının Parlamento olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, isteyen partilere bu konuda danışmanlık hizmeti verebileceklerini ifade etti.