Ekolojik tarıma destek çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Ekolojik tarıma destek çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen organik hammadde işleyicisi Alman HIPP ve Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği (ETOD), ekolojik tarıma destek çağrısı yaptı.

Önceki akşam Çırağan Kempinski Oteli'ndeki toplantıda ETOD Başkanı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Uygun Aksoy özellikle dış talep doğrultusunda 1990'lardan itibaren Türkiye'de ekolojik tarımın 40 bin hektarda serpildiğini anlattı. Aksoy şöyle konuştu:

‘‘Ulusal tarımda şimdilik yüzde 1'lik paya sahip. 1984'den bu yana bu üretime ağırlık verdik ve son 10 yılda popülerleşti. Dünyanın ekolojik tarım hedefi ise yüzde 2. Ürün çeşitlerimiz 67'ye çıktı. İzmir ve çevresi bu üretimin başkenti gibi. Üzüm, incir, kayısı gibi kurutulmuş meyvalarımıza bal, gülsuyu, susam, sızma zeytinyağı, fasulye, tıbbi bitkiler eklendi. İç pazar da hareketlendi. Kentlerde doğal ürün satış merkezleri peşpeşe açılıyor. Umut verici dış pazarlar Japonya ve ABD. 2000 yılında 6.4 milyar dolarlık potansiyeliyle ABD önemli bir ihracaat kapısı. Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği'ni 1992'de kurduk. İçme suyu kaynakları yakınlarında yerleşimi önlemek için ekolojik tarımı geliştirme çalışmaları yapıyoruz, GAP'taki yanlış uygulamaları önlemeye çalışıyoruz, ziraat mühendislerine eğitim seminerleri veriyoruz. Çok ilgili bir grup da var, ancak üretici ile tüketici arasında iletişim kopukluğu var. Yoğun emek, zaman isteyen bu üretimin sağlıklı gelişmesini istiyoruz’’ HIPP Türkiye temsilcisi Titan İç ve Dış Ticaret Genel Müdürü Payidar Demirtaş, ‘‘bilinçli tüketicinin sağlıklı ve çevreci ürünleri yeğlediğine’’ dikkat çekti.

Ekolojik tarım nedir?

ALTERNATİF bir tarım şekli. Organik ilkelere dayalı tarımsal üretim olarak niteleniyor. Kimyasal ve sentetik ilaçlar, gübre ve hormonların kullanımını reddediyor. Ekolojik tarım için 10 temel neden, gelecek kuşakları korumak, Toprağın kirlenmesi önlemek, su kalitesini korumak, enerji tasarrufu, sofralarımızdan kimyasalları kaldırmak, tarım işçisinin sağlığını korumak; küçük çiftçilere destek olmak, gerçekte daha ekonomik bir alışveriş yapmak, bio-çeşitliliği desteklemek, daha lezzetli yemekler için şeklinde sıralanıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!