ekobi: Tokat’ta ’doğal fabrika’ kurdu üzüm çekirdeğinden krem yapıyor

Güncelleme Tarihi:

ekobi: Tokat’ta ’doğal fabrika’ kurdu üzüm çekirdeğinden krem yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2006 00:00

Türkiye’nin eşsiz bitki kaynaklarını değerlendirmek için küçük bir yatırım yapan Çorumlu Fatih Topuz, Tokat’ta kurduğu fabrikada doğal bitkisel ürünler imal ediyor. Üzüm çekirdeğinden krem de yapan Topuz, ürünlerinin satışı için de yurt genelinde 10 tane Awe Cemre dükkanı açan Topuz’un hedefi kısa sürede 100 satış noktası açmak.

ANADOLU ve Trakya’nın dünyaca ünlü bitkisel dokusundan ’doğal bitkisel ürünler’ üretme planıyla yola çıkan Çorumlu Fatih Topuz’un Tokat’ta kurduğu fabrikanın üretimi hızla büyüyor. Bu fabrikadaki üretimlerini satmak için de kendi perakende zincirini oluşturan S.N.S. Gıda Kozmetik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Fatih Topuz, "Şu anda 10 dükkan açtık. Awe Cemre olarak yurt geneline yayılıyoruz. Hedefimiz franchising ile 100 dükkan açmak" diyor. Fatih Topuz, şöyle başlıyor anlatmaya: "Liseyi Çorum’da okudum. Üniversiteyi İstanbul’da. Biz üç karedeşiz. Babamız Çorum’da kumaş toptan ticareti yapıyordu. Üniversiteyi bitirdikten sonra babamın işiyle uğraştım ama sonra sıkıldım ve Mısır Çarşısı’nda özendiğim doğal bitkisel ürünlerle ilgili iş yapmaya karar verdim."

AKTAR GİBİ OLMAMAK İÇİN: Fatih Topuz, bitkisel ürünler satma isteğine karşın, geleneksel aktar düzenini hiç sevmediğini belirtiyor ve bu nedenle hem üretimde hem de satışta başka bir yol aradığını anlatıyor. Topuz, şöyle konuşuyor: "Bu ürünlerin satış noktalarından hiç hoşlanmamıştım. Çünkü aldığınız ürünlere güven duymanız mümkün değildi. Bu nedenle doğal bitkisel ürünlerin üretim ve satışıyla ilgili bir sistem kurmak istedim. Mısır Çarşısı, Anadolu’ya göre daha iyiydi ama böyle bir çarşının Anadolu’da bir örneği de yoktu. Çorum’a 1994’te buna benzer bir yer açtım. Ancak kısa süre sonra sektörün aslında baharatçılıktan öteye geçemediğini gördüm."

TALEBİ GÖRDÜM ÜRETİME GİRDİM: Kendi açtığı dükkanda bitki talebinin yüksekliğini gören Fatih Topuz, baharatlar, aromatik çaylar satarken yanına bir ortak alıp bitkisel dokusu en zengin iller arasında yer alan Tokat’a yerleşmiş. Topuz, şöyle devam ediyor anlatmaya: "Tokat’a yerleşip büyük çaplı bitki üretimi ve işleme tesisi kurma kararı aldık. 1996’da Prof. Ziya Özer’le tanıştım ve kendisi bu projemize büyük destek verdi. Tokat’ta bazı değerli bitkileri yetiştirmeye sonra da üretime başladık. Bizi kendi bitkilerimizi üretmeye yönelten en önemli etken satacağımız ürünlerin tedariki sırasında karşılaştığımız sorunlardı. Mesela biz papatya istiyoruz ama zehirli krizantem geliyordu. Bütün aktarlar da onu satıyordu. Çünkü krizantem diri duruyordu yani vitrini güzeldi. Biz ise buna karşı direnmeye başlamıştık. ’Bu ürün papatya değil, biz normal papatya istiyoruz’ diyorduk."

GİNSENGLİ ÇAY VE BAL: Fatih Topuz, Tokat yöresinde bitki üretip işlemeye başladıktan sonra perakendede çok büyük talep görmeye başladıklarını anlatıyor ve şöyle devam ediyor: "Ballı ürün denemeleri yaptık ve önce ballı zencefil ürettik. Birçok bitki çay olabiliyordu ama çay olamayanların kullanımı zordu ve bunları tüketilebilecek şekilde işlemek gerekiyordu. Mesela Ginseng’de hem ballı hem çay ürünü yaptık. Zencefil, ısırgan tohumu ve otunu da bal ile homojen bir karışım haline getirdik. Üniversiteden destek aldık çünkü iki farklı özgül ağırlığı olan bitkiyi homojen hale getirmek kolay değildi."

Memleketin her yerine

100 Cemre açacağız


FATİH Topuz, Tokat’taki üretim tesisinde 19 kişi çalıştığını söylüyor ve "Ballı grupta ısırgan, zencefil, çörek otu gibi 15 ürünümüz var. İkinci gruptaki ürünlerimizi ise granül halde öğütüp sadece toz halinde satıyoruz. Çay tipi ürünlerimiz de 17 çeşit. Yeni başladığımız bitkisel kozmetikte bitkisel şampuanlar, kremler, yağlar, maskeler üretiyoruz. Ciromuz 2 milyon doları aştı. İki yıl önce kendi ürünlerimizi satmak için Awe Cemre adıyla mağazalar açmaya başladık. Awe Cemre’lerin sayısını kısa sürede 100’e çıkarmak için çalışıyoruz" diyor.

Üzüm ülkesinde, üzüm

çekirdeği bulamadım


FATİH Topuz üzüm çekirdeğinin çok değerli bir yardımcı doğal tedavi ürünü olduğunu söylüyor ve "Üzüm üretiminde dünya beşincisiyiz ama biz başka bir üzüm ürününe, üzüm çekirdeğine girme kararı alınca şaşırdık. Çünkü üzüm çekirdeği bulamadık. Bu alandaki kuruluşları örgütledik ve şimdi yeterli miktarda üzüm çekirdeği bulabiliyoruz. Üzüm çekirdeği ekstresi C vitamininin aktivitesini artırıyor, hücrelere girişini kolaylaştırıyor. Biz üzüm çekirdeğinden yağ, şampuan, el, yüz, vücut, ayak kremi yapıyoruz. Öğütülmüş olarak satıyoruz" diyor.

Türk şirketleri için Japonya’dan kredi

TÜRK Ekonomi Bankası (TEB), Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile 3.7 milyar yen tutarında çerçeve kredi anlaşması imzaladı. Anlaşmayla bankanın, Türk şirketlerine Japonya’dan gerçekleştirecekleri yatırım malı ithalatlarında uzun vadeli finansman olanağı sunacağı belirtildi. TEB’in açıklamasında, "TEB’in gerek kurumsal gerekse KOBİ bankacılığı alanında rekabetçi yapısına uygun düşen anlaşma, Türk KOBİ’lerinin gelişimine önemli katkı sağlayacak" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!