Sadi Özdemir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 00:00
İtalyan tasarımla ithal gelinliğe kafa tuttu, siftahı Dubai’de yaptı
ECE Ermeç ve Mine Ulus Turgutoğlu’nun 1 yıl önce kurduğu ’Geleceğin Gelini’, İtalyan tasarım gelinlikleriyle iç pazarda ’tamamı ithal gelinlik’ furyasına alternatif oldu. ’Geleceğin Gelini’, ilk satışlarını da iç pazardan önce Dubai ve Beyrut’a ihracatla gerçekleştirdi.
TEKSTİL ve konfeksiyonda dünya liderleri arasında yer alan Türkiye’de ’tasarım ve modaya önem veren girişimler’ de artıyor. Yıllarca tekstil şirketlerinde çalışan Ece Ermeç ve Mine Ulus Turgutoğlu’nun, 1 yıl önce kurdukları "Geleceğin Gelini" adlı şirketin ürettiği gelinlik ve abiye kıyafetler Dubai ve Beyrut’ta ilgi görüyor. Geleceğin Gelini ile son dönemde iç pazarda yükselen ’ithal hazır gelinlik’ furyasına da bir alternatif getiren Ece Ermeç, "Biz hazır gelinlik ithalatçılarından farklı olarak İtalya’dan sadece tasarım (model) getiriyoruz. Müşterimiz de bu modellerden seçiyor ve biz bedenine göre gelinliği ya da abiye kıyafeti dikiyoruz. Hem daha hesaplı oluyor hem de iki provada bitiriyoruz. Üstelik bazı
kredi kartlarına da 3 taksit yapıyoruz" dedi.
UYGUN FİYATA MODA:
Ermeç, bu tür bir işe girme fikrinin de ’tüketicinin uygun fiyata moda satın alma’ talebinin yükselmesinden kaynaklandığını belirterek şöyle başlıyor anlatmaya: "Ben Fransız lisesinde okudum sonra da yurt dışında tekstil ve pazarlama eğitim gördüm. Bir burs sayesinde de yurt dışı eğitimimi tamamladım. İhracata fason üretim yapan tekstil firmalarında 10 yıl kadar çalıştım. Arkadaşım (ortağım) ile de çocukluk arkadaşıyız ve o da tekstil firmalarına lojistik hizmeti veren bir firmada çalışıyordu. "
İTALYA’DAN MODEL İTHALATI:
Annelerinin de çocukluktan arkadaş olduğunu belirten Ece Ermeç şöyle devam ediyor: "Kendimiz için birşeyler yapma arzusu doğdu. Artık kendimiz yapabiliriz derken iş ortamında tanıdığım bir İtalyan tasarımcı arkadaşımla (Laura de Riu) da temasa geçtik. Kendisi çok ünlü modacıların asistanlığını yapan yetenekli bir tasarımcı. Onunla model konusunda anlaştık. Düşüncemiz; ’gelinlik yapalım, ihraç edelim’ şeklindeydi. Hatta bu yüzden de şirketi kurar kurmaz hemen Dubai’de bir fuara katıldık. Fuarla birlikte ihracata başladık. Dubai’de ve Beyrut’ta bazı mağazalara gelinlik ve abiye kıyafetler satmaya başladık. İhracatımızı ayda 15 kıyafet (yıllık 400 bin
dolar) civarında hedefliyoruz."
İÇ PAZARDA DA BÜYÜYORUZ: İç pazardan da iyi talep gelmeye başladığını anlatan Ece Ermeç şöyle devam ediyor: "İç pazarda genel trend; ’evlenecek çift gelinlik için belli başlı isim yapmış terzilere gider ve bilinmeyen bir model provalarla yapılır ki bu yüzden de dünya ortalamalarına göre gelinlik Türkiye’de pahalıdır. Hatta bu yüzden son dönemde ithal gelinlik getirenlerin sayısı hızla artmaya başladı. Bu durum bize ’hazır gelinlik işinin’ çok gelişebileceğini gösterdi. Biz de bizim tasarımcımızın önceden tasarladığı modelleri dikerek pazara çıktık. Kendi modelimiz, tarzımız ve dikimimiz var. Tamamı ithal gelinlikler kadar hesaplıyız."
Hedef Yunanistan İsrail ve Amerika
GELİNLİK işinin dünyada ’nikahın evliliğin hálá kutsal’ olduğu ülkelerde büyük kazanç sağladığını belirten Ece Ermeç, bu nedenle Türkiye, Ortadoğu ülkeleri (İsrail dahil), Yunanistan ve ABD’de büyük potansiyel gördüklerini anlatıyor. Ermeç, "Şu anda Dubai ve Beyrut’a satıyoruz. İsrail, Yunanistan ve ABD ile görüşme halindeyiz. Anlaşırsak işimizi daha da büyüteceğiz" diyor.
Sevgililer Günü için özel kırmızı gelinlik
GELECEĞİN Gelini olarak Sevgililer Günü için de çok özel bir gelinlik diktiklerin söyleyen Ece Ermeç, "Normal gelinlikler nikah ya da düğün için ama sevgili olanlar ya da eşiyle Sevgililer Günü’nü daha özel hale getirmek isteyenler için ’kırmızı gelinlik’ diktik" dedi. Houte Couture (moda salonu) ile hazır giyim arasında bir yöntem geliştirdiklerini anlatan Ece Ermeç, "Biz 3 kişiyiz. Atölye olarak da fason atölye kullanıyoruz, orada 10 kişi çalışıyor. Gelinlik ve abiye her şekilde zor iştir. Biz Houte Couture yapmıyoruz yani bize gelip de şunu yapın diyene cevap vermiyoruz. Modellerimiz var ve onları da İtalya’daki tasarımcımızdan ithal ediyoruz. Hepsi tescilli modeller. Müşterinin isteğine göre sadece renk değiştirebiliyoruz" diyor.
Laura de Riu’nun Damat Bezdiren’i çok satıyor
YAKLAŞIK 150 farklı gelinlik ve abiye modelin yaratıcısı Laura de Riu, Roberto Cavalli’nin asistanı. Ece ve Mine müşterilerine bu modelleri gösteriyor ve beğendikleri modeli dikiyorlar. Ece Ermeç, "Çok ilginç modellerimiz var ve bazılarını Türkler yeniden isimlendirdi. Mesela arkasında 49 düğmesi olan bir gelinliğimiz var. Buna ’Damat Bezdiren’ adını koydular. Çünkü gerdek gecesi bu gelinliği çıkarmak için damatın çok uzun süre uğraşması gerekiyor" diyor. Yabancı tasarım olmasına rağmen gelinlik ve abiyede uygun fiyat oluşturduklarını söyleyen Ece Ermeç, "Türkiye’de gelinliklere verilen paralar korkunç. 6-10 bin dolarlar konuşuluyor. Biz ise 900 YTL ile 5 bin YTL arası fiyattayız. Abiye’de ise 800 YTL ile 3 bin YTL arası değişiyor. Bir bakıma insanları gelinliği kiralamaktan, satın alabilmeye geçiriyoruz" diyor.
Denizlili tekstilciler işçiyle eyleme çıkıp, Ankara’ya sesini duyuracak
DENİZLİ Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş, Merkez Bankası’nın kur politikalarını eleştirerek, "Kurun yükselmesi için
döviz alın diyen Merkez Bankası Başkanı’nın politikalarına daha ne kadar dayanabiliriz" dedi. Güntaş, Denizli Sanayici Tüccar ve İşadamları Platformu toplantısındaki konuşmasında,
sanatçıların telif hakları için Ankara’ya gittiğini, TBMM’den seslerini duyurduklarını, sıkıntılar yaşayan tekstilcilerin de bunu yapması gerektiğini söyledi. İzmirli tekstilcilerin seslerini duyurmak için yaptığı girişimi örnek almayı öneren Güntaş, "Biz niye bekliyoruz? Biz, sanatçılar kadar yok muyuz? Lütfen artık harekete geçelim. İzmirli tekstilci iş adamlarımızı örnek alalım. Burada da bir karar verelim. Ankara’ya çıkarma yapalım" diye konuştu. Tekstilin ülke ekonomisin omurgasını oluşturduğunu vurgulayan Güntaş, "İzmirli arkadaşlarımız omurgalarını sağlam tutabilmek için ’yürüyeceğiz’ dediler. Biz de 20-25 Şubat’ta Ankara’da olalım" ifadesini kullandı. Bankacıların tekstilciyi gözden çıkardığını, ucuz kredi vermediğini ifade eden Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Zafer Katrancı da "Daha fazla geç kalmadan harekete geçmeliyiz. 2006’nın sonunu göremeyebiliriz. Ben 2 bin 700 işçi çalıştırıyorum. Çalışanların yarısını işten çıkarmak zorunda kalmak istemiyorum. Bakın İzmirli arkadaşlarımız, ’İşçilerimizle birlikte Ankara’ya yürüyeceğiz’ diyor. Biz de onları desteklemeliyiz."
Sakarya, süs bitkisinde dünya markası olacak
SAKARYA (Adapazarı)’nın Arifiye Beldesi’nde Sakarya İli Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Birliği (SAKARYABİR) kuruldu. Vali Nuri Okutan, dünyada ve Türkiye’de Sakarya’yı süs bitkiciliği alanında bir numara haline getirmek için önemli bir adım atıldığını belirterek bu konuda marka olacaklarını söyledi. Süs bitkisi ithalatı nedeniyle her yıl milyonlarca dolar paranın yurtdışına gittiğini ifade eden Okutan, "Biz bu parayı ilimize, ülkemize kazandırabilecek kapasiteye sahibiz. Bu alanda, ilimiz kısa zamanda adını duyuracak. Sakarya süs bitkiciliğinde artık bir marka haline gelecek. Çalışmalar bu yönde devam ediyor. İleride yaklaşık 60 bin kişiye bu sektörde iş kapısı açılacak" diye konuştu. Birliğin ilk müşterilerinden biri olacaklarını ifade eden Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran ise kenti güzelleştirmek ve daha yaşanabilir bir hale getirmek için Birlik’ten yararlanacaklarını kaydetti. Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar da "İlk hedefimiz piyasanın talebine uygun, dünya kalitesinde süs bitkileri yetiştirmektir" dedi. Sakaryabir Yönetim Kurulu Başkanı Somer Saraçoğlu ise bitki kalitesini uluslararası belgelendirerek sertifikalı bitki üretimine başlayacaklarını söyledi.
Adanalı KOBİ’lerin ihracat atağı sürüyor
ADANA’da, 44 KOBİ’nin oluşturduğu Genel Makine Sektörel Dış Ticaret A.Ş’nin, geçen yıl 7.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği bildirildi. Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş, kentteki KOBİ’leri dışa açma çabaları çerçevesinde, 44 KOBİ’yi bir araya getirerek 1997 yılında kurdukları şirketin faaliyet alanının makine ve makine yedek parçaları imalatı olduğunu hatırlattı. Şirketin şu andaki ortak sayısının 53 KOBİ’ye ulaştığını anlatan Özgümüş, "Ortak sayısını bu sektörde faaliyet gösteren Mersin, Osmaniye ve Antakya illerindeki üreticileri de kapsayacak şekilde genişlettik" dedi. Özgümüş, 1997-1999 yıllarının şirketin hazırlık dönemi olarak geçtiğini daha sonraki yıllarda ise belirli makine üretiminde uzmanlaşma dönemine girildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "2001 yılından itibaren de tarım alet ve makineleri, treyler şaseleri, istifleme makineleri ve yedek parça konusunda, dış pazarda belirli hedef ürün gruplarında uzmanlaşma aşamasına geçildi. Ancak, geçen yılki ihracatı hemen hemen diğer bütün kuruluşlarda olduğu gibi azaldı."
Denimder, stilist modelist yetiştirecek
DENİM Sanayicileri Derneği (DENİMDER), sadece denim üzerine uzmanlaşmış modelist ve stilistler yetiştirmek üzere kurslara başlıyor. DENİMDER Başkanı Nedim Özbek, "Dernek olarak eğitim faaliyetlerine ağırlık vereceğiz, bu kursun sektör için büyük bir adım olduğuna inanıyorum" dedi. Başvuruların tamamlanması ve kontenjanların dolmasının ardından başlayacak eğitimler, DENİMDER’in Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi’nde bulunan ofisinde verilecek. Kurslara, herhangi bir firmada çalışanların yanı sıra, modelistlik ve stilistlik alanında hiçbir eğitim ve tecrübesi olmayanlar da başvurabilecek. Her seviyeye göre farklı kurlarda hafta içi verilecek eğitimler; 15 kişilik sınıflarda 3 ay süreyle devam edecek. DENİMDER, modelist ve stilist kurslarının yanı sıra, tasarım alanında eğitim vermek için İtalya’da bulunan bir moda okulu ile de görüşmelerini sürdürüyor. Ortak proje kapsamında, kursiyerlere sadece denim tasarımı üzerine eğitim verilecek. Projenin 6 ay içinde başlatılması planlanıyor. Kurslar hakkında detaylı bilgiler, DENİMDER’in 465 69 70 numaralı telefonundan alınabilecek.