EKOBİ

Güncelleme Tarihi:

EKOBİ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2004 01:40

Türk mühendis Tuzla'dan 'Made in Germany' dedi

ODTÜ Elektronik mezunu Ali Avcı'nın CNC takım tezgahları üretme projesine Alman Spinner ortak olunca, Avrupa Birliği ülkeleri için 'Made in Germany' ibareli CNC takım tezgahı Türkiye'de üretilmeye başlandı. Bu yıl 15 milyon dolar ciro bekleyen şirket, yılda 250 adet CNC takım tezgahı üretiyor.


BABASI Avusturya'da işçilikten emekli Ali Avcı'nın hikayesi, tam bir 'okumuş adam olmuş çocuk' hikayesi. Çünkü 1986'da ODTÜ'den Elektronik Mühendisi olarak mezun olan Ali Avcı aylarca İstanbul'da 1 yıldızlı otellerde kalarak Siemens'te tutunmaya çalıştı. Sonra Çanakkale Çimento'da Siemens adına elektronik kurulumunda görev aldı. 1994'te ise kendi 'danışmanlık' şirketini kurarak girişimciliğe adım attı. Ancak asıl başarı Almanların ünlü takım tezgahı markası Spinner ile girdiği iletişimle geldi. Avcı'nın bir fuarda tanıştığı Axel Spinner 2000 yılında sermaye koyarak, Türkiye'de ortak imalata başladı. Spinner ile şimdi Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri için 'Made in Germany' ibareli tezgahlarını Türkiye'de üretiyor.

Ali Avcı şöyle başlıyor anlatmaya:

"Siemens'te çok düşük maaşla başladım. 6-7 ay Sirkeci'deki ucuz otellerde kalarak hayatımı sürdürmeye çalıştım. Sonra bir şantiyede görev istedim. Çünkü öyle olunca hem kalacak yer sorunu olmuyor hem harcırah ödeniyordu. Beni Çanakkale Çimento'ya görevli olarak gönderdiler. Orada elektrik elektronik kurulumunda çalıştım. Daha sonra da doğal olarak İstanbul'a döndüm. Siemens'ten otomasyon servis ve satış müdürüyken 1994'te aydıldım. Otomasyon konusunda danışmanlık ve mühendislik firması kurdum. O firma halen devam ediyor. Özellikle otomobil sanayinin makinalarının kurulmasını, bakımını yapıyor."

TAKSAN VE TEZSAN

Ali Avcı, Siemens'ten sonra Türkiye'de dönemin ilk CNC takım tezgahlarını üreten Taksan'a üretim için projelendirme yapar. Sonra Tezsan'a da yapar. Böylece bu konuda ilk tecrübeleri oluşur. Avcı şöyle devam ediyor: "Aslında CNC takım tezgahı üretme fikri Siemens'te çalışırken oluşmuştu. 1996'da bir fuara Tezsan'ın (Şişecam'a bağlı) makinasıyla katılmıştık. Dizayn bizimdi ve yeni bir teknoloji kullanmıştı. Orada Axel Spinner ile tanıştım. Onlar da bile olmayan bir teknolojiyi gördüğü için etkilenmişti. Bu tanışmadan sonra ilişki gelişti. 2000 yılında tezgah yaptırmak için müracaat ettiler. Biz de 'sizin adınızı da kullanalım, ortak olalım' dedik. Sermaye gücü verdiler ve onlara; onların renkleriyle tezgah yapmaya başladık. Proje ve lisans bizim, ürettiğimiz tezgahları Made in Germany ibaresiyle Avrupa'ya satıyorlar. Diğer ülkelere de biz satıyoruz."

Ali Avcı şu anda Spinner'de 76 kişi çalıştığını, cironun 2003 yılında 12 milyon dolar olduğunu belirtiyor. Avcı, "Bu yıl ciromuz 15 milyon dolar olacak, yüzde 80'i ihracattan. Yılda 250 tezgah üretiyoruz. Yeni projelerimiz var; 7 eksenli, 2 iş milli CNC tornalarımız Eylül ayından itibaren Düseldorf, Şanghay ve Tatef-İstanbul fuarında sergilenecek. Almanya ile ayrıca bir proje de yaptık ve onlara proje sattık, üretimini Münih'te yapacaklar" diyor.

Avcı: Her şey hayal kurmakla başladı

ALİ Avcı, "He rşey hayal kurmakla başladı" diyor ve yıllarca Türkiye’ye yutdışından gelen CNC takım tezgahlarının kurulumunu, servisini ve eğitimini verdiğini hatırlatıyor. Avcı şöyle devam ediyor:

"Tofaş, Türk Traktör, IMP, Renoult firmalarına o dönemlerde CNC Takım tezgahları gelirdi, hepimiz de bu teknolojiye hayranlıkla bakardık. Her zaman, Allah’ım biz niye yapamıyoruz, yurtdışından gelen makinaların hizmetiyle uğraşıyoruz, derdim kendi kendime. 1996'da Milano EMO takım tezgahları fuarına gezmeye gittiğimde dünyanın her yerinden gelen CNC Makinalarına gıpta ile bakmıştım, inşallah benim de böyle bir fuarda küçücük de olsa bir makinalık yerim olur diye dua ettim. 8 yılda bir düzenlenen Milano fuarında bir sonraki fuar olan 2002 yılında 600 metrekarelik alanda 26 CNC takım tezgahı sergiledik."

Çin'i yenmek için daha kompleks üretim

ALİ
Avcı dünyada artık ürünlerin 3 kategoriye ayrıldığını söylüyor. Avcı bunları; "Fiyat, performans ve yüksek kompleks teknoloji ürünleri" olarak tanımlıyor ve şöyle devam ediyor:

"Hiçbir zaman ucuz ve düşük kaliteli CNC tezgah üretimine girmiyoruz. Çünkü Uzakdoğu ve Çin’in yaklaşan etkilerini farkedip performans ürünlerinin yanında yüksek teknolojiye sahip çok eksenli ve kompleks tezgahların üretimine başlamak daha akıllıca. Mısır ve İran’daki tezgah imalatçılarına da kendi lisansımızı vermek için çalışmalarımız sürüyor."

CNC takım tezgahı ne işe yarıyor

TÜM
sanayi dalları için çok önemli bir makina olan CNC'lerde her türlü parça üretimi yapılıyor. Oto yedek parçaları, savunma sanayi imalatları, füze gemi parçaları, tıp teknolojisi için gerekli parçalar ve benzeri bütün sanayi alanlarında ihtiyaç duyulan parçalar bu makinalar programlanarak üretilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!