Sanayi üretimi daraldı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretimi daraldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2016 10:31

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen aya kıyasla yüzde 7 azalış gösterdi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye sanayi üretiminde, darbe girişiminin yaşandığı geçen Temmuz ayında, son yedi yılın en büyük düşüşü yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde sanayi üretiminde Temmuz ayında yüzde 7.0 ile, küresel finansal kriz döneminden sonra en büyük düşüş yaşandı. Sanayi üretimi en son 2009 yılının Eylül ayında yüzde 7.7 düşmüş, sonraki dönemlerde genellikle yükselmişti.


Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına göre yüzde 7 düştü.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalış gösterdi.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azalış kaydedildi.

Haberin Devamı

Temmuzda 108,9 hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 118,9 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, temmuzda bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,7, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 21,1 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayisinde bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 30,2 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 21,7 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 16,1 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en fazla artış ise yüzde 11,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 6,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı, yüzde 3,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.

“SANAYİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ...”

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Piyasanın genel konsensüsü, sanayi üretiminin 3. çeyrekteki yavaş görünümünü devam ettireceği yönündeydi, ancak gelen veriler itibarıyla genel beklentilerden de çok ciddi bir negatif sapma olduğunu görüyoruz. Bilindiği gibi 15 Temmuz’da Türkiye terörist bir darbe girişimi yaşadı. Ekonomik aktiviteyi kısa süreliğine önemli ölçüde etkileyen bu olumsuzluğun etkilerini sanayi üretimi kalemlerinde de görmek mümkün. Haliyle normale dönen ekonomik aktivite çerçevesinde Ağustos ayında, Temmuz’a göre önemli bir toparlanma göreceğiz. Ama bu toparlanma Temmuz’a göre bir toparlanma olacak. Yılın 3. çeyreği ekonomik aktivite ve üretim bazında hiç de iyi geçmedi” değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

IşıkFX Başanalist Gizmen NALBANTLI, “15 Temmuz darbe girişimi ve bayram nedeniyle sanayi üretiminde Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 7 azaldı. İmalat PMI’daki daralma sanayi üretiminin düşeceğinin sinyalini veriyordu ancak düşüş beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti. İmalat üretimi yüzde 6.5 geriledi. Tüm alt kalemlerde düşüş görülürken, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 azaldı. Dayanıklı tüketim malı üretiminde mevsimsellikten arındırılmış verinin aylık bazda yüzde 21 düşüş göstermesi sıkıntılı bir durum. İmalat PMI Ağustos ayında yedi yılın en düşük seviyesi olan 47’ye geriledi. Endekste 50’nin altında daralma devam ediyor. Üretim, yeni siparişler ve satın alma aktivitesi geriliyor. Sanayi üretimi Ağustos ayında bir miktar toparlanabilir. Ancak 3. çeyrek büyüme açısından zayıf geçecek. Yıl sonu büyümenin yüzde 3- yüzfe3.5 arası bir rakam olmasını bekliyorum" dedi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!