Kapatılan besi çiftliklerinin yerini seralar aldı

Güncelleme Tarihi:

Kapatılan besi çiftliklerinin yerini seralar aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2016 13:41

Esenboğa Havalimanı'na yakın Taşpınar Mahallesi'nde, çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle kaldırılan besi çiftliklerinin yerine kurulan seralar, bir çok ailenin gelir kapısı oldu.

Haberin Devamı

Çubuk Kaymakamlığı tarafından geliştirilen proje kapsamında, hayvancılığı bırakan kişilere seracılık desteği verildi. Bir zamanlar hayvancılığı ile ünlü olan Taşpınar Mahallesi, artık yetiştirilen sebze çeşitleri ve karpuzuyla bilinir hale geldi.

Taşpınar Mahallesi Muhtarı Burhan Şan,  yaptığı açıklamada, 40'ın üzerinde sera bulunan mahallede sebzeciliğin önemli gelir kapısı olduğunu söyledi.

Yetiştirilen sebzenin sadece bölgelerine değil Ankara'nın pek çok yerine satıldığını anlatan Şan, şöyle konuştu:
"Mahallemizde 7 binin üzerinde besilik büyükbaş hayvan vardı. Yaklaşık 6-7 yıl önce burada hayvancılığın kısıtlanmasıyla sebzeye yöneldik. Özel İdare kaynaklarından büyük destekler oldu. İlk seralara yüzde 70 Özel İdare destek verdi. Onun haricinde olanları çiftçilerimiz kendileri yaptılar. Özellikle mahallemizde yetişen karpuzlarımızın aromasının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Satışlardan da çok memnunuz. Toptan kilogram fiyatı olarak 1 liraya perakende olarak da 1,50 liraya satılıyor. Bu yıl veriminden de satışından da çok memnunuz. Bizim köyümüz de yıllık 50-60 dekar karpuz ekiliyor. 40 ila 45 arasında seramız oldu. Günlük Ankara'nın mahallerine sebzemiz gitmekte. Karpuzumuzun lezzetinin Adana karpuzundan daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Hem sebzede hem de karpuzda özel siparişler alıyoruz ve marketlere veriyoruz. Evlerinde yemek için Ankara'dan buraya karpuz almaya geliyorlar."

Haberin Devamı

YILDA İKİ KEZ MAHSUL ALINMAYA BAŞLADI
Daha önce hayvancılık yaptığını anlatan çiftçilerden Baki Reçber, hayvancılığın yasaklanmasıyla sebze yetiştirmeye başladığını ve elde ettiği kazançtan memnun olduğunu vurguladı.

Seracılığa başlamalarını sağlayan Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin'e teşekkür eden Reçber, yılda iki kez ürün almaya başladıklarına işaret ederek, "Hayvancılıkta olduğu gibi bunda da bir numarayız." dedi.

Bölgede seracılığın hızla yaygınlaştığını ifade eden Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak ise seracılığın ilçe ekonomisine büyük bir girdi sağladığını vurguladı. Seralarda kontrollü yetiştiricilik yapıldığına değinen Akbayrak, "İlçe Müdürlüğümüzce her türlü teknik destek sağlanmakta ve verim kayıtlarının tutulması, kullanılan ilaçlar gibi hemen her konuda çiftçilerimize gerekli yardımlar yapılmaktadır. Yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda
domates, bin 150 dekar biber, 3 bin dekar salatalık, 900 dekar kavun, 300 dekar karpuz ve 550 dekar fasulye ekimi yapılmaktadır." diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!