Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz üretim sezonunda kuraklığa bağlı olarak tahıl üretiminin azalması yılın sonunda da Rusya’nın tahıl ihracını kısacağı açımlaması gözleri bir kez daha ekmeğe çevirdi. Türk sofralarının vazgeçilmezi olan ekmekteki israfın önüne geçilmesi istendi. Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise ekmek israfını önleyecek basit önerilerde bulundu. Fadıloğlu, "Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın. Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin. Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır" dedi.
Son ithalat rakamlarına göre İzmir Limanı’ndan 200 bin ton ekmeklik buğday girişinin gerçekleştirildiğini açıklayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin İzmir yetkilileri, Ege ve İzmir için stok mevcutlarının önümüzdeki kış ayları için yeterli olduğunu vurguladı. Ekmek fiyatlarında kısa vadede herhangi bir fiyat artışı beklemediklerini, ancak orta vadede gelişmelere göre durumun değişebileceğini belirten yetkililer, Rus pazarı dışında başka ülkelerle de tahıl ithalatının gerçekleştirilebileceğini söyledi.
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı da tüm bu gelişmelere rağmen ekmeğe kısa vadede zam yapılmasının gündemlerinde olmadığını ifade etti.