Güncelleme Tarihi:
Balcı, yaptığı açıklamada, geçen ay yürürlüğe giren, bir çok hükmü 4 Şubat'tan itibaren uygulamaya konulan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğiyle halk sağlığı açısından önemli değişiklikler olduğunu söyledi.
Belediyeler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ekiplerinin tebliğle birlikte ekmek satış noktalarında kaldırımda ekmek satış dolaplarının bulunmamasını temin edeceğine işaret eden Balcı, “Ekmek satış yerlerinde de ekmekler vatandaşların elleyemeyeceği yerde muhafaza edilecek. Biz fırıncılar ne kadar sağlıklı ortamda ekmek üretirsek üretelim, ekmeği elle ulaşılamayacak yere koymadığımız takdirde vatandaşın sofrasına sağlıklı sunamayız” diye konuştu.
Söz konusu tebliğin dağıtım aşamasına gelen ekmeğin nasıl taşınmasını da kapsadığını belirten Balcı, halkın temel gıdası olan ekmek konusunda vatandaşın sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda çok önemli uygulamaları kapsadığını kaydetti.
Halkın sağlıklı ekmek tüketmesi açısından az tuzlu, daha kepekli, iyi pişmiş, randımanlı undan yapılan ve kül oranı 65 olan ekmek yapılacağına dikkati çeken Balcı, şöyle konuştu:
“Fırıncı esnafının tebliği uygulamasından memnunuz. Halkımıza sağlıklı ve hijyenik ortamda üretimini gerçekleştirdiğimiz ekmeği, kaliteli şekilde sunmak birinci önceliğimizdir. Bu tebliğ, fırında çalışan ustalarımızın, tezgahtarlarımızın ve dağıtım elemanlarımızın Bakanlık ve federasyonumuzun işbirliği ile düzenleyeceği hijyen eğitim kurslarından belge alma zorunluluğu içermektedir.”
Ekmek fiyatında değişiklik
Halil İbrahim Balcı, fırıncılar olarak en son gündeme aldıkları konunun fiyat olduğunu savunarak, çok zor durumda kalmadıkları takdirde ekmek fiyatlarını değiştirmediklerini dile getirdi.Ekmeğin 250 grama düşmesi ile birlikte kamuoyunda “fiyat sabit kalacak” diye yanlış bir algılamanın oluştuğunu vurgulayan Balcı, şöyle devam etti:
“Türkiye genelinde ekmeğin kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruş ile 3 lira arasında değişiyor. Gramın düşmesiyle fiyat aynı kalacaktır. Bu tebliğ gizli bir zammı içermemektedir. Ama demek değildir ki, bu tebliğden sonra ekmeğin fiyatı değişmeyecektir. Ülke genelinde yaklaşık 20 aydır ekmeğin fiyatı değişmedi. Ekmeğin fiyatına ilerideki aylarda zam belki olabilir ama bugün gündemimizde ekmeğin kilogram fiyatının 3 liranın üzerinde olması yoktur.”
Türkiye'de üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyonunun tüketildiğine, her gün 5 milyon ekmeğin israf edildiğine dikkati çeken Balcı, söz konusu durumun Türkiye ekonomisi için büyük kayıp olduğunu söyledi.
Balcı, israfın temel gıda olan ekmekte yaşanmasını büyük bir sorun olarak gördüklerini vurgulayarak, “Dünyada birçok insan açlıktan ölürken ülkemizde bu kadar israf olması düşürücüdür” dedi.
İsrafı önleme konusunda da bazı çalışmalar yaptıklarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ekmeğin israf edilmemesi konusunda kampanyalar düzenleyeceklerini ifade eden Balcı, “Her zaman tüketeceğimiz kadar ekmek alalım. Aldığımız ekmeği tüketelim. Bir gün sonraya kalan ekmeği 'bayatladı' diye israf etmeyelim, onu bir şekilde değerlendirelim. Geçmiş yıllardan gelen fazla ekmek alma alışkanlığımızı devam ettirmeyi bırakalım. Artık 24 saat açık ekmek satış yerlerimiz var. Tüketici tüketebileceği kadar ekmek almalı” diye konuştu.