Güncelleme Tarihi:
Gıdanın temel kaynağının toprak olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Bakanlık olarak ekilmedik bir karış toprak bırakmayacağız. Bir karış dahi toprak olsa, bunun üretime kazandırılması konusunda yasal düzenlemeyi parlamentoya getireceğimizi, Başbakanlığa gönderdik. Türkiye’de 184 ova belirledik. Yağmadan kurtardığımız ovalarımızdan 184 ovayı tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Topraktan silahlar falan değil, topraktan bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağız” dedi.Gıdadaki enflasyon sorununu tarlada, serada, tarımsal üretimde değil de, birazda başka yerlerde aranması gerektiğinin altını çizen Faruk Çelik, “Gıda enflasyonunun Tarım Bakanlığı ile ilgisi yok. Meyve sebzede arz açığımız söz konusu değil ancak tarladan sofraya gelirken oluşan zincir halkalarının fazlalığı veya ilgili kar marjları fiyatları üreticinin elindeki noktadan neredeyse üç misli noktaya taşıyor” dedi.
Et fiyatlarında ise arz açığının etkili olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “Milli Tarım Politikası çerçevesinde, özellikle hayvancılıkla ilgili yaklaşık 25 ili yetiştirici bölgesi ilan edeceğiz ve kendimiz üretmek adına buralarda her türlü desteği sağlayacağız. Özellikle doğu illerindeki meraları üreticinin kullanımına açacağız. Burada verimli meraların oranı yüzde 15. Geri kalan yüzde 85’lik alanda üreticinin kullanımına açılacak. Buraların ıslah edilmesi sağlanacak” diye konuştu.
ÇİFTÇİ REFAHI ARTIRILMALI
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes da, “AB ve ABD ticaret anlaşması üzerinde çalışıyor. Çin’in ihracatı 10 kat arttı. Ülkemiz açısında fırsatlar ve tehditler var. Türkiye rekabet avantajı olan ürünlere yönelmeli. AB ile uyumlu mevzuat oluşturmalı. En çok gıda ihracatı AB ülkelerine yapılıyor. Bu açıdan bakıldığında çiftçi refahı arttırılmalı ki rekabet gücü de artsın” dedi.