Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de hayvancılığın profesyonelleşmeye başladığını, fiyatların ise düşüş seyrine girdiğini savunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Avrupa ülkeleri de ithalat yapıyor. Burada etin ucuz olmasının sebebi domuz eti tüketimidir. Kimsenin şüphesi olmasın ithal et gayet sağlıklı ben de yedim” dedi.
İstismar ve spekülasyon
3 Kasım itibariyle karkas et fiyatları hakkında bilgi veren Mehdi Eker, şöyle konuştu: “Türkiye’de günlük et kesimi en yüksek 13 il fiyatların belirlenmesinde etkili oluyor. 3 Kasım itibariyle karkas etin ortalama fiyatı 16.39 TL. Kasaplar buna normalde yüzde 8 KDV yüzde 14-15 kemik payı koyuyor. Perakende fiyatının buna göre olması lazım. Perakende eğer bunun çok üzerindeyse bu kabul edilebilir bir şey değildir. İstismardır ve spekülasyondur. Geçen ay daha yüksekti. Kıymanın market fiyatı 16.90’dan başlayıp 26.90’a kadar çıkıyor. 9 zincir markette fiyatlar farklı. Bu tüketici açısından doğru değil.”
Fiyatlar düşüyor
Fiyatların düşüş seyrine girdiğini söyleyen Mehdi Eker, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki et tüketiminin birinci elden Türkiye’den üretilmesini temin etmek istiyoruz. Mevcut üretimi düşürmeden tümüyle ithal etle düzenlemeye kalkarsanız. Piyasanın ateşini hemen söndürürsünüz. Ama 2-3 yıl sonra dışarıya bağımlı hale gelir ucuz bulamasınız. Tek boyutlu mesele değil. Üretimin sürdürülmesi ve gelişmesini tüketicinin de bunundan zarar görmemesini hedefliyoruz. Teşvik tedbirleri getirdik 2010 yılında 25 ilde 217’nin üzerinde projeye destek verdik. En az 50 büyükbaş hayvan var. Büyük işletmeler var bunlar devreye girdi. Bu yıl yüzde 40 hibe verdik. 2 ay içerisinde 1 milyar 400 milyon lira kredi kullandırıldı. 20 bin 400 kişi bu kredilerden istifade etti. Faizsiz 7 yıl vadeli bir krediydi.”
İşletme sayısı 4 kat arttı
Dünyada hayvan hastalıkları meydana çıkana kadar Türkiye’nin et ithalatı yaptığını hatırlatan Mehdi Eker, şöyle konuştu: “2002 yılında 4 bin 300 işletme içinde 50’den fazla büükbaş hayvana sahipti. 2009 sonunda bu rakam 18 bin 600’e ulaştı. Yani işletme sayısı 4 kattan fazla artış gösterdi. Bu da sektörün profesyonelleşmeye başladığını gösteriyor. Daha büyük işletmelere dönüşüyor.”
Atçılık cirosu 1 milyar Euro
TÜRKİYE Jokey Kulübü’nden (TJK) Türk atçılığına yaptığı hizmetlerden dolayı şükran plaketi alan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, atçılık sektöründe dünyada 12’nci sırada olduğumuzu belirterek, “Bugün ciromuz 1 milyar Euro civarında. 2020 yılında ciroyu 5 milyar Euro’ya çıkartmamız gerekiyor” dedi. Eker, Türkiye’de toplam 27 bin 800 safkan yarış atı olduğunu ve yılda 2 bin 600 tayın yetiştirildiğini vurguladı.
Kombinalara 70 milyon lira yatırım yapıldı
GÜNEYDOĞU illerinde hayvancılığı geliştirmeki çin önemli adımlar atıldığını dile getiren Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Et Balık Kurumu’nin 90’lı yıllarda başlayan süreçte 2005’e kadar 28 kombinası satılmış durumdaydı. Büyük kısmı binaları arsaları değerlendirilmiş sektörün hizmetinden çıkmıştı. 7 kombina kaldı. Özelleştirme kapsamından çıkardık. 70 milyon lira yatırım yaptık. Bir tane Ağrı’da açtık. Amaç bölgede hayvancılığın gelişimine katkı sağlamaktı.”
Et Balık Kurumu’nun kapatılması doğru değil
ET Balık Kurumu’nun hayvancılığın gelişimine katkısı olduğunu dile getiren Eker, “Bizim de Et Balık Kurumu’nun perakendeci olması niyetimiz yok. Et üretimi açısından kurumun pazar kurumu olarak faaliyet vermesi Türkiye için yararlıdır. Kurumunu kapatılmasının fayda sağlayamayacağını düşünüyorum” dedi.