Ek vergide ilk taksit nisan sonuna kadar! Genel tebliğ Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Ek vergide ilk taksit nisan sonuna kadar Genel tebliğ Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 07:00

Kurumlar vergisi mükelleflerine getirilen indirim ve istisnalara ek yüzde 10’luk verginin ilk taksiti için sayılı günler kaldı.

Haberin Devamı

Yasal düzenleme 12 Mart 2023 tarihinde çıkarılmıştı. Uygulamanın nasıl olacağına ilişkin tebliğ, kurumlar vergisi beyan döneminin bitimine 15 gün kala hazır hale geldi. Hesaplanan ek verginin ilk taksidi kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde bu ay sonuna kadar ödenmek zorunda. Bayram tatili nedeniyle vergi beyanı için son tarih 2 Mayıs. Ek verginin ikinci taksiti de bu süreyi takip eden dört ay içinde, yani ağustosta ödenecek.

KİMLER EK VERGİ KAPSAMINDA

Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı genel tebliğ Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Resmi Gazete’de çıkması bekleniyor. Tebliğde öncelikle ek vergi mükellefleri sayıldı. Buna göre sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler, iş ortaklıkları ek verginin mükellefi olarak sayıldı. Tebliğde ek verginin konusuna giren istisna ve indirimler de sıralandı.

Haberin Devamı

ZARARDA NE YAPILACAK

Tebliğe göre 2022 yılına ilişkin verilen kurumlar vergisi beyannamesinde ticari zararı bulunanlar, istisnalar nedeniyle cari yıl zararı oluşanlar veya kurumlar vergisine tabi matrahları bulunmayan mükellefler de bu dönemde faydalandıkları indirim ve istisna tutarları üzerinden ek vergi hesaplayacak. 2022 yılına ilişkin verilen kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılan geçmiş yıl zararları üzerinden ise ek vergi hesaplanmayacak.

TOLU: ZARAR EDİLSE DAHİ EK VERGİ ÖDENECEK

- Vergi Uzmanı Abdullah Tolu, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterilen ve kurum kazancından indirilen istisna ve indirim tutarları ile 5520 sayılı Yasa’nın 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisine tabi matrahlar üzerinden ek vergi ödeneceğini belirtti. Talu, “Burada önemli olan, istisna ve indirimlerin beyannamede gösterilerek kurum kazancından indirilmesi. Yani, zarar edilmesi ek vergiyi etkilemiyor. Zarar edilse dahi ek vergi ödenecek” dedi.

BAKMADAN GEÇME!