Güncelleme Tarihi:
Ek bütçe görüşmesinde, deprem bölgesine yatırımlar ve seçim vaatlerinin faturasıyla hesap tartışmaları da yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin son dönemde yaşadığı depremi ve attığı birtakım adımları birlikte değerlendirirseniz ben dünyada böyle bir örnek var mı diye merak ediyorum. Bunun getirdiği bir meydan okuma da var elbette” dedi.
‘ÖYLE KOLAY İŞ DEĞİL’
Ek bütçe görüşmesinde son ekonomik verileri değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçları ve kamu idarelerinin yapı stokunda oluşan zararların giderilmesi için toplam 527 milyar 300 milyon lira harcandığını açıkladı. Yılmaz şunları söyledi:
“Bir taraftan sadece merkezi yönetim bütçesinde 762 milyar lira para harcamak durumunda olan bir hükümet var. Diğer taraftan da çok çeşitli alanlarda ücretleri artıran, sosyal harcamaları genişleten ve çeşitli toplumsal kesimlerin taleplerini karşılayan bir hükümet var. Bunu eş zamanlı bir şekilde yapabilmek öyle kolay bir iş değil gerçekten. Türkiye bu ikisini eş zamanlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Bunun getirdiği bir meydan okuma da var elbette. Buna karşı da birtakım tedbirler geliştiriyoruz ve bu süreci yönetme gayreti içindeyiz.
ŞOKLARA DAYANIKLIYIZ
Yeni bir küresel düzene geçişe şahit olduğumuz bu dönemde Türkiye ekonomisi yaşanan tüm şoklara karşı dayanıklılığını korumayı başarmıştır. Ekonomimiz, bölgemizdeki Rusya-Ukrayna savaşına rağmen başta büyüme ve istihdam olmak üzere temel pek çok somut göstergede diğer ekonomilere kıyasla pozitif yönde ayrışmıştır. Bu gelişme 2023 yılı şubat ayında meydana gelen deprem felaketine rağmen ekonomimizin güçlü sürdürülebilir yapısını koruduğunu göstermektedir.
REKOR BÜYÜME BEKLİYORUZ
Öncü verilere göre ilk 6 aylık ihracatımız 123.4 milyar dolar. Mayıs 2023 itibarıyla seyahat gelirlerimiz de 43.9 milyar dolar ile tarihi seviyelere yükseldi. Rekor büyümeler beklediğimizi söyleyebilirim.
Cari açığın yıl sonunda OVP’de öngördüğümüz 2.5’in üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. İkinci yarı daha pozitif olacaktır. Açığın neredeyse yarısı aslında altın ithalatı. 12 aylık yıllıklandırılmış altın ithalatı 29.4 milyar dolar. ikinci büyük kalem ise enerji.
DİĞER SÖZLER EKİM’DEN İTİBAREN
AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Cumhur İttifakının seçim vaatlerindeki projelerin 1 Ekim’den itibaren hayata geçirileceğini belirtti. Gül, “Meclis açıldığında yine ekim ayında milletimize ne söz verdiysek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde toplumun her kesimlerine verdiğimiz sözleri yerine getirmek üzere burada bulunacağız. Milletimize söz verdiğimiz tüm vaatleri de yerine getireceğiz. Cumhur İttifakı olarak milletimize verdiğimiz sözleri kanunlaştırdık. AK Parti Grubumuz da her zaman milletimize vermiş olduğu sözleri yerine getirmek için sabaha kadar da yedi gün 24 saat çalışmaktadır” dedi.
EK BÜTÇE NEDEN GELDİ
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, “Deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödeneklerin toplamı 527 milyar 290 milyon 833 bin liradır. Özel bütçeli kurumların önemli bir kısmının öz gelirleri harcamalarını karşılamakta yeterli olmamaktadır. Dolayısıyla öz gelirleri yeterli olmayan idarelerin harcamalarını karşılayabilmek amacıyla hazine yardımı aktarılması gerekmekte olup bu amaçla ek bütçe teklif edilmektedir” dedi. 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liranın kalem kalem dağılımı şöyle:
Mal ve hizmet giderleri: 100 milyar 758 milyon 677 bin lira
Faiz gideri: 80 milyar 540 milyon lira
Cari transferler: 258 milyar 903 milyon 405 bin lira
Sermaye giderleri: 67 milyar 430 milyon 338 bin lira
Sermaye transferleri: 483 milyar 736 milyon lira
Borç verme gideri: 51 milyar 160 milyon 500 bin lira
Yedek ödenek: 76 milyar 985 milyon 357 bin lira