Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2007 00:00
BOTAŞ’a 1 milyar YTL borcu bulunan EGO ile İstanbul ve İzmit Belediyeleri’nin doğalgaz şirketleri İGDAŞ ve İZGAZ’ın özelleştirilmesi için düğmeye basıldı. EPDK kanun değişikliği taslağı hazırladı. Üç şirketin belediye payları 31 Aralık 2008’e kadar yüzde 20’nin altına düşecek şekilde özelleştirilecek.
Öncesinde, EGO’nun doğalgaz ve otobüs-metro hesapları ayrıştırılacak. Satışı büyükşehir belediyeleri yapacak.
ÜÇ büyükşehir belediyesi Ankara, İstanbul ve İzmit’in doğalgaz şirketleri EGO, İGDAŞ ve İZGAZ’ın özelleştirilmesi amacıyla yasa taslağı hazırlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nca (EPDK) hazırlanan taslak ile üç şirketteki belediye paylarının 31 Aralık 2008 sonuna dek yüzde 20’nin altına düşecek biçimde özelleştirilmesi öngörülüyor. Kısa süre içinde "ilgili bakanlık" konumundaki Enerji Bakanlığı kanalıyla Bakanlar Kurulu’na gönderilmesi beklenen taslak ile Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun geçici 3. maddesinin b bendi değiştiriliyor. EGO, İGDAŞ ve İZGAZ’ın satılmasının önünü açacak değişiklik şöyle: "Mülkiyeti ve/veya işletmesi belediye ve veya belediye şirketlerine ait olan şehir içi doğalgaz dağıtım tüzel kişilerinden İGDAŞ ve İZGAZ’ın tüzel kişilikteki belediye ve/veya belediye şirketlerine ait hisseleri, 31 Aralık 2008 tarihine kadar yüzde 20 veya altına düşecek şekilde özelleştirilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre doğalgaz dağıtım faaliyeti yapmak üzere, yeni bir ticaret şirketi kurulur. EGO Genel Müdürlüğü’nün mülkiyet ve/veya işletmesinde bulunan doğalgazın, şehir içi dağıtımıyla ilgili tüm altyapı tesisleri, varlıklar, menkul ve gayrımenkul mallar ile doğalgazla ilgili borçlar ve haklar, yeni kurulan şirkete üç içinde devredilir. Bu şirkete Kurul tarafından dağıtım lisansı verilir. Dağıtım lisansı alan şirketteki belediyeye ati hisseler 31 Aralık 2008 tarihine kadar yüzde 20 veya altına düşecek şekilde özelleştirilir."
HESAPLAR AYRILACAK: EPDK Başkanı Yusuf Günay, hazırladıkları taslak hakkında Hürriyet’e bilgi verdi. Bu üç şirketin mülkiyetlerinin belediyelere ait olması nedeniyle, özelleştirmeleri belediyelerin kendisinin yapacağını söyleyen Günay, şöyle dedi: "EGO, İGDAŞ ve İZGAZ’dan farklı olarak, doğalgaz dağıtımının yanısıra, metro ve otobüs işletmeciliği de yapıyor. O nedenle yasa yürürlüğe girdikten sonraki üç ay içinde TTK’ya göre doğalgaz dağıtım faaliyeti yapmak üzere yeni bir ticari şirket kurulacak. EGO’nun mülkiyet ve işletmesindeki doğal gaz dağıtımı ile ilgili tüm altyapı tesisleri, varlıklar, menkul ve gayrimenkul mallar ile doğal gaz ile ilgili borçlar ve haklar yeni kurulan şirkete 3 ay içinde devredilecek. Ardından bu şirkete Kurul olarak lisans vereceğiz ve bu şirketteki belediyeye ait hisseler 2008 yılı sonuna kadar özelleştirilecek."
BORÇLAR GARANTİ ALTINA: Özelleştirmeden elde edilecek gelirle EGO’nun BOTAŞ’a borçları ile doğalgaz dağıtım için alınan Hazine garantili
kredi borçları ödenebileceğini vurgulayan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca özel sektör işletmeciliği ile daha verimli, kaliteli ve ekonomik hizmet verilebilmesinin imkanı sağlanacak. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile de görüşmelerimiz oldu."
DOĞALGAZ UCUZLAYACAK: EPDK’nın bugüne kadar 49 bölgenin şehiriçi doğal gaz ihalesini yaptığını ve özel sektör işletmeciliğinin sağladığı rekabet nedeniyle, bu illerdeki doğalgazın, Ankara, İstanbul, İzmit’e göre önemli oranda ucuzladığının altını çizen Günay, şunları söyledi: "Bu üç şehrimiz belediyeye ait dağıtım şirketlerinin en yüksek birim hizmet ve amortisman bedelinin alması nedeniyle doğal gazın en pahalı kullanıldığı şehirler konumunda. Başından beri buraların da özel sektör eliyle işletilmesi için özelleştirilmesi gerektiğini düşünüyorduk. Son aylarda hem Ankara hem İstanbul Belediye Başkanlarının da şirketlerini özelleştirmek istediklerini açıklamaları hem de EGO’nun borç durumunu da dikkate aldık."
EGO’nun lisansını alınEPDK Başkanı Yusuf Günay, BOTAŞ’ın geçen yıl kendilerine başvurarak EGO’nun lisansının iptal edilmesini istediğini açıkladı. İki kurum arasındaki alacak-borç uyuşmazlığı 1996 tarihinde başlamıştı. Günay, bu konuda şunları söyledi: "BOTAŞ, EGO’dan alacağının 900 milyon YTL’ye ulaştığını, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirebilmesi ve yatırımlarını sürdürebilmesi için alacaklarının tahsili için bizden EGO’nun lisansını iptal etmemiz dahil gerekli önlemleri ivedi olarak almamızı istedi."