Güncelleme Tarihi:
FEVZİYE Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları, eğitime son altı yıl içinde yaklaşık 180 milyon YTL harcadı. Halen 10 okul ve bir üniversitede toplam 6 bin 500 öğrenci ile faaliyet gösteren Işık Okullarının çatı kuruluşu FMV’nin Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kırım, eğitimin hakkıyla yapıldığında oldukça pahalı bir iş olduğuna dikkat çekti.
Sanat ve spora yatırım
Son 6 yılda 115 milyon YTL’lik yatırım yaptıklarını, 60 milyon YTL de burs dağıttıklarını Volkan Kırım, şunları söyledi: "2002 yılından bu yana FMV Işık Okulları olarak eğitimine aktardığımız kaynak yaklaşık 175 milyon YTL’dir. Bu rakama sanata ve spora olan katkılarımızı eklediğimizde, rahatlıkla 180 milyon YTL üzerinde bir rakam telafuz edilebilir. Bu katkılarımızın son örneği olarak Teşvikiye’nin en güzel yerinde, önemli bir yatırımla ve ciddi bir kira gelirinden vazgeçerek Galeri Işık Teşvikiye’yi açtık."
Eğitimden gelen eğitime
FMV’nin eğitimden başka faaliyet gösterdiği iş kolu olmadığını hatırlatan Volkan Kırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek Öğretim Kurumu’nunu (YÖK) en son yayınlanan raporuna bakılısa, üniversitelerin yaptıkları öğrenci başına harcamadan eğitime kaynak aktaran vakıf okulları hakkında bilgi edinebiliriz. FMV, üniversite kurmak için kurulmuş bir vakıf değil. Türk eğitim hayatına katkı sağlamak için kurulmuş ve faaliyetin 111’nci yılında bu çabasını taçlandırmak adına üniversite kurmuş bir vakıftır. Eğitimden başka hiçbir iş kolu yok ve eğitimden aldığını tekrar eğitime yatırıyor."
Öğrenci başına harcama
Işık Üniversitesi YÖK’ün Vakıf Üniversiteleri 2007 raporuna göre, öğrenci başına eğitim öğretim harcamalarında ilk 5 üniversite arasında yeralıyor. Volkan Kırım, "Üniversite konusunda sıkıntı yok. Ancak diğer okullarımız için herkesin itibar edeceği böyle bir rapor olmadığı için kaynak göstererek bir açıklamada bulunmamız zor. Fakat oralarda da eğitimden gelenin eğitime aktarılması prensipleri içinde, yine ilk 5 içinde yer alacağımız düşüncesindeyiz" diye konuştu.
Temmuz 2006 itibariyle vakıf üniversitelerinin sayısının 31 olduğunu belirten FMV Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kırım, şöyle konuştu:
Güçlü ekonomik yapı
"Türkiye’de yüksek öğretime 1984 yılında giren vakıf Üniversitelerinin sayısı özellikle 1996’dan sonra hızlı bir artış gösterdi, 2008’de bu sayı 31 oldu. Yasa, vakıf üniversitelerinden kazanç amacı güdülmesini yasaklıyor. Yani Türkiye’de özel üniversite kurmak kanunen mümkün değil. Bakıldığında, önce bir vakıf kurulmakta ve devamında bu vakıf eli ile üniversite kuruluyor. Kurucu vakıflar, köklü bir eğitim ve vakıf geleneğine sahip değilse, güçlü bir ekonomik yapısı yok ise sadece üniversite kurmak amacı ile kurulmuş iseler, doğal olarak eğitime kaynak aktarmaları mümkün olmayacak, öğrenci gelirlerine tabi olacaklar."
İyi bir kampus hayatı için 100 milyon YTL harcandı
EĞİTİMDEKİ gelişmeleri ve teknolojik yeniliklerin takip edilmesi, öğrencilerin sosyal gelişimleri için de rehberlik servislerini bulundurmanın gerekliliğine dikkat çeken FMV Başkan Yardımcısı Volkan Kırım, "Günümüzde eğitim-öğretim bir sıra, bir tahta ile yapılamaz düzeye geldi. Artık sınıflarda, akıllı tahtalar, projeksiyonlar, bilgisayar, internet bağlantısı standart donanım haline gelmeye başladı" dedi. Volkan Kırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama unutulmaması gereken insana yönelik, insana dayalı bir faaliyet yaptığımızdır. O nedenle kadrolarımızın özellikle de eğitim kadrolarımızın yüksek nitelikli olmasını için hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Işık Okulları’nın her binası ve kampüsü sadece eğitim amaçlı planlanmıştır, doğrusu da budur. Mesela Işık Üniversitesi öğrencilerine iyi bir kampüs hayatı sunuyor. Ancak kampüsü buna uygun donanımlı hale getirebilmek için 100 milyon YTL’den fazla yatırım yapıldı. Evet, eğitim hakkıyla yapıldığında maalesef pahalı bir iştir."
Okullar, başarı için öğrenci transfer ediyor
ÖZEL okul sayısında son dönemde yaşanan hızlı artışın, iyi yetişmiş kadro bulmakta sıkıntı yarattığını belirten FMV Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kırım, "İyi yetişmiş, nitelikli kadrolarımız, diğer kurumların dikkatini çekiyor ve zaman zaman da transfer ediliyor. Bulunduğumuz sektörde, referans bir kurum olduğumuz için yıllardır personelimizle ilgili bu duruma, son dönemde öğrencilerimize yapılan transfer teklifleri de eklendi. İlköğretim 5 sınıftan sonra öğrenci velilerimiz aranıyor ve başka bir eğitim kurumuna transfer edilmeye çalışılıyor. "