Güncelleme Tarihi:
OKULLARIN açılmasına az bir zaman kala, sigortacılar da eğitim sigortası altında alternatif ürünler sunmaya başladı. Ancak eğitim masrafları ailelerin bütçesinde önemli bir kalem oluşturmasına ve her yıl da gittikçe artış göstermesine karşın maalesef, Türkiye’de eğitim sigortası gereken ilgiyi görmüyor. Sigortacılar ise işsizlik teminatını da sigorta kapsamına ekleyerek, eğitim sigortasına olan talebi artırmaya çalışıyor.
Kesintisiz ve iyi eğitim
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, halen Türkiye’deki eğitim kurumlarının büyük bir kısmını devlet kuruluşlarının oluşturduğunu belirterek, özel okullarda okuyan öğrenci sayısının ise son 6 yılda yüzde 57.5 artış gösterdiğini söyledi. Erhan Adalı, eğitim sigortasının, çocukların kesintisiz ve iyi eğitim almasını isteyen ebeveynler için önemli bir güvence kaynağı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Çocuklarına eğitim sigortası yaptıran anne-babalar, başlarına birşey gelmesi durumunda bu sigortayla çocuklarının eğitim masraflarını güvence altına alabiliyorlar. Böylece çocukları, eğitimlerine aralıksız devam edebiliyor. Bu denli önemli bir sigorta türünün ülkemizde henüz hakettiği ilgiyi görmemesi üzücü. Eğitim sigortasına talep istenen düzeyde olmamasına rağmen, bu sigortanın içerdiği teminatları içeren işsizlik veya kritik hastalıklar gibi diğer ürünlere ilgi ise oldukça yoğun.”
Masrafını karşılıyor
Erhan Adalı, eğitim sigortasının hayatın tüm risklerine karşı, çocukların eğitime en iyi koşullarda ve aralıksız devam etmesi açısından son derece önemli bir güvence görevini gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu: “Çocuğun eğitim masraflarını karşılamakta olan ebeveynin kaza veya hastalık sonucu maluliyet veya vefatı durumunda çocuğun eğitim masrafları teminatlar dahilinde karşılanacağı için, eğitim sağlıklı olarak, aynı koşullarda devam edebiliyor.”
Risk teminatı
Mapfre Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt da, eğitim sigortasının temelde risk teminatı veren ürünler için kullanıldığını belirterek, “Buradaki risk, çocuğun eğitiminin finansmanını sağlayan ebeveynin ölümü, malul kalması ya da işini kaybetmesi gibi riskler. Bu risklerin gerçekleşmesi halinde kalan eğitim dönemine dair önceden belirlenmiş teminat tutarlarının ödenmesi esas” diye konuştu.
Eğitim sigortası neleri kapsıyor
Eğitim sigortası, her türlü yaşam kaybını ana teminat olarak içeriyor. Sigortalının vefatı söz konusu olduğunda, poliçede belirlenen yıllık teminat tutarı üzerinden, azalan teminat esasına göre öğrencinin kalan yıl sayısı ile orantılı olarak geri ödeme gerçekleştiriliyor.
Birikimli eğitim sigortasında ise, vefat teminatına ek olarak sağlanan birikim teminatıyla, poliçe süresi sonunda sigortalılar toplu para ya da dönemsel gelir imkanı elde edebiliyor.
Eğitim sigortaları aynı zamanda kaza sonucu maluliyet teminatı ile ebeveynin başına bir şey gelmesi halinde çocuğun eğitimine devam etmesi için gereken maddi desteği sağlıyor.
Eğitim sigortasında prim tutarı, sigortalının ihtiyaçlarına, gelecekteki beklentilerine ve ödeme gücüne göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle her bireyin finansal gücü dahilinde farklı teminatlar içeren eğitim sigortası yaptırma olanağı bulunuyor. Kimi ürünlerde yıllık prim 63 dolar gibi bir rakam tutuyor.
18-60 yaş aralığındaki ebeveynler ya da bir çocuğun eğitim masraflarını üstlenen herhangi bir birey, eğitim sigortası yaptırabiliyor.
Kaderciyiz, sigorta yaptırmıyoruz
MAPFRE Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt da, Türkiye’de risk teminatı sağlayan hayat sigortalarına ilginin yetersiz olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kadercilik anlayışımız ölüm teminatı içeren poliçelere olan talebi kısıtlıyor. Son dönemde bu ürünlerin içinde işsizlik teminatları da verilmeye başlandı ve belli bir talep canlanması sağlandı.”
Yılın ilk yarısında yüzde 2.94 küçülme
2009 yılının Ocak-Haziran döneminde sigorta şirketleri 6.4 milyar TL prim üreterek geçen yıla oranla yüzde 2.79 büyüme gerçekleştirdiler. Ancak enflasyon mukayese edildiğinde sektördeki reel küçülme yüzde 2.94 oldu Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği(TSRŞB), yılın ilk yarısına ait sektör verilerini açıkladı. Buna göre ocak-haziran döneminde sigorta şirketleri toplam 6.4 milyar TL prim üretimi gerçekleştirerek, geçen yılın aynı dönemine göre üretimde yüzde 2.79 büyüme sergilediler. 2008 yılının ilk yarısında ise şirketler, toplam 6.2 milyar TL prim üretmişlerdi.
Bu yılın ilk yarısındaki toplam üretim, Haziran ayında TÜFE’deki yüzde 5.73’lük enflasyon ile mukayese edildiğinde ise, sigorta sektörü reel bazda yüzde 2.94 küçüldü. Bu da ekonomik krizin, sigorta sektörü üzerindeki etkisinin tüm hızıyla sürdüğünü gösteriyor.
Yapı Kredi’den ‘Değişim Rüzgârları’
YAPI Kredi Sigorta, ekonomik kriz döneminde acentelerine güç vermek amacıyla hazırladığı yeni Acente Destek Paketi’ni “Değişim Rüzgârları” ismiyle başlattı. Acente Destek Paketi, Türkiye genelinde 6 ilde, 700 acenteye yapılan eşzamanlı toplantılarla açıklandı. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Doç. Dr. Giray Velioğlu, ekonomik krizin etkilediği, tahsilat zorlukları yaşayan, rekabetin daha da zorlaştığı bir ortamda mücadele veren acentelere güç vermek amacıyla bu paketi açtıklarını söyledi. Velioğlu, Paket, “5 temel yapı taşından oluşuyor. Bu yapı taşlarını da Samyeli, Alize, Lodos, Poyraz ve Günbatısı gibi rüzgâr isimleriyle sembolize ettik” dedi.
Bireysel emeklilik katılımcısı 2 milyon
BİREYSEL emeklilik sisteminde katılımcı sayısı 2 milyon hedefine yaklaştı. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından açıklanan son verilere göre, katılımcıların toplam fon tutarı 8.273,1 milyon TL’ye, toplam katılımcı sayısı ise 1 milyon 909 bin 361’e ulaştı. Emekli olan katılımcı sayısı ise bin 291’i buldu. EGM Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, 28 Ağustos 2009 itibari ile bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısının 1 milyon 909 bin 361’e ulaştığını ifade etti. Uğurlu, katılımcıların toplam fon tutarının 8.273,1 milyon TL’ye, katkı payı tutarının 6.424,9 milyon TL, yatırıma yönlenen toplam tutarın ise 6.212,0 milyon TL olduğunu açıkladı.
Vakıf Emeklilik kârını artırdı
VAKIF Emeklilik, yılın altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla karlılığını yüzde 44 artırdı. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, 2009 yılı için yüzde 30 civarında bir büyüme hedeflediklerini ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını belirterek, “Yılın ilk 6 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre bireysel emeklilik fon büyüklüğünde yüzde 38’lik, karlılıkta ise bir önceki yılın 6 aylık dönemine göre yüzde 44’lük artış sağladık” dedi.