Ege'nin ihracatında demirle gelen rekor

Güncelleme Tarihi:

Egenin ihracatında demirle gelen rekor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 11:42

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) kanalıyla yapılan ihracat, tarihinde ilk kez 8 milyar dolar sınırını aştı.

Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45 artış yaşanan ihracatta en büyük payı, Demir ve Demirdışı Metaller Birliği aldı. Bölgenin yıllardır en fazla ihracatını yapan Konfeksiyon Birliği yüzde 21 oranında azalırken, demir çelikte de ihracatın gerileyeceği iddia edildi.

12 ihracatçı birliğinin toplam ihracatı, Eylül ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 artışla 845 milyon 526 bin dolar olarak gerçekleşti.

En yüksek ihracat hacmine sahip Demir ve Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, bir aylık dönemde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 201 artışla 293 milyon dolar ihracat yaptı. Yıllardır yüksek miktarda ihracat yapan Hazırgiyim ve Konfeksiyon Birliği ise Eylül ayında yüzde 21 gerilemeyle 81 milyon dolarda kaldı.

Bitkisel ürünler grubunda Eylül ayında yüzde 25 artış görüldü, bu grupta zeytin ve zeytinyağı dışındaki tüm ürünlerde ihracat artışı yaşandı. Canlı hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri Birliği'nde de kültür balığı ihracatının etkisiyle yüzde 62'lik artış görüldü.

Sanayi grubundaysa hazırgiyim, kombine sanayi ve kimya sektörleri dışında tüm dallarda ihracat yükseldi. Demir ve Demir Dışı Metaller Birliği'nin yüzde 201'lik ihracat artışı çıkarıldığında tüm sektörlerdeki artış yüzde 13'de kaldı.
İhracatta Eylül ayında yaşanan gelişmeler, yıllık rakamları da etkiledi. 1 Ekim 2007 -30 Eylül 2008 arasındaki bir yıllık periyotta 12 birliğin yaptığı ihracat, yüzde 25 artışla tarihte ilk kez 8 milyar dolar sınırını aşarak 8 milyar 234 bin dolara yükseldi.

“YARISINI DAHİ YAPAMAYIZ”

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birliği Başkanı Halil Şahin, geçen 1 yıllık dönemde Dubai başta olmak üzere Körfez Bölgesine yaptığı ihracatla ayakta duran sektörün, artık sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Geçen ay yapılan ihracatın eldeki son bağlantılar olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:
“İhracat artık böyle devam etmez. Şu anda ciddi sıkıntı var. Yeni bağlantı yok denecek kadar az. Firmalar kapasitelerini kullanacak bağlantı yapamıyor. Neredeyse tüm firmaların tek pazarı haline gelen Dubai'de mal fazlalığı ve küresel kriz nedeniyle talep durdu. Sektör dünyada da krizde. Ukrayna'na 17 tesis kapandı, Arcelor-Mittal üretimi kısma kararı aldı. Bu ortamda artık tüm şirketler hedeflerini revize ediyor. Üretimi kısarak ayakta kalmaya çabalayacağız. Önümüzdeki ay, Eylül ayında yaptığımız ihracatın yarısını dahi yapamayız. Dünyadaki ekonomik krizden ne oranda nasipleneceğimizi bilemiyoruz. Tedirgin bir bekleyiş içindeyiz.”

ALTERNATİF PAZAR ARAYIŞI

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise bölgenin toplam ihracatının Ekim ayında yüzde 23-28 oranında artacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Özellikle tarım ürünlerinde ihracat sezonunun başladığını, maden ve su ürünlerinde ihracat artışının süreceğini, tekstil, hazır giyim ve derinin mevcut seviyesini koruyacağını dile getiren Türkmenoğlu, demir çeliğin ise dünya genelinde inşaat sektöründe yaşanan daralmadan etkileneceğini ifade etti.

Türkmenoğlu, şu anda tüm ihracatçıların mal sattıkları ülkelerdeki ekonomik gelişmeleri izlediğini belirterek, “Gelecek dönemde geleneksel pazarlarımızın yanında sermayenin rahat hareket ettiği Rusya, Kafkaslar ve Körfez gibi bölgelere de ağırlık vermek zorundayız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!