Egeli: Yunanistan'a yatırımın tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Egeli: Yunanistana yatırımın tam zamanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 11:57

İflasın eşiğine gelen, alınan tasarruf tedbirleriyle çıkış yolu arayan Yunanistan'dan bazı Türk firmaları çıkma kararı alırken, diğer taraftan bu durumun bir fırsat olabileceği de düşünülüyor.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Türk yatırımcısının, Yunanistan'da istikrar programının uygulandığını görmesi ve inanması halinde bu ülkeye geri dönebileceğini, hatta yeni yatırım yapabileceğini söyledi.

Konfeksiyon ve hazır giyimle ilgili bazı firmaların Yunanistan'dan çıkacağı veya çıktığı yönünde bilgilerin söz konusu olduğunu kaydeden Egeli, “O mağazaların stratejik olarak başta açtıkları adres yanlıştı. Yunanistan'ı fazla incelemeden yapılan yatırımlardı. İşleri kötü gidiyor ki bu nedenle geri geldiler. Ama buna karşılık mesela orada gıda sektöründeki Türk yatırımcısının işleri çok iyi gidiyor. Çünkü hepsi doğru yerlerde, doğru adreslerde yatırımlarını yapmışlar, lokantalarını veya tatlı satan dükkanlarını açmışlar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bundan sonrası için istikrar programının doğru dürüst uygulandığını görmek ve beklemek gerektiğinin altını çizen Egeli, “Bunun riskini alarak bence gidip Yunanistan'a yatırım yapmak için şimdi en iyi zaman. Yani Türk yatırımcısı doğru karar verirse krizi bir fırsata çevirebilir” yorumunu yaptı.

Selim Egeli, uzun vadede Türkiye'nin sanayisiyle Yunanistan'ın en büyük tedarikçisi olacağını dile getirerek, Türkiye'de şu anda en fazla yatırım sahibi olan 7. ülke konumundaki Yunanistan ile ekonomik ilişkilerin bundan sonra da devam edeceğini, Türkiye'ye sermaye ihracına devam edeceklerini kaydetti.

Yunanistan'da acı da olsa, zor da olsa kemer sıkma programını tüm yatırımcıların takip edeceğine değinen Egeli, “Sadece Türkler değil bütün dünyanın bankacısı, iş adamı takip edecektir. Bu program, grafiği yukarı doğru çıkarmaya başladığı anda Yunanistan'a birçok yatırımı geri getirecek bir süreci başlatacaktır. İşte bu noktada Türk yatırımcılarının da geç kalmaması, öncü olması gerekir” diye konuştu.

Egeli, geçtiğimiz yıl Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaret hacminin 2 milyar dolar civarında olduğunu, bu yıl kriz nedeniyle hacmin ciddi anlamda düşeceği beklentisine karşın beklentilerin üzerinde bir performansın da yakalanabileceğini vurguladı.

6 AYLIK, HATTA 1 YILLIK KİRALARI ÖDEYEREK TERK ETTİK

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ise Yunanistan'ın geçmişte tüketim açısından çok iyi bir ülke olduğunu, ilk gittikleri yıllarda hala bugün bile Türkiye'de yapamadıkları ciroları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Krizden bu yana alışveriş merkezlerinin, cadde ve sokakların boşaldığını, grevlerin yaşamı çok zorlaştırdığını, devamlı eksik kadroyla çalıştıklarını anlatan Ayaydın, 8 mağazayla faaliyet gösterdikleri Yunanistan'da kriz yaşanmamış olsaydı 20-25 mağaza açmayı hedeflediklerini, kriz çıkınca da bir gecede 8 mağazayı bir anda kapatma kararı aldıklarını ifade etti.

Kapatma sürecini başlattıklarını belirten Ayaydın, İpekyol olarak mağaza açarken 5 yıl, 6 yıl, 10 yıllık kontratlar yaptıklarını, bütün mağaza sahipleriyle anlaşarak kontratları fesh ettiklerini, kapatma kararı almalarına rağmen bazı mağazaların 3 ay, 6 ay, hatta 1 yıllık kiralarını ödeyerek ülkeyi terk ettiklerini söyledi.
Artık önümüzdeki 15-20 yıl Yunanistan'ın herhangi bir refaha kavuşacağına inanmadığını ifade eden Ayaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüdü. Biz bütün eforumuzu şu anda Türkiye üzerine kurduk. Bütün büyümemizi Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Türkiye'de de mağazalaşmada gözü kara davranmıyoruz. Ciddi bir lokal, pazar araştırması yapıyoruz. Geçen sene yaklaşık 20-25 mağaza ilave ettik. 2011 yılının sonuna kadar yine 20-25 mağaza açmış olacağız. Herhalde bu yılı 120 mağazayla kapatmış oluruz. Türkiye'nin dışında bugün çıkabileceğimiz ülkeler Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan... Bunların en başında Rusya geliyor. Şu anda Rusya pazarında 3 mağazayla varız. 2011'in sonuna kadar bekleyeceğiz. 2012'de ya mevcudu devam ettirmek, ya da büyüme yönünde karar alacağız.”

Haberin Devamı

Temmuz ayı sonundan itibaren ithalata şu anda en fazla yüzde 12'lerde olan vergi oranının hazır giyimde yüzde 30, tekstilde yüzde 20 oranında uygulanacağına dikkati çeken Ayaydın, Edirne'de kurdukları üretim tesisiyle bu konudaki önlemi zaten daha önceden aldıklarını ifade etti.

Üretim güçlerinin yaklaşık yüzde 35-40'ının Uzak Doğu'dan kaynaklandığının altını çizen Ayaydın, bunu gittikçe azaltarak Edirne'deki üretim tesisine kaydıracaklarını, bu tesisin üretim altyapısı için yeterli olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!