Güncelleme Tarihi:
Egebank soruşturması kapsamında, bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'i, askerde bıçaklattığı iddia edilen Berdan Tekstil'in sahibi Muhteşem Ekenler, dün Tarsus'da gözaltına alındı.
Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in 8 Ağustos'ta bedelli askerlik görevini yaptığı Sivas'taki birliğinde bıçaklanması olayında azmettirici olmakla suçlanan işadamı Muhşteşem Ekenler de gözaltına alındı. İçel'in Tarsus ilçesindeki Berdan Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Ekenler, Tarsus'a gelen özel bir ekip tarafından alınarak Ankara'ya götürülürken, kardeşi Ercan Ekenler ile fabrikanın eski özel güvenlik görevlisi Ahmet Yalçın ise aranıyor.
Ankara DGM'nin verdiği bir kararla İçel'e giden Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, Muhteşem Ekenler'in kentteki 3 evine ayrı ayrı baskın düzenledi. Ancak evlerde kimse bulunamadı. Bunun üzerine 4 kişilik özel ekip, Tarsus'a geçerek, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sünnetinde kirvelik yaptığı Muhteşem Ekenler'in Atatürk caddesindeki evine baskın yaptı. Evde bulunan Muhteşem Ekenler gözaltına alınırken, kardeşi ve Berdan Tekstil yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Ekenler ile daha önce fabrikada özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Ahmet Yalçın, Tarsus'taki adreslerinde bulunamadı. Muhteşem Ekenler ile Berdan Tekstil'den alınan 6 çuval dolusu belge, 4 kişilik ekip tarafından dün öğle saatlerinde özel bir otomobille Ankara'ya götürüldü.
36 MİLYON DOLAR
Dosyalarıda yer alan bilgilere göre, Demirel ile Muhteşem Ekenler arasında Egebank'ın içi boşaltılırken alınan kredinin 36 milyon dolarlık bölümü ile ilgili ihtilaf doğdu. Bir süre Ekenler'e ait Berdan Tekstil'de güvenlik görevlisi olarak çalışan Serdal Alptekin, iddiaya göre Ekenler'in azmettirmesi sonucu 8 Ağustos'ta Sivas'ta birliğinde Demirel'i bıçakla yaraladı. 5'inci Er Eğitim Tugayı'nda gerçekleşen bıçaklı saldırı olayından sonra yapılan soruşturma sonunda, Erzurum DGM'de açılan davada, bu saldırı olayının kilit ismi haline gelen Muhteşem Ekenler'in rolü üzerinde duruldu.
Cezaevine giren Yahya Murat Demirel'in bıçaklanmasıyla ilgili gizli raporlar daha sonra bulundu. Bu raporlarda askeri birlikteki saldırı olayının arkasında, Tarsus'taki Berdan Tekstil'in Egebank'tan aldığı 36 milyon dolarlık kredinin yarısına Yahya Murat Demirel'in el koymasının neden olduğu bilgisi yer aldı.
Erzurum DGM Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim Yüksel tarafından hazırlanan iddianamede, Berdan Tekstil'in İstanbul ve Tarsus'taki fabrikalarını teminat göstererek Egebank'tan 36 milyon dolar kredi çıkardığı, bunun 18 milyon dolarını Yahya Murat Demirel'in ödememesi üzerine sıkıntıya düştüğü de kaydedildi.
AVUKATA GÖZALTI
Diğer taraftan Yahya Murat Demirel'in avukatlarından Suat Çelebi de dün Ankara'daki bürosunda gözaltına alındı.
Sümerbankçı Biçer yakalandı
DAHA önce Mali Polis tarafından gözaltına alınıp çıkarıldığı Şişli Adliyesi'nden kefaletle serbest bırakıldıktan sonra DGM tarafından gıyabi tutuklama kararıyla aranan Sümerbank'ın eski genel müdürü Cengiz Biçer önceki gece yakalandı. Sümerbank'ın eski Genel Müdürü Cengiz Biçer, usulsüz kredi açılmasını sağlamak ve zimmet suçlamasıyla Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde gözaltına alınmış, her iki suçtan 25'er milyar lira kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılmıştı. Biçer, avukatları tarafından kefaletin hazırlanarak ödenmesi işlemlerinin tamamlanmasına kadar, Bayrampaşa Cezaevi'ne kondu. Kefaletin yatırılmasından sonra serbest bırakılan Biçer hakkında daha sonra DGM Savcılığı gıyabi tutuklama kararı çıkartmıştı.
Çağlar: İsviçre'deyim dönünce ifade veririm
Sümerbank soruşturması kapsamında tutuklanıp cezaevine konulan, bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun ifadelerinden yola çıkarak DGM Savcısı'nın hakkında yakalama emri çıkardığı Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, ‘‘İfade vermeye hazırım’’ dedi. Çağlar, avukatlarının dün DGM Savcısı'na giderek bu durumu kendisine de aktardıklarını bildirdi. Eşinin tedavisi için İsviçre'de bulunduğunu söyleyen Çağlar, Sümerbank olayı ile hiçbir ilgisinin olmadığını savunarak şunları söyledi: ‘‘Ne biliyorsam Sayın DGM Savcısı'na gidip anlatırım. Benim kaçacak bir tarafım yok. Ayrıca bu işlerle benim ne ilgim var? Hayyam Garipoğlu, ifadesinde benim adımı geçirmiş. Savcı da bu ifadedeki durumun doğru olup olmadığını anlamak için ifademe gerek duymuş. Avukatlarım savcı ile görüştü. Şimdi tebligatı bekliyoruz. Tebligat geldiği anda gidip ifademi vereceğim.’’
Aranan ünlüler DGM’de ifade kuyruğuna girdi
Sümerbank soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan 40 kişiden biri olan Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredilen Esbank'ın eski sahibi Yavuz Zeytinoğlu, dün İstanbul DGM'ye gelerek, savcıya ifade verdi. Saat 15.30 sıralarında Beşiktaş'taki DGM'ye gelen sanık Yavuz Zeytinoğlu, daha önce tartışmalara neden olan protokol kapısından içeri girdi. Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz tarafından bir saate yakın sorgulanan Yavuz Zeytinoğlu, aynı kapıdan çıkarak, DGM'den ayrıldı. Zeytinoğlu'nun, ‘back to back’ kredilerle ilgili ifade verdiği bildirildi. Bu arada DGM Savcılığı'nda haklarında yaktalama emri çıkarılan 40 kişiden biri olan Özel Şimşek Okulları'nın sahibi Ahmet Şimşek de dün İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı'na gelerek ifade verdi. Şimşek, DGM'den ayrılırken yaptığı açıklamada, savcının daveti üzerine geldiğini belirterek, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu ile aralarında bir gayrimenkul alışverişi olduğunu, ancak bankadan kredi almadığını bildirdi. DGM Cumhuriyet Savcılığı'na da bu konuyla ilgili ifade verdiğini söyleyen Şimşek, ‘‘Benim kredilerle ilgim yok’’dedi.