Ege Girişim Bankası’nda ön izin 6 Kasım’da

Güncelleme Tarihi:

Ege Girişim Bankası’nda ön izin 6 Kasım’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 13:52

TÜRK ve Yunan işadamlarının ortaklığı ile kurulacak Ege Girişim Bankası’nda ön izin 6 Kasım’da çıkacak.

Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Georgios Gennimatas’ın ziyareti sırasında konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türk- Yunan Bankası olarak da bilinen Ege Girişim Bankası’nın kuruluşu için çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “2005’te Yunanistan'da yapılan zirvede Ege Girişim Bankası ve Türk Yunan Portalı için çalışmalara başladık. Ege Girişim Bankası ile ilgili 6 Kasım’da Atina’da Yunanistan Merkez Bankası’nda izin çıkacak. Ardından da çalışmaları hızlandırıp Atina ve İzmir’de ilk şubeleri açacağız. Türk- Yunan portalı 21 Eylül’de hizmete girdi. Şimdiden çok sayıda şirket buraya kaydını yaptırdı ve işbirlikleri oluşmaya başladı” dedi.

İki ülke arasında ekonomik işbirliğini geliştirmek için çok çalıştıklarını vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi:
“Biz çalışmalara başladığımızda toplam dış ticaretimiz 200 milyon dolar civarındaydı. Şimdi 2 milyar dolara ulaştı. Fakat bunu da yeterli görmüyoruz. 5 milyar doları hedefliyoruz. Çünkü ülkeler ticareti en çok komşularıyla yapar. Bu çalışmalarla karşılıklı turizm hareketleri de gelişti. Ama vize sorun olmaya devam ediyor. Turizm ve ticaret tek taraflı işe yaramaz. 2003’te bizim Yunanistan’a ihracatımız 920 milyon dolarken, ithalatımız 427 milyon dolardı. 2005’te bu rakamlar sırasıyla 1 milyar 122 milyon dolar ve 720 milyon dolara yükseldi. Siyasetçiler zaman zaman kavga edebiliyorlar. Ama onların anlaşmazlığı bizi ilgilendirmiyor.”Ü

Yunan adaları ile ticarette bazı bürokratik engellerle karşılaşıldığını söyleyen Demirtaş, “Örneğin bu adalarda gıda laboratuvarı olmadığı için analizlerinin Atina’da yapılması gerekiyor. Bu nedenle çoğu kez özellikle yaş meyve sebze ihracatı mümkün olmuyor. Bildiğimiz kadarıyla Rodos’ta bir laboratuvar var ama çalışmıyor. Midilli’de bir gıda laboratuvarı kurulmasına karar verilirse biz de katkı sunarız” dedi.

Son dönemde artan dış ticaret rakamlarınının iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğinin en önemli göstergesi olduğunu dile getiren Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Georgios Gennimates, “2 milyar dolarlık dış ticaret daha da artacaktır. Ama ben hedefi 5 milyar dolarla sınırlı tutmuyorum. Ticaret artışı o kadar hızlandı ki çok daha büyük rakamlara ulaşacaktır. Bürokratik sorunların giderilmesi için bütün gücümü kullanacağım. İlişkilerde her zaman sorunlar olacaktır. Ama biz bunları çözmek için varız. Vizedeki gecikmelerin çoğu bizden değil Schengen Sistemi’nden kaynaklanıyor” diye konuştu.

MARİA RİTA EPİK DİNLEDİLER

Toplantının sonunda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Büyükelçi Gennimates’e, Levanten sanatçı Maria Rita Epik’in iki ülke dostluğu adına yazdığı ‘Deniz’ adlı şarkının müzik CD'sini hediye etti. Şarkıyı çok beğendiğini söyleyen Büyükelçi Gennimates, “Şarkının sözleri çok etkileyici, her iki toplumun aslında ne kadar yakın olduğu daha iyi anlatılamazdı” dedi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ta kendilerinin sponsorluğunda bestelenen şarkının ilk kez Selanik’te yapılan Dünya Kadınlar Kongresi’nde çalındığını ve o tarihten itibaren iki ülke arasında düzenlenen toplantılarda sürekli olarak kullanıldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!