EFSF: Notumuzun düşmesine bakmayın 440 milyar Euro’luk gücümüz azalmaz

Güncelleme Tarihi:

EFSF: Notumuzun düşmesine bakmayın 440 milyar Euro’luk gücümüz azalmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 00:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) tarafından Fransa ve Avusturya’nın ardından kredi notu ‘AAA’dan ‘AA+’ya düşürülen Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) Başkanı Klaus Regling, “Sadece bir kredi kuruluşunun EFSF’nin kredi notunu ‘AA+’ya indirmesi 440 milyar Euro’luk kredi kapasitesini azaltmayacak. EFSF, İrlanda ve Portekiz’in yanı sıra Yunanistan için ikinci kurtarma paketine fon sağlamak için yeterli paraya sahip. Not indirimiyle ilgili fazla heyecanlanmaya gerek yok. Fonun notu sadece bir kurum tarafından indirildi. Diğer ajanslar notunu indirmediği sürece telaşlanmaya gerek yok” dedi.

Euro Bölgesi dağılmayacak

Euro Bölgesi’nin ortak fonu olan EFSF’nin notunun kırılmasının para birliğinin dağılması gibi bir sonuç doğurmasının beklenmediğini belirten Regling, Singapur’daki temasları sırasında şunları söyledi: “Euro Bölgesi dağılmayacak ancak borçlanma maliyetleri çok yükselecek. Yatırımcıların dağılma konusundaki endişeleri yersiz. Hiç bir ülke Euro Bölgesi’nden ayrılması için zorlanmayacak. Bu kesinlikle düşünülmüyor. Biz bir aileyiz. Eğer gelişmeler çok kötü bir yönde ilerlerse, bu durumda Euro Bölgesi’nin kendisi bu konuda söyleceklerini ortaya koyar.”

Kalıcı fon daha az duyarlı

Avrupa Birliği’nin (AB) EFSF’nin yerine 500 milyar Euro’luk kalıcı kurtarma fonu olarak Avrupa İstikrar Mekanizması’nı (ESM) geliştirdiğini hatırlatan Regling, şunları dile getirdi: “ESM, Temmuz 2012’de kullanıma hazır hale gelinceye kadar EFSF’nin mevcut ve gelecekteki düzeltme programlarıyla ilgili taahhütlerini yerine getirecek yeterli aracı bulunuyor. ESM ödenmiş sermayeye sahip bir fon olacağı için kredi notlarına daha az duyarlı bir fon olacak.”

Japonya: EFSF tahvil alımına devam edeceğiz

JAPONYA Maliye Bakanı Jun Azumi, EFSF’yi Japonya’nın döviz rezervlerinin sağlam yönetimi için önemli bir aktif olarak değerlendirdiklerini belirterek, “S&P’nin EFSF’nin notunu düşürmesine rağmen fondan tahvil alımına devam edeceğiz. EFSF’nin hemen tartışma konusu olacağını sanmıyorum” dedi. Japonya, ağır borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi’ne üye ülkelere destek olmak amacıyla geçen yıl düzenlenen farklı ihalelerde EFSF’nin kısa, uzun ve orta vadeli tahvillerinden yüzde 10-20 aralığında satın almıştı.

Çin yüzde 9.2 büyüdü ‘yavaşlama’ sayıldı

HIZLI büyüme performansı ile Japonya’yı geride bırakarak dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumuna gelen Çin, 2010’a göre 2011’de yavaşlayarak yüzde 9.2 büyüme gösterdi. Çin 20120’da yüzde 10.4 büyümüştü. 2011’de GSYH’sı 7 trilyon 466.2 milyar dolara yükselen Çin’in GSYH’sı önceki yıl 6 trilyon 354 milyar dolar seviyesindeydi. Dünya Bankası verilerine göre, Çin’in geçen yıl ulaştığı rakam, GSYH’sı, 14.5 trilyon dolar olan ABD’nin 2010 yılı GSYH’sının yaklaşık yarısı düzeyinde bulunuyor.

S&P’nin kararını endişeyle bekledik mesafeli duruşun yararını gördük

DAVID Wotton, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s’un (S&P) Fransa ve Avusturya dahil 9 ülkenin kredi notunu düşürmesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “S&P’nin kararını endişeyle bekledik. Geçen cuma günü yaşanan gelişmeler bizi de endişelendirdi. Bir dakika önce notunuz ‘AAA’ ve bir dakika sonra kredi notunuz düşmüş duruma geliyorsunuz. Her ne kadar Fransa hükümeti not indiriminin beklenmedik bir şey olmadığını açıklasa da, ekonomik sorunları çözmek için daha fazla çaba göstereceklerini belirtmek zorunda kaldılar. Çünkü notu geri kazanmak oldukça zor. İngiltere Başbakanı David Cameron’un son Avrupa Birliği (AB) zirvesinde yapılan anlaşmayı neden imzalamak istemediğini şimdi daha iyi anlıyorum. Finans merkezi olarak gelişmelerden olumsuz etkilenmemiz düşünülemez. Euro Bölgesi’ne mesafeli durmamızın yararını gördük. Eğer biz bu krizin bir parçası olsaydık, notumuz inmese de bir uyarı alabilirdik ya da en azından beklerken yaşayacağımız endişe artacaktı.”

EFSF’yi desteklemeyi sürdüreceğiz

EURO Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, EFSF’nin notunun düşülmesiyle ilgili, “Euro Bölgesi üyeleri koşulsuz ve vazgeçilemez garantileriyle EFSF’yi desteklemeyi sürdürecek” değerlendirmesini yaptı. Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse de, EFSF’nin başarılı olmak için gerekli fonları olduğunu belirtti.

Reytingcinin yorumu bilgi kırıntısı

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankaların ve diğer finansal şirketlerin risk değerlendirmelerini sadece kredi derecelendirme kuruluşlarının fikirlerine dayandırmayı durdurması gerektiğini belirterek, “Hiçbir zaman kredi notlarına ilişkin bir değerlendirme yapmayacağım, ancak birinin bu kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin piyasalar, düzenleyiciler ve yatırımcılar için ne kadar önemli olduğunu sorması gerekiyor” dedi. Draghi, şunları söyledi: “Yatırımcılar, reyting ajanslarının değerlendirmelerine, kendi analizlerinin yanı sıra sadece bir bilgi kırıntısı muamelesi yapmalı. Çünkü uluslararası piyasalar kredi notu değişimleri beklentisi içinde oldukları için bu beklentileri öncesinde fiyatlandırıyorlar. Kredi notları değerlendirmesi olmadan hareket etmeyi öğrenmek gerekiyor. Euro Bölgesi’nde büyümeye ilişkin rakamlar sıkıntılı ve durum çok ciddi. Siyasetçiler yatırımcıların güvenini yeniden kazanmalı ve üçüncü yılına giren borç krizinin üstesinden gelmek için bütçe reformlarını uygulamaya bir an evvel geçmeli.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!