Efsane Varan, otobüs işini Metro’ya sattı, oteli seçti

Güncelleme Tarihi:

Efsane Varan, otobüs işini Metro’ya sattı, oteli seçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 00:00

Galip Öztürk’ün sahibi olduğu Metro Turizm, otobüs taşımacılığında sürpriz bir satın almaya imza atarak Varan’ı bünyesine katıyor. Varan da taşımacılıktan çıkıp bundan sonra otelciliğe odaklanacak.

Ön protokol imzalayan iki grubun anlaşmayı en kısa sürede tamamlaması bekleniyor. Varan’da yönetimde olan ikinci kuşağın otelcilik alanına odaklanmak için otobüs taşımacılığından çıktığı belirtildi.

Ayrı organizasyona devam

Metro markasıyla şehirlerarası otobüs taşımacılığı alanında varlığını sürdüren grup, bu satın alma sonrasında ise Varan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na daha önce Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı olan Rüştü Terzi’yi getiriyor. Terzi, Metro’yla Varan’ın birleşmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.

Terzi, “Varan ayrı bir organizasyon olarak devam edecek. Şirkette herhangi bir değişiklik yapmayacağız. Sadece sahibi değişmiş olacak. Yeni yönetim anlayışıyla yatırımlar ve sermaye artırımı devam edecek. Varan markasını tekrar ayağa kaldırıcı çalışmalar yapacağız” dedi. Satın almayla Varan’ın 120 araçlık filosunu 350’ye çıkartacaklarını aktaran Terzi, 1.5 milyon olan yıllık yolcu sayısını da 2011’de 2.5 milyona, 2012 yılı sonunda ise 3.5 milyona çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.

Otelciliğe odaklanacak

Varan Turizm ve Seyahat A.Ş. Genel Müdürü Emrah Gültekin de, Metro’yla ön protokol anlaşması imzaladıklarını ve şartların yerine getirilmesi durumunda anlaşmanın tamamlanacağını söyledi. Varan’ın 50 milyon Euro’luk marka değeri bulunduğuna dikkat çeken Gültekin, şu bilgileri verdi: “Sadece otobüs grubu satılıyor. Grup taşımacılıktan çıkıp, otelciliğe odaklanacak. Şu anda inşaat halinde iki otel var. Biri Ankara Söğütözü’nde Mövenpick adıyla bir ay içinde faaliyete geçecek. İstanbul Taksim’de ise butik otel projemiz var.”

692 güzergahta düzenli seferi var

VARAN Turizm, 1946’dan bugüne karayolu taşımacılığında faaliyet gösteriyor. Türkiye çapında 230 bilet satış noktası, bini aşan personeli var. Yılda 1.5 milyon yolcu taşıyor. Varan Turizm’in, yurtiçinde Marmara, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde 692 güzergaha Avusturya, Bulgaristan ve Almanya’ya düzenli seferleri bulunuyor.

Havayolu sektörü daralttı ama hakim olan kazanıyor

RÜŞTÜ Terzi, satın almaya havayolu rekabetinin mi neden olduğu sorusuna şu yanıtı verdi: “Grup, başka alanda yatırıma devam edeceğiz için bu sektörden çıkıyor. Sektörde tabii ki bir daralma var. Ama işine hakim olanlar, teknolojiyi yakalayanlar para kazanıyor. Sektörde pazar payında Metro birinci durumda. Metro’yu, Kamil Koç ve Pamukkale takip ediyor. Varan, pazar payında sekizinci durumda. Varan’ı sektörde daha üst sıralara taşımak istiyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!