Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 00:00
Anadolu Grubu, Efes Pilsen’le yerleştiği "Adriyatik’ten Pasifik’e rotası’nı bu kez bilişimde de kendisine hedef olarak belirledi. Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, "Anadolu Bilişim Hizmetleri, Şekerpınar’da 10 milyon dolara data merkezi kurarak, dünyayı kendine bağlayacak. Bilişimde de Adriyatik’tan Pasifik’e her yerde olacağız" dedi.
BİLİŞİMİ ’atılım yapılabilecek sektör’ler arasında gören Anadolu Grubu, Anadolu Bilişim Hizmetleri için Şekerpınar’da 4 bin metrekare alan üzerine 10 milyon dolarlık yatırımla bir data merkezi kuracak. Efes Bira Grubu’yla "Adriyatik’ten Pasifik’e" rotasında yürüyen Anadolu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bilişimde de kendilerine aynı hedefi koydu. Özilhan, "İstihdam potansiyeli yüksek bu sektörde asgari yatırımla atılım yapabileceğini göstermek istiyoruz" dedi.
İNORGANİK BÜYÜMEYE VARIZ: Yabancılardan sık sık birleşme teklifi alan firma şimdilik sadece kendi çatısı altındaki birleşme olasılıklarına sıcak bakarak "Doku uyuşmazlığı olmayacak inorganik büyümeye varız" dedi. Anadolu Grubu şirketlerinin Rusya operasyonlarına verdiği hizmetler sonucunda Rusya’da yeni müşterilerin peş peşe kapısını çaldığı ABH, 2 yıl içinde Rusya ve Kazakistan’da ofis açma planlarını uygulamaya koymayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl 20 milyon
dolar olan cirosunu da 25 milyon dolara çekerek yüzde 40’ın üzerinde büyüme hedefliyor.
ADRİYATİK’TEN PASİFİK’E: Türkiye’nin genç ve eğitimli insan gücüyle, bilişim seköründe, uygun fiyatta kaliteli hizmetler sunabileceğini belirten Özilhan, "Anadolu Grubu, Anadolu Bilişim Hizmetleri ile Adriyatik’ten Pasifik’e her yerde olacak. Bu hizmetleri üretebilmek için gerekli birikimine sahip olduğumuza inanıyorum. Hindistan gibi ülkeler şu an bilişim hizmetlerinde öncü konumda bulunuyor. Bütün mesele, kaynakları doğru yönetip, yönlendirmek" dedi.
SIRDAŞ GİBİ ÇALIŞIYOR: Karmaşıklığının yanı sıra, insan gücü temini ile yönetiminde farklı bir yapıya sahip olan bilişimin, şirketlerin ana faaliyetlerinin dışında bir külfet olarak ortaya çıktığını söyleyen Özilhan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ana faaliyet konularına odaklanmak zorunda olan şirketler, diğer hizmetleri uzlman kurumlardan alarak, sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilirler. ABH, sahip olduğu teknolojik yazılımlarla şirketlerin faaliyetlerine yönelik bütün süreçleri kontrol ve entegre edebilmelerini sağlıyor. En önemli özelliği ise şirketin içinde yapılanarak, hizmetlerin tümünü sağlayan, ve sahiplenen bir sırdaş niteliğinde olması."
İKİ KAT MÜŞTERİ: 2008 yılında cirosunda yüzde 40 artış bekleyen Anadolu Bilişim Hizmetleri, müşteri sayısını iki katına çekmeyi planlıyor.
Mercedes ne kullanıyorsa Türkler de aynısını kullanıyor
ŞİRKETLERE verdiği hizmetlerin hem müşteri hem finans kuruluşu hem de tedarikçinin kurumsal kaynak planlama projelerini kapsadığını söyleyen ABHGenel Müdürü Tayyar Bacak, "Müşterilerimiz için niş yazılım ürünleri de geliştiriyoruz, data merkezi faaliyetlerini de yürütüyoruz. Bu üçü ile şirketlerin bilişim ihtiyaçlarının çoğu karşılanmış oluyor. Aylık bir bedel karşılığında da Kobile’re de uygun yazılım ürünlerimiz de var. Bugün Avrupa ABD ve dünyada kullanılan sistemleri taşıyoruz. Mercedes’in deposu ne kullanıyorsa, Türkiye’deki depo da aynı ürünü kullanıyor. Şirketler büyük yatırımlar yapmadan bu olanağa kavuşuyor" dedi
Küçük şirketlere, aylık 3 bin orta boylara 10 bin dolar
50 kullanıcılı küçük bir şirketin donanım ve proje yatırımı için 300 bin dolara kadar yatırımı göze alması gerektiğini belirten Tayyar Bacak, "Şirket bilişim ihtiyacını kendi bünyesinde karşılamak isterse sistemin sağlıklı çalışması için 4-5 kişiye isdtihdam sağlamak zorunda kalıyor. Oysa küçük şirketler aylık ortalama 3 bin dolara orta boy şirketler ise 10 bin dolar karşılığında bu hizmetlerin tamamını alabiliyor. Müşterilerle 5 yıllık kontrat imzalıyoruz. Kapsam değişmediği taktirde fiyata herhangi bir zam da uygulamıyor. Böylece şirketler back up için de artı yatırım yapma yükümlülüğünden de kurtuluyor" dedi.
Yangına karşı felaket yedeklemesi
TÜRKİYE’den 4 saat ileride olan Kazakistan’ın bile bünyesinde server bulundurmadan Data merkezine bağlanarak tüm işlemleri gerçekleştirebildiğini belirten Bacak, "Bilgi burada saklanıyor. Uluslararası şirketler de saat farkı önemli olmaksızın her an buradaki serverlara bağlanıp bilgiye ulaşabiliyor. Bir felaket durumunda da bilgiler kayba uğramıyor. Çünkü felaket yedeklemesi yapılıyor" dedi.
Nerede fabrika açsak, bilişim hemen oturur
"
EFES Grubu nerede fabrika açsa, bilişim organizasyonunu 12 haftada oturturuz" diyen Tayyar Bacak ABH’nin müşterilerinin bazılarını şu şekiklde sıraladı: "Pimaş, Boydak Grubu ve Merkez Çelik, Borusan, Mc Donalds, Kale Kilit, Coca-Cola, Bifa Bisküvi, Efes Grubu"
Ayşegül AKYARLI GÜVEN