Güncelleme Tarihi:
ANADOLU Holding’e bağlı Efes Bira Grubu’nun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini alarak giriştiği Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR), bölge halkı için meyve vermeye başladı. Efes Bira Grubu, 2007 yılında başlayan proje kapsamında bugüne kadar bölgede turizm ve kültürel zenginliklerin ortaya çıkarılması ve halkın bu yönde eğitimine
2 milyon dolarlık harcama yaptı. Böylelikle Çoruh Vadisi, alternatif turizm bölgesi olarak hareket kazandı. Bölge halkı, canlanan turizmle birlikte yılda 200 bin liralık “yeni gelir” elde etmeye başladı.
Kelebek, ayı, kuş turu
Efes Bira Grubu ile UNDP’nin önderlik ettiği DATUR projesi kapsamındaki çalışmalara Atatürk Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Erol Çakmak danışman, dağcılık ve kampçılık rehberi Egemen Çakır’ın da başında yer aldığı bir ekip saha yöneticisi olarak görev aldı. Projenin yarattığı hareketlilikle birlikte Uzundere’den İspir’e, Yusufeli’ne uzanan Çoruh Vadisi’nde 18 yeni pansiyon devreye girdi. Bölgede bir yandan “kuş gözleme” turları hareket kazanırken, buna ‘ayı gözleme’ ve ‘kelebek izleme’ turları da eklendi. Ayı gözleme turlarına katılmak isteyen yabancı turistler, kişi başına 1000 Euro’luk harcamayla yola çıkar oldu. Bölgeye geçtiğimiz günlerde ilk kez ‘kelebek izleme turu’ da gerçekleşti.
1600 Euro’ya 145 kelebek
DATUR saha görevlisi ve rehber Egemen Çakır’ın aktardığı bilgiye göre, Çoruh Vadisi’ne geçtiğimiz günlerde gelen 30 kişilik bir yabancı turist grubu, kişi başına 1600 Euro’luk harcamayla bir hafta boyunca kelebekleri izledi. Ekip, bir hafta içinde 145 farklı kelebek türünü izleme olanağı buldu. Egemen Çakır, aynı grubun bir süre önce İspanya’da katıldığı bir turda 130 farklı tür kelebek izleyebildiğini belirterek, “Aslında Çoruh Vadisi’nde 200 farklı tür kelebek görebilmek mümkün. Kelebek izleme açısından dünyanın sayılı noktalarından birine sahibiz” dedi.
200 bin liralık gelir
Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş, 2 yılı biraz aşan sürede bölgede zihniyet değişikliğinde etkili olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Muhafazakar olarak bilinen Doğu Anadolu insanı, evini pansiyon olarak yabancı turistlere açmaya başladı. Yöre gençleri, verilen turizm eğitimlerinin de etkisiyle turizm sektöründe aktif görev alır oldu. Türkiye’de ilk kez ‘Çoruh Vadisi Kuşları’ kitabı basıldı ve ‘Kuş Gözlem Festivali’yle turist sayısında önemli artış sağlandı. 2009 bahar sezonunda bölgeye gelen rafting gruplarının sayısı yüzde 200 arttı. Bütün çabalar sonucunda bölge insanımız şimdilik 200 bin liranın üzerinde ek turizm geliri elde etti. Bu, DATUR’un ilk mütevazı ama olumlu sonucu oldu.”
Her taraf ‘Turist Ömer’le donatılmış
EFES Pilsen, DATUR projesi kapsamında Çoruh Vadisi’ni alternatif turizm bölgeleri arasında ön sıralara çıkarmak için, “Şimdi herkes turizm elçisi, gelecek turizmde” sloganını benimsemiş. Sadri Alışık’ın ünlü “Turist Ömer” tiplemesini de, bölgedeki afişlerinde önemli görüntü unsuru olarak kullanmış.
Daha kapsamlı projelere ilham olsun halkımızın refahı artsın
ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, yüzyılın küresel çapta en büyük krizine rağmen Efes Pilsen olarak 2007’de DATUR’la başlattıkları kurumsal sosyal sorumluluk projesinden vazgeçmediklerine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Krizler, gerçekçi ve akılcı analizlere, doğru tespitlere, makul ve ayağı yere basan önerilere en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemler. Küresel ya da yerel ekonomiye hareket getirecek, istihdam yaratacak projelerin ayrım gözetmeden desteklenmesi gerekir. Artık bir dünya markası olan Efes Pilsen, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinde turizm sektörüne ayrı bir önem veriyor. Bölgelerimizin doğaya, tarihe ve kültüre saygılı bir anlayışla geliştirilen projelerle kalkınabileceğini, insanımızın refah içinde yaşayabileceğini gözler önüne sermeye çalışıyoruz. Çoruh Vadisi’nde başlattığımız DATUR projesinin, çok daha büyük ve geniş kapsamlı bir kalkınma projesine ilham kaynağı olacağına inanıyorum.”
Tarihi eserler ve doğal güzellik resimli 74 panoyla tanıtılıyor
DATUR projesi kapsamında Çoruh Vadisi’ndeki tarihi, kültürel varlıklar ve doğal güzelliklerin tanıtımı için resimli yönlendirme panoları yerleştirildi. DATUR Saha Görevlisi Egemen Çakır, Öşvank Kilisesi’ne giderken, yol ayrımına konulan tabela sayesinde kiliseye yönelen turist sayısında yüzde 30 artış olduğunu vurguladı.
Kimseye kredi vermedik işi öğretip yönlendirdik
ERZURUM Atatürk Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve DATUR’un Danışmanı Prof. Erol Çakmak, şu bilgileri verdi: “DATUR projesi kapsamında bölge halkını turizme çekebilmek için kredi ya da hibe para vermek yoluna gitmedik. Biz başta ev pansiyonculuğu olmak üzere işi öğrettik. Evlerin pansiyona dönüşebilmesi için yol gösterdik. Örneğin, iki katlı bir evse, ikinci katını pansiyona çevirttik. Şimdi Çoruh Vadisi’nde 18 tane ‘ev pansiyon’ devreye girmiş durumda.”
Çoruh Vadisi’nde ne yapıldı, ne oldu
Bölgede yabani meyve ve botanik konusunda envanter çıkarıldı. İspir ve Uzundere’de 102 kişiye bölge florası konusunda eğitim verildi.
Türkiye’de ilk kez “Çoruh Vadisi Kuşları” kitabı bastırıldı. 2007’de İspir’de ilk “Kuş Gözlem Festivali” düzenlendi. Üçüncü festival eylülde Uzundere’de yapılacak.
Uzundere-İspir-Yusufeli-Ayder (Çamlıhemşin) arasındaki patikalar birleştirilerek, örümcek ağı şeklinde trekking tur rotaları belirlendi. 23 yerli genç bu konuda rehberlik için eğitildi.
Uzundere-Bağbaşı-İspir-Yusufeli-Ayder arasında Türkiye’nin ilk dağ bisikleti parkuru oluşturulup, haritaya işlendi. Dağ bisikleti meraklılarının bölgede kalış süresi yüzde 400 uzadı.
Rafting gruplarının sayısında yüzde 200 artış oldu. Dünya Rafting Federasyonu, 2010 Resmi Avrupa Şampiyonası’nı 35 ülkenin katılımıyla Türkiye’de yapmaya karar verdi.
Bölgenin ilk ayı gözlem turları bu yıl gerçekleşti. Aynı şekilde ‘kelebek turları’ da devreye girdi.