Güncelleme Tarihi:
Kurul, TEB hakkında, Bolu ve Sinop'ta muhtaç kişilerin tedavilerinde kullanılan ilaçların karşılanmasında, eczanelerin yüzde 2.5 oranından fazla iskonto yapmadıklarına dair yapılan şikayeti inceledi.
Kurul, 27 Ekim 2004'te yapılan şikayet konusunda Eczacılar Birliği'nin sözlü savunmasını dinledi.
Sözlü savunmanın ardından bugün kararını açıklayan Kurul, Türk Eczacılar Birliği ve bağlı eczacı odalarının, resmi/özel kurum ve kuruluşlara ilaç satışlarında indirim oranını belirlemeye yönelik karar ve uygulamalarının Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un 4. maddesi kapsamında olduğuna karar verdi.
Bu durumda, TEB'in cezalandırılmasını kararlaştırıldı ve birliğin 2002 yılı net satışları üzerinden yüzde 6'sı olmak üzere 260 milyar 433 milyon lira para cezası öngörüldü.
Ayrıca, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında yine TEB'in 2 Şubat 2002 tarihinde yönetim organında görev alan eczacılara 297 milyon lira ayrı ayrı para cezası verildi.
Yönetim organında yer alan eczacılar ise Mehmet Domaç, Süheyla Baykara, Sabih Tekin Çağlar, Müjdat Sağır, Alaadin Işık, Ender Lüleburgaz, Çetin Germenli, Adem Peten, Serdar Noyan, Esin Çamlıoğlu, Müheyya Dinç'ten oluşuyor.
CEZANIN SEBEBİ
Daha önce, TEB yaptığı sözlü savunmada; soruşturmaya konu olan Bolu ve Sinop illeri Sosyal Dayanışma Vakıfları'nın ayrı ayrı kendi bölgelerindeki eczanelerin, kendileriyle, iskontolu ilaç satışını istememelerinden dolayı şikayete maruz kalındığını belirtilmişti.
İlk bakışta ilgili ürün pazarının ilaç pazarı olduğu, coğrafi pazarın ise bu vakıfların anlaşma yapmak istedikleri ilan ile sınırlı olduğunun düşünülmesi gerektiğini ifade edilen sözlü savunmada,hiç ilgisi olmadığı halde soruşturma heyetinin Ankara ve İstanbul odalarında da incelemelerde bulunduğunu bildirmişti.
İskontoyla ilgili olarak kurula verilen savunmalardan da örnekler verilerek, iskonto oranının bazı illerde yüzde 50'nin üzerine çıktığı, bazı illerde ise tamamiyle iskontosuz ilaç satışının yapıldığını dile getirilmişti.