Güncelleme Tarihi:
KASIM ayı başında yürürlüğe girecekken 4 Aralık Cuma’ya ertelenen ilaç fiyat kararnamesi kapsamında 2 bin 379 kalem ilacın fiyatının düşeceğini ve yüzde 23’lük indirimlerin faturasının kendilerine çıkarılacağını savunan eczacılar, tepki için cuma günü kepenk indirip sokağa çıkacak. Türkiye genelindeki 24 bin eczacıdan yaklaşık 7 bininin uygulama yüzünden kapanacağını savunan Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “Bizi yok etmek isteyenlerin insafsız tavırlarına boyun eğmeyeceğiz. Teker teker kapanmaktansa 4 Aralık’ta hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız” dedi.
Fatura eczacıya yıkılacak
51 Bölge Eczacı Odası ile eş zamanlı basın toplantısı yapan Erdoğan Çolak, “4 Aralık’ta başlayacak mali tedbirlerin bedeli hasta ve eczacının sırtına yıkılacak olursa ilk elden 3 bin eczane, yıl sonuna kadar 7000 eczane kapanacak. Bu nedenle halkın sağlığa ulaşması daha zorlaşacak. İlçe, belde ve mahallelerdeki eczaneler kapandıklarında hastalar ilaç almak için başka ilçeye gitmek zorunda kalacak” diye konuştu. Çolak, şöyle devam etti:
Kronik hastalar erken alsın
“Varolan eczaneler, raflarında ilaç bulunamayacak kadar eriyecek, dolayısıyla hastalarımız da bu ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda bırakılacak. Bu eczanelerde çalışan insanlar işsiz kalacak. Hepsinden önemlisi, sağlık sistemimize yapılan saldırıyı hep beraber durdurmazsak bunun arkası gelecek. Yapılacak eylemden dolayı hastalar ve özellikle kronik rahatsızlığı olanlar Cuma gününe kadar ilaçlarını alsın. Bu uyarı eylemini yapmazsak eczaneler teker teker kapanacak.”
Nöbetçi sayısı artırıldı
Amaçlarının hastaları mağdur etmek olmadığını söyleyen Erdoğan Çolak, şöyle konuştu: “Bunun için özel önlemler aldık, nöbetçi sayıları artırılacak. Bu kepenk kapatma bir uyarı. Bundan sonra yaşanacak durumun bir provası. Bizler, emeğimizle, mesleğimizle, çocuklarımızın geleceğiyle çalışanlarımızın ekmeğiyle, hastalarımızın sağlığıyla oynanmasına seyirci kalmayacağız. Hastaların da uzun vadede mağduriyetine göz yummayacağız.”
Yeni kararname vatandaşı nasıl etkileyecek
* Tasarruf amaçlı yeni kararname ile 4 Aralık’tan itibaren binlerce ilacın raftan kalkma riski doğdu.
* Kalp, damar, diyabet ve kanser hastaları, ilaçları bulamama riskiyle karşı karşıya kalacak.
* Yeni ilaç kararnamesi ile ilaç üreticileri fiyat indirecek, dağıtımcı kârı azalacak, Tedarik zinciri olumsuz etkilenecek.
* İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Fiyatları düşürülecek ilaçları 5 Aralık Cumartesi günü ilaç sanayiine iade edeceğiz” dedi.
Muayene parasını eczacı tahsil ediyor
TÜRKİYE’de sürekli değişen uygulamalarla, eczacılar, hiç ilgisi olmadığı halde muayene ücretlerini tahsil etmekle görevlendirildi ve ‘kamunun tahsildarı’ haline getirildi. Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz, muayene ve reçete ücretlerinin de kaldırılması gerektiğini bildirdi ve “Paraları eczaneler tahsil ediyor. Birikmiş muayene parasını ödeyemeyen vatandaş ilacını alamadan çıkıyor. Dünyada sosyal güvencesi olan insandan reçete bedeli ile muayene ücreti alınmıyor” diye konuştu.