Eczacıbaşı: Yerli ilaç zarar ediyor

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı: Yerli ilaç zarar ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, uluslararası ilaç firmalarının her geçen gün yerli pazara hákim olduğu, yerli ilaç sanayinin ise son 5 yıldır zarar ettiği açıklandı. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, önlem alınmazsa, Türkiye'nin sürekli ilaç ithal eden ve kendi sanayini ithalle bitiren bir ülke olacağını söyledi. İlaç ve Kimya Endüstrisi İşverenleri Sendikası İkinci Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ‘‘Yerli ilaç sanayinin bütün sorunların anası fiyatlandırma’’ dedi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra büyük atılımlar yapan yerli ilaç sanayinin önünde önemli sorunlar bulunduğunu belirten Bülent Eczacıbaşı, şunları söyledi: ‘‘Maliyetleri yüksek diye sosyal güvenlik kurumları modern ilaçları sağlamak istemiyorlar. Sağlık Bakanlığı da aşırı enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın ilaç üretim maliyetlerinde yaptığı değişikleri zamanında satış fiyatlarına yansıtmıyor. Ulusal ilaç endüstrisini büyük zararlara uğratıyor. İlgili kararnameye uygun olmaması rağmen ilacın maliyeti ne olursa olsun, Sağlık Bakanlığı daima kendi belirlediği oranlarda ve toplu fiyat başvuruları istiyor. Sektör, yüksek enflasyon ortamını fiyatlarına zamanında ve yeterli oranlarda yansıtamadığı için zarar ediyor.’’

İlaç endüstrisi dünyadaki teknolojik gelişmeler yakından izlemek ve sürekli uyum sağlamak zorunda olduğunu hatırlatan Eczacıbaşı, bunun için yılda yılda ortalama 100 milyon dolar yatırım yapılması gerektiğini ancak son 5 yıldır sektörün zarar etmesi nedeniyle ihmal edildiğini söyledi.

Eczacıbaşı, geçtiğimiz yıl 2.2 milyar dolar değerinde ilaç satışı gerçekleştirildiğini, kişi başına da 14 kutu ilaç tüketildiğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!