Eczacıbaşı, Gebze'de ‘akıllı kart’ üretecek

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı, Gebzede ‘akıllı kart’ üretecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2001 00:00


Haberin Devamı

Eczacıbaşı Topluluğu, Gebze'de üzerinde pul büyüklüğünde ve bilgisayar gibi işleyen chip bulunan akıllı kartların üretimi için tesis kurdu. Eczacıbaşı bünyesindeki E-Kart Elektronik Kart Sistemleri, mart ayında akıllı kart üretimine başlayacak.

Eczacıbaşı Topluluğu, Gebze'de akıllı kart üretmek için bir tesis oluşturdu. Akıllı kart üretimi için E-Kart Elektronik Kart Sistemleri A.Ş. adında bir şirket kuran Eczacıbaşı, mart ayında akıllı kart üretimine başlamayı planlıyor. Eczacıbaşı, adı henüz açıklanmayan bir akıllı kart çipi üreticisi ile joint-venture anlaşması imzalayacak. Anlaşma sonrasında, Gebze tesislerinde yurtdışından ithal edilen çiplerin kartlara montajı gerçekleştirilecek.

Eczacıbaşı Holding'ten yapılan yazılı açıklamada, Gebze'de kurulan üretim tesislerinin Türkiye'nin ilk akıllı kart üretim tesisleri olduğu bildirildi. Test çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, E-Kart'ın müşteriye ve ihtiyaca özel çözümler üreteceği ve akıllı çözümlere geçmek isteyenlere danışmanlık hizmeti vereceği vurgulandı.

Açıklamada, şöyle denildi:

‘‘Çok yakında deneme üretimine başlayacak olan E-Kart, bu tesiste gerek baskı teknikleri, gerek akıllı kartlarda uygulanabilecek fonksiyonların geliştirilmesi açısından dünya devleri ile aynı teknolojileri kullanacak. Türkiye'deki akıllı kart kullanıcısı kuruluşlara yüksek teknolojinin yanısıra güvenilir bir hizmet zinciri de sunacak olan E-Kart, kartın tasarımından kişiselleştirilmesine ve zarflanarak sahibine teslim edilmesine kadar tüm üretim sürecini üstlenecek.’’

AKILLI KART NEDİR?

Dünyada ‘‘smart card’’ olarak bilinen akıllı kartların uygulamada iki modeli bulunuyor. Basit akıllı kartlarda, kart üzerindeki çipe bilgi depolanıyor ve bu bilgi özel sistemler tarafından okunabiliyor. En gelişmiş akıllı kart sisteminde ise, kart üzerindeki çipte bir mikroişlemci bulunuyor. Böylece, kart üzerine yüklenen bilgiyi saklamanın yanısıra, bu bilgileri işleyebiliyor.

Akıllı kartlar personel devam kontrol sistemleri, geçiş kontrol ve güvenlik sistemleri, resmi kimlik belgelerini barındırabilen, internet ve intranet elektronik güvenlik alt yapısı gibi bir çok çözümler sunan, küçük bir bilgisayar gibi işleyen chip'lerden oluşuyor.

Son derece esnek, kullanışlı, eknomik ve dayanıklı bir veri saklama yöntemi olan akıllı kartlar, 1999 yılında tüm dünyada 1.5 milyar adet satıldı. Kart üzerinde birden fazla alanda, pek çok farklı bilginin barındırılabilmesi ve bilgilerin tam güvenlikle korunuyor olması, akıllı kartların kullanım alanlarını giderek genişletiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!