Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2006 00:00
Türkiye'nin 2010 yılına doğru bilgi toplumu hedeflerini belirleyecek olan ve bakanların imzasına sunulan ’E-Dönüşüm Strateji Raporu’nun eylül ayına kadar onaylanarak kalkınma planları arasında yer alması bekleniyor.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Rapor, layıkıyla uygulanır ve kalkınma planlarında yer alırsa, faydalı bir değişime öncülük yapar. Ama rapor da tozlanmaya bırakılmamalı. Milyonlarca
dolar harcanarak çıkarılmış bir raporun rafta durma tehlikesi var" dedi.
TÜRKİYE’NİN 2010 yılına doğru bilgi toplumu hedeflerini belirleyecek olan ’E-Dönüşüm Strateji Raporu’, bakanların imzasına sunuldu. 2.5 yıldır çıkması için çalışılan raporda son aşamaya gelinmiş durumda. İlgili bakanların onayına sunulan raporun eylül ayına kadar onaylanarak kalkınma planları arasında yer alması bekleniyor.
SON ELEŞTİRİLER SUNULDU:
e-Dönüşüm Strateji Raporu’nun oluşturulmasında katkısı bulunan Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, strateji raporuna Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD) ve TBV olarak son eleştirilerini gönderdiklerini açıklayarak, raporun eylül ayı gibi onaylanarak çıkmasını beklediklerini söyledi. Eczacıbaşı, en son beş gün önce Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’le görüştüğünü, diğer konularla meşgul olunması nedeniyle raporla ilgili toplanamadıklarını öğrendiğini aktardı. Raporun çıkarılması için çok geç kalındığını belirten Eczacıbaşı, "Bu stratejinin 80’li, 90’lı yılların başında oluşturulması gerekiyordu. 20 yıllık gecikme var. Bugün elle tutulur bir sonuç almak da bir başarı. Elde edilen sonuçların devlet kurumları tarafından daha fazla somutlanması lazım. Bu raporun üzerine gidilmesi gerekir. Bu da tozlanmaya bırakılmamalı. Milyonlarca dolar harcanarak çıkarılmış bir raporun rafta durma tehlikesi var. Bunun takipçisi olacağız" dedi.
KALKINMA PLANLARINDA OLMALI:
Eczacıbaşı
, strateji raporunun çıkması durumunda da en fazla tavsiye niteliği taşıyabileceğine işaret ederek, "Bunun kalkınma planlarında yerini alması gerekiyor. Şu anda imza aşamasında, bu kalkınma planlarına denk bir zamana düşüyor. Son kalkınma raporlarında ne kadar yer aldığını bilmiyorum. Rapor eylülde bile çıksa onun bürokratlar tarafından benimsenmesi belli bir zaman alacak. Ama layıkıyla uygulanır ve kalkınma planlarında yer alırsa, faydalı bir değişim olur. Ama birden bir patlama beklemiyoruz. En büyük etkisi sosyal alanda olacak. Bürokraside verimlilikten, eğitim ve sektörün gelişimine kadar çeşitli alanlara gözle görülebilir katkı sağlayacak" diye konuştu.
HERKES AYNI DİLİ KONUŞACAK:
Eczacıbaşı, e-Dönüşüm Strateji Raporu’nun imzadan çıkmasının ardından sektörde herkesin aynı dili konuşacağını aktararak, bilişim sektörünün elinde bir harita olacağını, kimin neyi yapması gerektiğinin netleşeceğini, izleyici grubu olarak sivil toplum örgütlerinin rolünün başlayacağını kaydetti. Rapordaki hedeflerin çok yüksek bulunduğunu, ama bunların yüksek olması gerektiğini ifade etti. Faruk Eczacıbaşı, TBV olarak raporun oluşturulmasının en başından beri içinde bulunduklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Raporu hazırlayan danışmanlık şirketi Peppers & Rogers’dan önce TBV, 2004’de gayet iyi bir stratejsi raporu hazırlamıştı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bunu kabul etmedi. Kendi raporumuzu yabancı şirkete hazırlatacağız dediler. Bizim raporumuzun hazırlık süreci iki ay sürmüştü. Ama onlarınki bir buçuk yıl devam etti. Tam iki yıl sonra son aşamasına geldi. Ama bütün bu aşamalarının detayının içinde bulunduk."
Hükümet krizle uğraşmaktan bilişime eğilemiyorFARUK Eczacıbaşı, krizlerle uğraşmaktan hükümetin bilişime eğilemediğini vurgulayarak, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi: "Hükümette bir motivasyon bozukluğu olduğunu hissediyorum. Ekonomik sorunların ortaya çıkması son zamanlardaki yorgunluğu pekiştirdi. Kriz dönemlerinde hiçbir zaman altyapıyla meşgul olunamıyor. Zaten bilgi iletişim teknolojileri bir altyapı konusu olarak krizlerin konusu değildir. Rahat, sakin kafalarla uğraşılması gereken bir konudur. Krizler olduğunda bu konular birden bire kenara atılır. Bilişim her krizden ilk etkilenen sektör oldu. Son finansal gelişmeler sektörü olumsuz etkiler tabii ki ama 2001 krizi tarzında şeyler yaşamayız."
E-imzada hazırlık çok uzadı ama son aşamaya geldik FARUK Eczacıbaşı
, elektronik imza konusuna da değinerek, bu alanda gerekli ivmenin yakalanamadığını söyledi. Eczacıbaşı, şöyle devam etti: "Elektronik imzada hazırlık aşaması çok uzadı. Ama son aşamasına geldik. Türkiye Bilişim Vafkı (TBV), e-Güven’le sertifika hizmeti vermek için pazara girdi. Ama şimdi vereceğimiz servisler üzerinde durmaya başladık. Biz sadece sertifika olarak vereceğiz, kurumlar bunun üzerinden servis sunacaklar şeklinde beklenti içindeydik. Bu olmadı. Kurumlar, servislerin de bizim tarafımızdan hazırlanmasını bekledi. Biz de servisleri hazırladık. Biraz zaman kaybı oldu ancak bundan sonra yolumuza devam edeceğiz."