Ecevit'e devalüasyon davası

Güncelleme Tarihi:

Ecevite devalüasyon davası
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kur çıpasıyla verilen taahhütlere güvenerek dövizle borçlanan Avukat Mehmet Altun, Başbakan Bülent Ecevit hakkında dava açtı. Altun, Başbakan'dan 2 milyar liralık maddi, 200 milyon liralık da manevi tazminat isteminde bulundu.

Krizle birlikte terkedilen sabit kur politikasına güvenerek dolarla borçlanan Avukat Mehmet Altun, Başbakan Bülent Ecevit'ten, davacı oldu. Altun, Bakanlar Kurulu'na izafen Başbakan Ecevit hakkında 200 milyon lirası manevi olmak üzere toplam 4 milyar 200 milyon liralık tazminat istemiyle Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Kurun dalgalanmaya bırakılmasıyla vatandaş Mehmet Altun olarak büyük kayba ve zarara uğradığını ifade eden avukat, açtığı tazminat davasında zararının kesin miktarı belli olmadığı için fazlaya ilişkin haklarının da saklı kalmasını talep etti.

Dava dilekçesine, hükümetin ve Merkez Bankası'nın sabit kur kararı açıklama ve taahhütlerini, sabit kurdan dalgalı kura geçme kararlarını ve ödemesi gereken senetleri de ekleyen Altun, pekçok vatandaş gibi hükümetin sözlü teminatı ve yazılı açıklamaları üzerine, sabit kur politikasına güvenerek dolarla borçlandığını kaydetti. Toplam 85 bin dolar borcu bulunan Altun, gerek Merkez Bankası'nın, gerekse Hazine Müsteşarlığı'nın her platformda garanti verdiğini, hükümetin ve Başbakan Ecevit'in de aynı taahhütleri tekrarladığını kaydetti.

DURUP DURURKEN

Altun, dava dilekçesinde şunları vurguladı:

‘‘Durup dururken neden ve niçin olduğu tarafımdan bilinmekle beraber, (menfi anlamda diyorum, çünkü Merkez Bankası'ndan gazetelerin yazdığına göre 2.2.2001 tarihinre 7.5 milyar dolar para çekildi. Anladığım kadarıyla ertesi gün sabah dövizdeki kur garantisi kaldırılarak dalgalanmaya bırakıldı. Aynı gün akşama doğru, doların birgün önce 685.000 TL'den kaçışından sonra, Merkez Bankası 960.000 TL olarak döviz alacağını açıkladı.) Çıkan paranın 7.2 milyar dolar olarak geri geldiği, gelmeyen paranın 300 bin dolar olduğu açıklandı. Bu aradaki para ne oldu? Her bir dolarda 275.000 TL farkı bir türlü anlayamadım. İşte katrilyonların kaybedildiği bu zamanda Hükümetin taahhüdüne güvenen ben vatandaş Ahmet Altun da açıklanan dolar karşısında büyük kayba ve zarara uğradım.’’

Bu da kriz davası

Avukat Emin Ersel Eren'in, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında geçen diyalogları sonrası ülke ekonomisine zarar verdiklerini iddia ederek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit aleyhine 1 milyar 100 milyon liralık maddi-manevi tazminat davası açtı. Dava yetkisizlik kararıyla Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi.

İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran avukat Emin Ersel Eren, dilekçesinde 19 Şubat 2001'de cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki olaydan sonra çok yüksek miktarlarda dövizin Merkez Bankası'ndan çekilerek yurtdışına çıkarıldığını, olayı takip eden iki-üç gün içinde ülke ekonomisinin tüm dengelerinin bozulduğunu ve buna bağlı olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın tarihinin en büyük düşüşünü yaşadığını vurguladı. Milli Güvenlik Kurulu gibi ülkenin milli menfaatlerinin ve güvenliğinin konuşulduğu bir toplantıda meydana gelen olaylardan vatandaş olarak çok büyük üzüntü ve elem duyduğunu söyleyen Eren dava dilekçesinde, ‘‘Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit'in kusurlu davranışları sonucu ülke ekonomisine verdikleri zarardan payıma düşen 1 milyar lira maddi tazminatın; her iki davalının söz ve davranışlarıyla ülke insanına ve somut olarak bana verdikleri üzüntü ve ümitsizlikten dolayı da 100 milyon lira manevi tazminatın davalılardan tahsil edilmesini talep ederim’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!