Ecevit, IMF'den acil yardım isteyecek

Güncelleme Tarihi:

Ecevit, IMFden acil yardım isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demeçte, IMF'den ‘‘acil yardım'' isteyeceklerini açıkladı. Ecevit, ‘‘Umarım IMF Türkiye'ye iyimser bir yaklaşım sergiler. Ancak, bizim parlamentomuz onların istediği reformları onaylamayabilir'' dedi.

Meclis'ten rekor sayıda güvenoyu alarak 56'ncı hükümeti kuran Başbakan Bülent Ecevit Rusya krizinden etkilenen ekonomiyi iyileştirmek için IMF ile masaya oturacağını ve dış borç ödemeleri konusunda acil yardım isteyeceğini bildirdi.

İngiliz Financial Times gazetesine bir demeç veren Ecevit, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşme yapacağını, ancak IMF'nin isteyeceği ekonomik reformların parlamento tarafından onaylanacağını zannetmediğini söyledi. Başbakan Bülent Ecevit ‘‘Umarım IMF Türkiye'nin ekonomik ve siyasi geleceğine iyimser bir yaklaşım sergiler ve fazla geç kalmadan yardım eder'' dedi.

Türkiye'nin bu yılın ilk 4 ayında borç taksiti ve faizi ile birlikte 8 milyar dolar ödemesi gerektiğini hatırlatan Ecevit, Türkiye'deki ekonomik durgunluğun Rusya krizinden kaynaklandığını savundu.

Başbakan Ecevit, 18 Nisan'da yapılacak genel seçim öncesinde, Türkiye'de görüş ayrılığı içinde olan partilerin, IMF tarafından istenen ‘‘yapısal reformları'' gerçekleştirilmelerinin güç göründüğünü söyledi.

Ecevit, bankacılık sektörünün güçlendirilmesi ve sosyal güvenlik sisteminin harcamalarını azaltmayı hedefleyen emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören yasalar konusunda geçmişte ümitli olduğunu, ancak bunların başarılamadığını bildirdi.

Başbakan Bülent Ecevit, bayram tatilinin ardından, işçi ve işveren temsilcileriyle geniş katılımlı toplantılar yapacağını ve krizin atlatılması için ‘‘ortak noktalar belirlemeye çalışacağını'' kaydetti.

HALKI İNCİTMEDEN

Başbakan Ecevit, ekonomideki sıkıntıları, halkı incitmeden aşmanın yollarını arayacaklarını söyledi. Ecevit, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit, şubatın ilk günlerinde Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplantıya çağıracağını yineledi. Konseyin, bugüne kadarkinden farklı olarak, en üst düzeyde, sınırlı katılımla toplanacağını belirten Ecevit, ‘‘Türkiye'nin, halkımızı incitmeden ekonomik sorunları nasıl aşacağını birlikte saptayacağız'' dedi.

Seçimlerin, ekonomik önlemler konusunda sorun yaratıp yaratmayacağı sorusuna Ecevit, şu yanıtı verdi:

‘‘Avantaj da, dezavantaj da olsa 18 Nisan'da seçimlerin yapılması geri dönülmez bir gerçek. Azınlık ve kısa süreli bir hükümet olmamız, köklü çözüm ve yapısal reformları gerçekleştirmemizi engelliyor. Bunlar için Meclis'te yeterli zaman bulabileceğimizi sanmıyorum. Bankalar Yasa tasarısı çıkarılmalı. Bu konuda ANAP ve DYP ile uzlaşma sağlayacağız. Bayram tatilinde de görüşmeler sürecek.''



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!