Ecevit: İhale devlete duyulan güvenin göstergesidir

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: İhale devlete duyulan güvenin göstergesidir
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2001 00:00


Başbakan Bülent Ecevit, Salı günü gerçekleşen ihalenin toplumun devlete olan güveninin göstergesi olduğunu söyledi
Haberin Devamı

Sezer-Ecevit görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Başbakan Bülent Ecevit, son gerçekleşen ihaleden dolayı memnuniyetini dile getirdi. İhaleye gösterilen ilginin devlete duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu söyleyen Ecevit, yeni ekonomi programıyla ilgili çalışmaların hızla sürdüğüne dikkat çekti.

Başbakan Ecevit, ekonomik gelişmelere ilişkin bilgi verirken de, iki gün önce yapılan iç borçlanma ihalesinde devletin 3.3 katrilyon lira temin ettiğini anımsattı. Ecevit, istenmesi durumunda bu miktarı 7.4 katrilyon liraya kadar çıkarılabilme olanağı olmasına rağmen bunu gerekli bulmadıklarını söyledi.

Programın üç aşamalı olduğunu belirten Ecevit sözlerini şöyle sürdür: "Birinci aşama bankacılıkta etkin önlemlerin alınmasıdır. İkincisi faiz ve dövizde kurun istikrara kavuşturulması, üçüncü aşama ise makro ekonomik dengeleri kurmak ve istikrarlı büyümesi sağlamak." dedi.

Ülke için gerekli kaynağın büyük ölçüde içerden karşılacağını vurgulayan Ecevit, bu sorunun çözümü için yoğun şekilde uğraşıldığını söyledi. İç kaynağın dış kaynakla da desteklenmesi gerektiğini belirten Ecevit, dış çevrelerin Türkiye ile yakından ilgilendiğini vurguladı.

Ecevit, Türkiye ile yakından ilgili dış çevreler son ekonomik sorunlarla ilgili gelişmeleri ve olasılıkları yakından izlediklerini ifade ederek, "Bu arada ekonomik bakımdan en güçlü devletlerin oluşturduğu G-7'ler, Türkiye'deki durumu özellikle yakından izliyorlar. Hatta G-7'lere dahil olmadığı halde, Türkiye ile ilgilenmesi için İsviçre'yi de teşvik ettiler. İsviçre de yakından ilgileniyor" dedi.

EK BÜTÇE ÇIKARILMASI GEREKİYOR

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomik programla bağlantılı yasa çalışmalarını belirlediklerini bildirdi. Bu kapsamda yeni bir ek bütçe çıkarılması gerektiğini kaydeden Ecevit, Bankalar Yasası'nın değiştirileceğini, kalan fonların kapatılacağını belirtti.

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, bir haftalığına Ankara'dan ayrılacağını anlatan Ecevit, Derviş'in Almanya ve ABD'de çeşitli temaslarda bulunacağını söyledi. Ecevit, "Sayın Kemal Derviş'in Türkiye'ye çok olumlu haberlerle gelmesini diliyorum" dedi.

Bu arada sanayi ve ticaret odalarının, birkaç gündür basında yayınlanan duyurularıyla bir ekonomik kurtuluş savaşı çağrısında bulunduklarına dikkati çeken Başbakan Ecevit, bu konudaki şükranlarını dünkü grup konuşmasında belirttiğini anımsattı.

GİRİŞİMCİLER VE İŞÇİLERE ÇAĞRI

Başbakan Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çok önemli bir atılım ve somut sonuçlar vereceğine inanıyorum. İşçilerin de bu kampanyaya katılacaklarından hiç kuşkum yok. Nitekim bundan önce bu sivil inisiyatif bağlamında girişimcilerle işçiler birlikte hareket etmişlerdi ve çok olumlu sonuçlar alınabilmişti. Ayrıca enflasyonla mücadeleye de birlikte katılmışlardı.

Şimdi bu beraberliği, uzlaşmayı daha etkili hale getirmek için 30 Mart Cuma günü Yüksek Planlama Kurulu'nu topluyoruz. 31 Mart Cumartesi günü de Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayacağız."

Ecevit, dış alımın, ithalatın ağırlaşmasının bazı sakıncalar doğurduğunu, olası yararlar da sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bir kere iç pazarlar canlanabilir veya gerekli önlemler zamanında alınabilir. İç üretim artırılabilir. Dış satım artacaktır. Bundan birkaç gün önce turizmle ilgili örgütlerin değerli başkanlarıyla uzun bir görüşmemiz oldu. Onlar bu dalgalı kur sisteminden büyük yarar sağlayacaklarını biliyorlar. Şimdiden rezervasyonlar hemen hemen dolmuştur. Bu bakımdan dalgalı kurun yarattığı sakıncalardan daha çok yararları ortaya çıkmaktadır veya çıkacaktır."

ÇIKARILMASI GEREKEN YASALAR

Birkaç aylık yoğun çalışmadan sonra enflasyonda yeniden düşüş süreci başlayabileceğini umduklarını ifade eden Ecevit, ekonomik programla bağlantılı yasa çalışmalarını belirlediklerini kaydetti. Birkaç yasanın süratle çıkarılması gerektiğini belirten Ecevit, çıkarılması gereken yasaları şöyle sıraladı:

"En başta yeni bir ek bütçe çıkarılması gerekiyor. Bankalar Yasası değiştirilecek. Kalan fonlar kapatılacak. İcra ve İflas Yasası'nda düzenlemeler yapılarak, banka tasfiyesi kolaylaştırılacak. Avrupa Birliği normlarına da uygun yeni bir Merkez Bankası Yasası çıkarılacak. Telekom ile ilgili yasa değiştirilecek. Tütün ve şeker yasalarının çalışmaları hızlandırılacak.

Kamu İhale Yasası çıkarılacak. Ulaştırmalara ilişkin yasa değişiklikleri yapılacak. Borçlanma Yasası çıkarılacak. Sivil Havacılık Yasası'nda gerekli değişikliler yapılacak. Petrol ve doğalgaz yasaları yürürlüğe konulacak. Görev zararlarına ilişkin yasa ve kararnamelerin iptali sağlanacak. Banka kredileri ile ilgili özel karşılıkların belgeden düşürülmesine ile ilişkin yasal düzenleme gerçekleştirilecek."

TBMM'ye çok yoğun bir program sunduklarını ifade eden Ecevit, "Nasıl bundan önceki toplantı yılında yoğun bir çalışma yaptıysa TBMM, şimdi de umarız ki muhalefetin de katkılarıyla yoğun bir çalışma yapması gerekecektir. Umarım ki, bu yasa çalışmalarıyla ekonomideki gelişmeler daha ivme kazanacaktır" diye konuştu.

TELEKOM'DA YASAL İNCELEME

Başbakan Bülent Ecevit, Türk Telekom'un yüzde 51'inin blok satışıyla ilgili olarak, "O konuda yasal ve Anayasal açıdan durumu incelememiz gerekiyor" dedi.

Başbakan Ecevit, Çankaya Köşkü'nden ayrılırken yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni ekonomik programın ne zaman açıklanacağına ilişkin soru üzerine Ecevit, bu konuda kesin bir tarih olmadığını, ancak gecikmeyeceğini söyledi. Ecevit, "Herhalde Sayın Derviş döndükten sonra tarihi belli olur" dedi.

Ecevit, programda özelleştirmenin önemli bir yer tuttuğunun hatırlatılması ve hükümetin, Türk Telekom'un yüzde 51'inin blok satışı konusunda uzlaşmaya varıp varmadığı sorusuna, "O konuda yasal ve Anayasal açıdan durumu incelememiz gerekiyor" karşılığını verdi.

Özelleştirmeden kaynaklanan bir sorun bulunup bulunmadığı sorusunu yanıtlarken de Ecevit, hükümet içinde kesinlikle bu konuda bir sorun yaşanmadığını kaydetti. Ecevit, bütün sorunları günü gününe koalisyonu oluşturan partilerin 3 genel başkanı olarak ele aldıklarını belirterek, sorunları çözmede hiçbir zorluk çekmediklerini ifade etti.

Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Tümgeneral Bekir Uğurlu'ya yönelik suikast girişimini soran gazeteciye Ecevit, olayın son derece üzücü olduğunu söyledi. Ecevit, "Olay nasıl olmuş. Bunu bilemiyorum. Her halde önümüzdeki günlerde sonuç belli olur" diye konuştu.

Başbakan Ecevit, "Sayın Kemal Derviş'in hükümet ortaklarına yönelik '2 yıl kalacağım. Ekonomi düzeldikten sonra yeniden ABD'ye döneceğim' şeklinde birşey söyledi mi?" sorusunu yanıtlarken de, gülümseyerek, "Hayır. Bana öyle birşey söylemedi" dedi.

Ecevit, iç kaynaklar konusunda hükümetin son aşamaya geldiğini ifade ettiği anımsatılarak, bu iç kaynakların neler olduğunun sorulması üzerine, "Bunlara kesin şeklini verdiğimizde kamuoyuna açıklayacağız" diye konuştu.

YÖK'ün, Fatih Üniversitesi'nin gelecek yılki öğrenci alımını durdurma kararını nasıl değerlendirdiği sorusuna da Ecevit, "Türkiye'de özerk kuruluşlar var. Onların kendi anlayışları doğrultusunda uygulamalar yapmaları doğal" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!