Ecevit: Emeklilikte dayatma yok

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Emeklilikte dayatma yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, kamuoyunda ‘‘mezarda emeklilik’’ olarak adlandırılan, geç emeklilikle için, ‘‘Hükümetin emeklilik yaşı dayatması yok’’ dedi. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da, Çalışma Bakanlığı'nın öngördüğü 62 yaş sınırının yumuşatılacağı sinyalini verdi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, sosyal güvenlik reformu konusunda Ekonomik ve Sosyal Konseye katılan kuruluşların görüşlerini alma sürecinde olduklarını belirterek, ‘‘Hükümetin herhangi bir dayatması yok’’ dedi. Ecevit, TBMM'ye gelişinde, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in emeklilik yaşına itirazlarıyla ilgili sorular üzerine, şunları söyledi: ‘‘

‘‘Karar yok ki ortada... Ekonomik ve Sosyal Konsey'e katılan kuruluşların görüşlerini alma sürecindeyiz. Hükümet'in herhangi bir dayatması yok.’’

YUMUŞAMA SİNYALİ

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, SSK emekliliğindeki 62 olan yaş haddinin değişebileceği sinyalini verdi. Yılmaz, Çalışma Bakanı tarafından yapılan çalışmanın sadece bir taslak olduğunu, Meclis'te Genel Kurula inene kadar her türlü değişikliğin yapılabileceğini söyledi.

Yılmaz, TBMM'deki makamında Türk-İş Genel Başkanı Bayram ve Meral ve beraberindeki kabul etti. Meral, yaptığı konuşmada, emeklilikte 62 yaş sınırını getiren tasarıyı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Yılmaz'ın partisi muhalefetteyken yaş haddi getiren bir tasarıyı ‘‘Mezarda emeklilik’’ olarak değerlendirdiğini hatırlatan Meral, ‘‘Sayın genel başkanın düşüncelerinin çok değiştiğini zannetmiyorum’’ dedi. Meral, SSK'nın sıkıntısının sadece yaş olmadığına da işaret ederek, tasarıyla kazanılmış hakların ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Meral, tabanda büyük bir tepki olduğunu, yaşanılan hassas dönemde problemlerin sorun yaratmadan çözülmesinin gerekliliğine işaret etti.

Yılmaz ise yaptığı konuşmada, 1992'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Başbakanlığı döneminde SSK emekliliğinde bugünkü uygulamanın getirildiğini kaydetti. ANAP olarak bu değişikliğe karşı çıktıklarını belirten Yılmaz, şöyle dedi:

‘‘İki sene sonra aynı parti tarafından 65 yaş sınırı getirildiğinde ona da karşı çıktık. Aradan geçen zaman zarfında hiçbir hükümet bu konuya el atmadığı için, bugün gelinen nokta son derece vahimdir. 1992'de yapılan ağır bir yanlışı artık gidermek zorundayız. Deniz bitti, Türkiye sosyal güvenlikte duvara dayandı.’’

TASLAK MÜZAKERE EDİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da ESK toplantısına gelişinde, yapılan çalışmanın hükümet tasarısı değil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taslağı olduğunu söyledi. Okuyan, ‘‘Ekonomik ve Sosyal Konsey'de taslağı hep beraber müzakere edeceğiz. Benim bakanı olduğum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taslağıdır’’ dedi.

İşçilerden ‘emeklilik yasasına hayır' eylemi

Emeklilik yaşının yükseltilmek istenmesini protesto etmek amacıyla DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler, sokağa çıktı. Beşiktaş Belediyesi, Kadıköy Belediyesi Fen ve Temizlik İşleri Genel Müdürlüğü, Reksan Kauçuk Erka Balata Fabrikası'nda çalışan DİSK'e üye işçiler, işyerleri önünde ortak bildiri okuyarak, sloganlarla atarak protestolarını dile getirdi. Erka Balata Fabrikası önünde toplanan yaklaşık 500 işçi, ‘‘Emekli yasasına hayır’’, ‘‘Üreten yöneten de biz olmalıyız’’, ‘‘Yaşasın sendika yaşasın DİSK’’ sloganları atarak, ‘‘Rahmetli emekli olmadan öldü’’, ‘‘Emeklilik yasasına hayır’’ yazılı iki tabutu yaktı

CHP, 50-55’ten yana

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca dün Ekonomik ve Sosyal Konsey'e sunulan taslakta 62 olan, emeklilik yaşının 50-55 olmasını önerdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanları ve CHP PM üyeleri, Mehmet Moğultay ve Nihat Matkap, dün Genel Başkan Altan Öymen'in izniyle sosyal güvenlik reform tasarısı ile ilgili bir basın toplantısı düzenlediler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın hazırlattığı Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na karşı çıkan iki bakan, tasarının kazanılmış haklara müdahale ettiğini bildirdiler. Moğultay ve Matkap'ın görüşleri özetle şöyle:

Öncelikle SSK ve Bağ-Kur kapsamında kayıtdışı çalışan 5.5 milyon kişi kayıt altına alınsın. Bu yapılırsa, sosyal güvenlik açık değil, artı verir.

Zorunlu Tasarruf uygulamasına derhal son verilsin.

Sigorta prim oranları ve vergi stopaj oranları yükseltilmesin.

Taşeron uygulaması önlensin.

Elbette yaş da yükseltilsin. Ancak, yaş sınırı sosyal taraflarla görüşülerek bir toplumsal uzlaşmayla saptansın. Bize göre 50-55 uygundur. Zaten, yaş sınırının bir çırpıda artırılması, sistemi rahatlatmıyor.

Emekli olmak için önerilen 10 bin 800 gün prim ödeme koşulunu Türkiye şartlarında kimse dolduramaz. Prim ödeme gün sayısı 5 bin günde sabit tutulsun ve çok az ölçüde artırılsın.

Sosyal Güvenlik Reformu, bir sosyal paket niteliğinde olmalı. Bu pakette işsizlik sigortası, iş güvencesi, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, yüzde 10 devlet katkısı, SSK ve öteki sosyal güvenlik kurumlarının idari ve mali yönden özerk- demokratik yapıya kavuşturacak tasarıları da yer almalı.

TÜSİAD: 62 yaş iyi ömrümüz uzuyor

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, hükümetin sosyal güvenlik ile ilgili hazırladığı taslağı değerlendirirken, kamuoyuna yansıyan 62 yaşı doğru bulduklarını söyledi. Yücaoğlu, Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'na girmeden önce Başbakanlık Merkez Binası'nda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Yücaoğlu, Türkiye'nin 25 yıl sonrasına bakıldığında 62 yaşın çok büyük bir rakam olmadığını, bundan 20-25 yıl sonra ortalama ömrün Türkiye'de 77-81'e uzayacağını savundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras da, taslağın iyi taraflarının da olduğunu belirterek, ancak işveren, işçi ve esnaf temsilcileri tarafından eleştiri hususlarının da olduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu Pazartesi

HÜKÜMETİN her Cuma olağan toplanmasını planladığı Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısı, Pazartesi gününe ertelendi. Bakanlar Kurulu 5 Temmuz Pazartesi günü saat 10.00'da toplanacak. Bakanlar Kurulu'nun birinci gündem maddesi, yeni Sosyal Güvenlik Yasa Taslağı olacak. Toplantıda ayrıca Başbakan Bülent Ecevit'in 15 Temmuz'a kadar açıklanacağını söylediği memur ve emeklilere yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranının da görüşülmesi bekleniyor. ANKARA



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!