ECB: Liderler anlaşırsa çözüme katılmaya hazırız

Güncelleme Tarihi:

ECB: Liderler anlaşırsa çözüme katılmaya hazırız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 00:00

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, siyasi liderlerin gelecek hafta Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde Euro Bölgesi üyesi 17 ülkede daha sıkı bütçe kontrolü konusunda anlaşması halinde Avrupa’nın borç krizinin aşılmasında daha önemli rol oynamaya hazır olduğunun işaretini verdi.

Haberin Devamı

Draghi, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ekonomik ve para  birliğimizin, Euro Bölgesi hükümetlerinin karşılıklı mali taahhütleriyle birlikte mali kuralların kökten yeniden belirlenmesiyle, yeni mali sıkılaştırmaya ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yeni mali sıkılaştırma piyasaların istikrarında yeterli olur mu ve  güvenilir uzun vadeli öngörü kısa vadede nasıl yardımcı olur gibi sorularla karşılaşabiliriz. Buna yanıtımız, kesinlikle en önemli unsur güvenilirliği yeniden sağlamaya başlamak olacaktır. ECB olarak AB anlaşması kapsamında hareket etmeyi inceliyoruz.”

Likidite sağlama geçici

ECB’nin, özellikle sermaye artırımında bankalar için “devam eden zorlukların” farkında olduğunu vurgulayan Draghi şöyle devam etti: “Devlet tahvili satın almak gibi geçici önlemler sınırlı olur. Tahvil piyasalarında güveni sağlamak için ilk olarak hükümetlerin kendi finansman durumlarını düzeltmeleri gerekiyor. Piyasalara dolar likiditesi sağlamak için dünyanın önde gelen altı merkez  bankası ile yapmayı planladığımız ortak müdahalenin sadece geçici bir önlem. Ancak ECB için en önemli konu ekonomiye kredi akışını düzeltmek.” Draghi ayrıca, Avrupa ekonomisinin görünümünde aşağı yönlü risklerin arttığı yönünde uyarıda bulundu. Draghi, ECB’nin, enflasyonun  hedefin altında kalmamasını ya da hedefi aşmamasını sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Monti: Acele etmezsek İtalya riske girebilir

BAŞBAKANLIĞIN yanı sıra ekonomi ve maliye bakanlığı görevlerini de yürüten İtalya başbakanı Mario Monti, ağır bir borç krizi altındaki İtayan ekonomisinin, önlemler konusunda acele edilmemesi halinde riske gireceğini söyledi. Monti, krize karşı önlemler konusunda, “Eğer İtalya bu geçişi yapamazsa, bunun ülke açısından ciddi sonuçları olacak”  dedi. Monti, Bütçe açığını azaltmak hedefiyle tasarlanacak yapısal reformların ve  krize karşı yeni mali önlemlerin, 5 Aralık Pazartesi günü bakanlar kurulunda  gündeme geleceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!