E-ticarette adil dönem

Güncelleme Tarihi:

E-ticarette adil dönem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 23:01

Türkiye’de mükellef olmayan e-ticaret sitelerinden vergi almak için ‘stopaj’ çözümünü hayata geçirmeye hazırlandıklarını açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yerli e-ticaret sektörünü sevindirdi. Sektör yetkilileri, stopaj ile daha adil bir ortamın geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Naci Ağbal’ın Türkiye’de mükellef olmayan e-ticaret sitelerinden vergi almak için ‘stopaj’ çözümü açıklamasından sonra tartışmalar başladı. Söz konusu stopajın uygulanması durumunda, Türkiye’ye vergi ödemeden müşterilerine hizmet veren yurtdışındaki e-ticaret şirketleri etkilenecek. Bu şirketlerin başında da Çin gibi ucuz ürünler satan ülkelerdeki e-ticaret platformları bulunuyor. Sadece ürün satışı gerçekleştiren e-ticaret platformları değil, aynı zamanda internet üzerinden hizmet veren platformlar da stopaj kapsamına alınacak. İnternet üzerinden satın alınan müzik, oyun, film veya uygulama gibi birçok farklı içerik için şirketlerden stopaj kesilmeye başlanacak. Aslında bu kapsama daha fazla dijital ürün girecek. E-kitap, sunucu barındırma (hosting), e-posta, tema, tasarım, yazılım gibi dijital ürünlerin yanı sıra Netflix, App Store, Uber, Airbnb, Google Play, Facebook Reklam gibi hizmet ve dijital ürün sağlayan servisler de bu kapsamda sayılacak. Başka bir deyişle, uzun zamandan beri tartışılan internet şirketlerinin vergilendirilmesi konusu aşılmış olacak. Bu kapsamda ise elektronik ticaret üzerinden satış gerçekleştiren yabancı şirketlerin fiyatlarına zam yapması gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

ADİL KOŞULLAR GELİR

Söz konusu karar yerli e-ticaret şirketlerini sevindirdi. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, yapılması planlanan stopaj düzenlemesinin özellikle Türk şirketlerle yabancı şirketler arasındaki koşulların eşitlenmesini sağlayacağını ifade etti. Orhun, “Türk e-ticaret şirketleri tüm vergilerini ödeyerek müşterilerine hizmet veriyor. Ancak yabancı e-ticaret sitelerinden verilen siparişler için böyle bir durum yok. Belli bir miktara kadar olan gönderilerden vergi alınmadan satın alınabiliyor. Söz konusu uygulama devreye girerse daha adil bir koşullar sağlanacak” dedi. 

SIKINTI OLABİLİR

Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, “Birçok ülke ile yapılmış Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları var. Bu anlaşmalara göre, taraf ülkeler, KDV hariç olmak kaydıyla, mukim olduğu ülke dışında ikinci kez vergilendirilemezler ve diğer ülkede ofis açmaya, vergi mükellefi olmaya zorlanamazlar. Eğer Türkiye bu tür bir vergilendirme yaparsa, karşılıklılık gereği diğer ülke de Türk ürünleri ve hizmetlerine ekstra vergilendirme ve ofis açma yükümlülükleri getirebilir. Bu konunun bir de ödeme ve kesinti yapma kısmı var, kredi kartı ve bankacılıkta doğrudan stopaj kesebilmek çok mümkün gözükmüyor” dedi. İnternet şirketleri için mali müşavirlik yapan Erhan Çağşırlı, “Facebook’a verilen reklamlardan da stopaj alınabilecek. Bu kararın hayata geçirilebilmesi için Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK

Gittigidiyor Genel Müdürü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-Ticaret Sektör Meclis Başkanı Öget Kantarcı, planlanan stopajın vergi kaybını önlemek için atılacak bir adım olduğunu söyledi. Kantarcı, “Devletin gereken tüm durumlarda vergiyi eksiksiz olarak toplayabilmesini önemsiyoruz. Tüketiciyi bire bir ilgilendiren bu gibi düzenlemeler yapılırken sektör temsilcilerinin görüşleriyle ilerlenmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi ile e-ticaretin gelişmesini sağlayacak politikaların tasarlanması için çalışmalarımız var” diye konuştu.

HAKSIZ REKABET VAR

HEPSİBURADA Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi, Maliye Bakanlığı’nın aldığı kararı Türkiye ekonomisi ve e-ticaret şirketleri açısından son derece olumlu karşıladıklarını belirterek, “Türkiye’de hiçbir yatırımı ve sorumluluğu bulunmayan yurtdışında yerleşik şirketler istihdama, ülke ekonomisine katkı sağlamayarak ve hiç vergi ödemeden faaliyetlerini yürütmekte, bu da Türkiye’de yerleşik bir çok sektörü ve e-ticaret şirketlerini haksız rekabet koşulları ile karşı karşıya bırakmaktaydı. Makro ekonomide ise ülke ekonomisi için son derece önemli olan cari açık ve üretimin ithalata kayması gibi konularda negatif etkiler oluşturmaktaydı. Bakanlığımızın aldığı bu karar, yerel işletmelerin ve e-ticaret şirketlerinin diğer şirketlerle rekabet koşullarını adil bir hale getirip, ülkemizin vergi gelirlerinin artmasını sağlayacak. Oluşan pozitif ekonomi ile tüketici de kazanacak. Diğer yandan bu karar sayesinde yabancı yatırımcıların da direkt Türkiye’ye yatırım yapması teşvik edilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!