Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2006 00:00
Ankara merkezli ’Yaşar Dede Arslan’ın (YDA) patronu Hüseyin Arslan, 1993’te babasının vefatıyla 22 yaşında patron oldu. Ailesinin inşaat şirketini amiral gemisi yaptı ve 13 yılda, uluslararası iş yapan 4 bin kişi çalıştıran bir şirketler grubu yarattı.
TÜRK girişimcileri ’babadan aldıkları emanetleri’ de uluslararası rekabete başarıyla taşıyor. Aslen Malatyalı olan Hüseyin Arslan, babası Yaşar Dede Arslan’nın vefatı üzerine 1993’te 22 yaşında patron koltuğuna oturdu. "Ailemiz 1954’te Ankara’ya göç etmiş. Ben de Ankara’da doğdum. ODTÜ İnşaat’ı bitirdim, babam rahmetli oldu. 1993’te işlerin başına geçtim" diyen Hüseyin Arslan, babasının gıda, tekstil,
altın,
döviz ve sonra da inşaat işine girdiğini belirterek, şöyle devam ediyor anlatmaya: "Babamın adını, Yaşar Dede Arslan’ı YDA olarak şirketimize isim yaptık. Şirketimizin ’take off’u (kalkışı) bu adımdan sonra başladı. 5 kardeşiz, 3 kız 2 erkek. Erkek kardeşler olarak şirketimizi yönetiyoruz. Akademik kariyer yapmayı planlarken, babam rahmetli olunca şirketin başına geçtim. Elimizde bir kaç devlet işi, biraz da yap sat konut vardı. Önce onları tamamladık."
İNŞAATI OTURTTUK YÜRÜDÜK: Hüseyin Arslan, şirketin başına geçtikten sonra kurumsallaşma adımları attıklarını ve YDA’yı kurup başka sektörlere adım attıklarını anlatıyor. Arslan, şöyle devam ediyor: "Ben rastlantılara inanmam o yüzden baştan itibaren planlı hareket ettim. 1994’teki ekonomik krizden sonra tamamen inşaata odaklandık. Planımız; YDA’yı inşaat işinde Türkiye’nin bilinen belli başlı firmalarından biri yapmaktı. Diğer sektörlere geçişimiz de planlı oldu. Medikal-sağlık sektöründe distribütörlükler aldık, enerji ve turizmde (Sunport Beach Club) adımlar attık. Sonra madencilikte yatırım yaptık. Şu anda da ana işimiz inşaat. Dalaman Hava Limanı’nı yap-işlet-devret ile aldık. Bu konuda hem içerde hem de bölge ülkelerinde yeni ihalelere gireceğiz."
TURKUAZ İLE ORTAĞIZ: Hüseyin Arslan, Kazakistan’da Zeki Pilge ve İsmail Kavuncu’nun kurduğu Turkuaz ile ortak inşaat şirketi bulunduğunu, Dalaman’ı da bu ortaklıkla aldıklarını belirterek şöyle konuşuyor: "Kazakistan’da iki şirketimiz var birisi yatırım şirketi; gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi. Biri de müteahhitlik firması. Bugün itibariyle devam eden 4 yatırımımız var ve ortalama 150 milyon dolarlık büyüklüğe sahip. Kazakistan’da 250 milyon dolarlık bir iş daha aldık. Dalaman en önemli projemiz. Mayıs sonunda açılacak. Turkuaz ile ortak şirketimiz ATM yapıyor bu projeyi. ATM’nin yüzde 20’si Turkuaz’ın, yüzde 80’i YDA’nın. İnşaat firmasıyız ama işletmeciliğe de adım atmış oluyoruz. Bu sektörün çok bakir olduğunu gördük. Biz de TAV gibi olmak istiyoruz. Şu anda projelerimizde 4 bin civarında istihdam var. Geçen yıl 250 milyon dolara yakın ciro yaptık."
Otomatik sünnet için Smart Klamp’ı getirdikYDA Holding’in Başkanı Hüseyin Arslan, sağlık alanında faaliyet gösteren Meyda’nın aldığı ürün distribütörlüleri arasında Smart Klamp’ın da bulunduğunu söylüyor ve şöyle konuşuyor: "Bu aslında yeni bir buluş. Biz de 2002’de distribütörlüğünü aldık. Sünnet işlemini daha güvenli, hızlı ve ustaca gerçekleştirmek için tasarlanmış. Tek kullanımlık bir sünnet aleti. Göbek bağı klipsine benzeyen bir çalışma düzeni var. Polikarbonattan yapılmış saydam plastik bir tüpten ve beyaz naylon bir kıstırma mekanizması bulunuyor. Sünnet işlemi sırasında penise tam koruma sağlıyor ve tahmin edilebilir sonuç elde edilmesini mümkün kılıyor. Sünnet işleminin hemen hemen kansız yapılmasını ve dolayısıyla AIDS veya Hepatit gibi enfeksiyonların bulaşması riskinin azaltılmasını sağlıyor. Yeni doğmuş bebekler için ayrı yetişkinler için ayrı ebatlarda üretiliyor. Bu aleti ithal ediyoruz. Çok paralı bir iş değil ama çok dua alıyoruz. Meyda 2003’ten beri ’kanama durdurucu’ madde Fastact’ın da Türkiye dağıtımını yapıyor."
Dalaman için Almanlar projeye kredi verdiYDA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, DHMİ’nin 2003’te açtığı Dalaman Havaalanı’nın Yap-İşlet-Devret modeli ile özelleştirilmesi ihalesini kazanan ATM Havalimanı Yapım ve İşletme A.Ş’nin Dalaman Havaalanı Dış Hatlar Terminali ve eklerinin finansmanı, inşa edilmesi ve işletmesini üstlendiğini belirtiyor ve "Yaklaşık 130 milyon dolarlık bir yatırımı olan bu projeyi, Alman Hypo-Vereinsbank kredisi ve YDA-AKSA varlıklarını kullanarak yapıyoruz. Projenin danışmanlık ve denetim işleri de Scott Wilson (U.K) ve Obermeyer GmbH (Almanya) tarafından yapılıyor. Bu projeye kredi vermek için 8 ay inceleme yaptılar ve sonunda teminatsız olarak kredi verdiler" diyor. Arslan, inşaatın 24 saat kesintisiz sürdüğünü bu ay sonunda tamamlanacağını belirtiyor. Arslan, Dalaman’ı 6.5 sene süre ile (bu süre yapılması planlanan ek yatırımlarla 9 seneye çıkabilir) ATM’nin işleteceğini ifade ediyor. Dalaman Havalimanı projesi; dış hatlar terminal binası, ek apron, CIP ve VIP binalarıyla otoparkı kapsıyor.
Soma’da Avrupa’nın en büyük kömür yıkama tesisini kurdukHÜSEYİN Arslan, madencilik ve enerjide faaliyet göstermek için Aralık 2004’te kurdukları MAYDA, madencilik ile Manisa Soma’da kömür yıkama tesisi inşa ettiklerini söylüyor. Soma kömür rezervlerini kullanacak yıkama tesisi saatte 800 ton yıkama kapasitesiyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük yıkama tesisi konumunda. Arslan, "Bu konudaki en büyük tesis saatte 600 ton yıkama ile Sibirya’daydı. Şimdi biz olduk. Bunu yaparken de İngiliz Amerikan teknolojileri kullandık" diyor. Tesis 5 yılda 24 milyon ton kömür yıkayacak.