Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 01:57
10 yaşında evden kaçıp, İstanbul’da hayatını kazanmaya çalışan Sabri Özel, 1969’da triko atölyesi kurdu, 1980’de ‘Sabri Özel’in ilk adımını attı. Özel, ‘Ürünlerime ‘Sabri Özel’ markası koydum, ‘alaturka’ buldular. ‘İtalyan kendi adını marka yapıyor, ben neden yapmayayım’ dedim. Bugün Türkiye’de 585 noktada ve 12 ülkede Sabri Özel markası satıyoruz’ dedi.
MALATYA’nın Pütürge ilçesi Damlı Köyü’nde çiftçi bir ailenin ilk çocuğu olarak gözünü dünyaya açar Sabri Özel. İlkokul 3’üncü sınıftayken, yani henüz 10 yaşındayken, evden kaçarak soluğu İstanbul’da alır. Kendi deyimiyle ‘1950’de hayata 1-0 yenik başlayan’ Özel, kendisini başarıya götürün faktörleri şöyle anlatıyor: ‘Benim babam arazi sahibi, zengin bir adam değildi. Çiftçilik yapıyordu. Kaybedecek hiçbir şeyim yoktu. Hep çalıştım, gayret ettim. Büyük hayaller kurdum. Bugün ismim bir markadır.’
8 YAŞINDA ÇALIŞMAYA BAŞLADI: Triko, kadın ve erkek giyime odaklı Sabri Özel’in Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Özel, 8 yaşında başladığı çalışmaya hayatını şöyle anlatıyor: ‘1960’da 10 yaşında İstanbul’a gelince önce bir iplik fabrikasında bobin toplayarak işe başladım. Önce turistik süs eşyası üreten bir yerde sonra da bir matbaada çalıştım. Bunların hepsi 6-7 ay kadar sürdü. Bir istikbal görmediğim için ayrıldım. En son trikoda karar kıldım. İlk geldiğimde bir kaç ay amcamla kaldım ama sonra bekar odasına çıktım. Uzun süre de bekar odalarında yaşadım. İlk triko işimde 2.5 lira haftalık alıyordum. Haftalıklarımı biriktirdim.’
9 YIL SONRA PATRON: Triko alanında 9 yıl tecrübe kazandıktan sonra kendi işini kuran Özel ‘Bir cuma günü saat 09.30’du. 20 Haziran 1969... Hiç unutmadım’ diyor. 2 bin 500 lira sermaye ve 1 makine ile kendi işine sahip olan Özel, ‘Yeşildirek’te kendi işime başladığımda piyasada çok iyi bir trikocu olarak biliniyordum. 1980 yılına kadar 11 yıl fason üretim yaptım. 1980’de Sabri Özel’i kurdum. Fason üretimi bıraktım. Kendi markamı yarattım’ diye konuşuyor.
TÜRKÜM İSMİM TÜRKÇE: Yolun en başında büyük hedefler koyduğunu anlatan Özel şöyle devam ediyor: ‘İsmi çok alaturka bulanlar oldu. İlk yıllarda ürünlerimizi satmak isteyen bazı mağazalar etiketleri bile sökmek istedi. İzin vermedim. Ben Türküm ismim Türkçe. Adımı George, Enrico yapamam. Adımdan kompleks duymam. Niye bir İtalyan’ın, İngiliz’in, Fransız’ın ismi marka oluyor da Türk’ünki olmuyor! O alaturka bulunan isim bugün Türkiye’de 585 noktada satılıyor, dev bir tesiste ürettiklerinin yüzde 30-40’ını da ihraç ediyor, 800 kişiye istihdam sağlıyor.’
Ciro hedefim 50, ihracat hedefim 13 milyon dolar TOWN Center, Fly Inn, Laleli, Erenköy, Gaziantep, Konya ve Erzurum olmak üzere Türkiye’de 12 mağazaları olduğunu anlatan Sabri Özel, şunları söyledi: ‘6’sı Moskova’da, 1’er tane Kiev, Odesa, Çek Cumhuriyeti’nde ve kalanı İngiltere, Hollanda’da kornerlar olmak üzere yurt dışında toplam 12 mağazamız var. 2005 ihracat hedefimiz 10, ciro hedefimizse 50 milyon dolar. 2006’da 13 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Şu anda ürünlerimizi 12 ülkeye ihraç ediyoruz. 2007’ye kadar Türkiye’de mağaza sayısını 60’a çıkaracağız. Avrupa başta olmak üzere çevre ülkelerde 30 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz.’
Üretimde kadın-erkek yüzde 50-50 olacak
SABRİ Özel, şu anda yüzde 70 erkek yüzde 30 oranında kadın kıyafetleri ürettiklerini belirterek, ‘Bunu yakın zamanda yüzde 50-50 ile dengelemek istiyoruz. Yılda 600 bin adet triko, 70 bin takım elbise, 140 bin pantolon, 360 bin gömlek, 200 bin erkek penyesi, 150 bin kadın penyesi ve yeni girdiğimiz kadın konfeksiyonda 40 bin adet üretim kapasitesine sahibiz’ diye konuşuyor.
Bu topraklarda yetiştim Türkiye’ye yatırım yaparım SON yıllarda yerli sermayenin yurt dışı yatırımlara yönelmesini eleştiren Sabri Özel şunları söylüyor: ‘Ben bu topraklarda yetiştim sadece bu topraklara yatırım yaparım. Bulgaristan’da yatırım yapmamız için öneriler gelmişti. Kabul etmedik. Bizim üretimimizde ithalat oranı yüzde 5’i geçmez. Fiyatı makul olan aynı ürün burada üretiliyorsa neden ithal edilsin! Bireysel çıkarlar yüzünden ülke menfaati gözardı ediliyor.’
Fabrikayı 30 milyon dolara kurdu, dev mağaza geliyor
HALKALI’ya 30 milyon dolarlık yatırımla 1998’de 26 bin metrekarelik tesis kurduklarını kaydeden Özel, çok fazla eleman değişikliği yamadıklarını, 33 yıldır birlikte çalıştığı arkadaşları olduğunu söylüyor. Özel, Halkalı’daki Sabri Özel binasının yanına 2007 sonun kadar 2 bin metrekare büyüklükte içinde kafeteryası, restoranı olan bir mağaza inşa edeceklerini de belirtiyor.
Demet CENGİZEximbank, ihracat kredisi vadesini 18 aya çıkardı
EXİMBANK Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, azami 1 yıl vadeli olarak kullandırılmakta olan kısa vadeli
döviz kredilerinde, vadelerin 18 aya çıkarıldığını ve tüm döviz kredisi programları kapsamında uygulanan faiz oranlarında, yüzde 0.25-0.50 puan indirim yapıldığını bildirdi.
OLUMLU GELİŞMELER VAR: Kılıçoğlu, Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerin sonucunda dış kaynak imkanlarının genişlediğini ve buna paralel olarak Eximbank’ın borçlanma maliyetlerinin de düştüğünü açıkladı. Ahmet Kılıçoğlu, bu olumlu etkinin ihracatçılara yansıtılarak daha uygun koşullarla finansman imkanı sağlanmasının amaçlandığını söyledi.
2 BİN 200 FİRMAYA: İhracat sektörüne 12 Eylül 2005 tarihi itibariyle libor +0.50-libor +1.25 faiz oranları ile (KOBİ’lere 18 ay vadeli işlemler için libor +1)
kredi kullanma imkanı getirildiğini belirten Kılıçoğlu, Türk Eximbank tarafından yılbaşından bugüne kadar, kısa vadeli kredi programları kapsamında 2 bin 200 firmaya 2.4 milyar dolar kredi kullandırıldığını, 2.7 milyar dolar tutarındaki ihracatın da sigorta kapsamına alınmasıyla bu dönemde ihracata toplam Eximbank desteğinin 5.1 milyar dolara ulaştığını söyledi.
8 MİLYAR DOLAR: Kılıçoğlu, ihracat sektörünün rekabet gücünün artmasına yönelik Eximbank desteğinin yıl sonuna kadar 8 milyar dolara ulaşacağını da söyledi.
Akbil, İstanbul’da tuttu Güney Afrika’ya açılıyor
İSTANBUL’da 4.5 milyon kişinin kullandığı akıllı bilet sistemi (Akbil), İstanbul Belediyeler Bilgi İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Belbim) teklifi uygun bulunursa, Güney Afrika demiryollarında da kullanılacak. Belbim Genel Müdürü Adnan Şahin, Akbil’in, Türk mühendisler tarafından 1995 yılında üzerinde çalışılmaya başlanan bir sistem olduğunu ve 1996 yılından bu yana İstanbul’da yaygın şekilde kullanıldığını söyledi.
19 AYRI OTORİTE: 19 değişik otoriteye hizmet veren sistemin, toplu taşımacılıkta bilet entegrasyonunu sağladığını ve vatandaşın işini kolaylaştırdığını anlatan Şahin, Akbil’in ulaşımın yanı sıra başka uygulama alanlarında da kullanılabildiğini kaydetti. Bugüne kadar 4.5 milyon kişinin Akbil edindiğini, bunlardan 2.5 milyonunun aktif olarak Akbil kullandığını belirten Şahin, Akbil’in toplu ulaşımın yanı sıra 16 uygulamaya destek verebildiğini, şirketler için personel devam kontrol sistemi, bekçi güvenlik sistemi ve otopark otomasyon sistemine uygun olduğunu anlattı. Şahin, Antalya ve Kocaeli Belediyeleri ile görüşmelerinin devam ettiğini, bu illerin de yakında Akbil sistemine geçebileceğini söyledi.
GÜNEY AFRİKA: Şahin, ‘Akbil’in Güney Afrika’da demiryollarında kullanımına ilişkin teklif verdik. 15 milyon dolarlık proje teklifimizin kabul edilmesi durumunda Akbil sistemini Güney Afrika’ya taşıyacağız’ dedi. Kazakistan’ın Almatı şehrinde de çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, ‘Akbil uygulamasının bir benzerini orada uygulamak için bir teklif verdik. Prensipte anlaştık, cevap bekliyoruz’ diye konuştu.
Muharrem AYDIN