e-kobi: Günde 5 ton baklava yapan fabrika kurdu, hedefine Atina’yı da koydu

Güncelleme Tarihi:

e-kobi: Günde 5 ton baklava yapan fabrika kurdu, hedefine Atina’yı da koydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2007 00:00

Ali Tüfekçi’nin 1952’de Gaziantep’te başlayan baklavacılığı ikinci kuşakta iki ayrı koldan devam ediyor. 2003’te yollarını ayıran Cemal ve Bilal kardeşler, baba mirası Dedeoğlu markasını ortak kullanıyor.

Şube sayısını 15’e çıkarmayı hedefleyen Cemal Tüfekçi, İstanbul İkitelli’de günlük 5 ton kapasiteli baklava fabrikası kurdu ve Atina’dan gelen teklif için masaya oturdu.

SON yıllarda sanayisiyle de büyük ün kazanan Gaziantepliler, geleneksel ürünleri baklavayı da hiç ihmal etmiyor. Gaziantepli Ali Tüfekçi’nin 1952’de Gaziantep’te başlayan, 1954’te Ankara’ya 1958’de de İstanbul’a taşınan baklavacılığı şimdi ikinci kuşakta iki ayrı koldan yoluna devam ediyor. Ali Tüfekçi’nin iki oğlu Cemal ve Bilal babalarından miras kalan 6 adet Dedeoğlu Baklavacısı’nı 2003 yılında 3-3 paylaşmışlar. Ancak Dedeoğlu markasını ikisi de kullanıyor ve iki ayrı koldan büyümeye çalışıyor. Dedeoğlu Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Tüfekçi, şu anda 6 adet olan şube sayısını bu yıl 15’e çıkarmayı hedefliyor. İkitelli’de günlük 5 ton üretim kapasitesine sahip büyük bir baklava fabrikası kuran Cemal Tüfekçi, Yunanistan ve Ortadoğu’dan ’baklavacı açalım’ tekliflerini ABD’de işletme master’ı yapan oğluyla birlikte inceliyor.

ÇARŞIKAPI’DA ÜNLENDİ: Cemal Tüfekçi, şöyle başlıyor anlatmaya: "Babamız Ali Tüfekçi, çok iyi bir baklava ustasıydı. Lakabı da ’dede’ymiş. Bu yüzden de Dedeoğlu adıyla dükkanlar açtı. Önce Gaziantep’te, sonra Ankara’da kısmetini aradı. 1958’de ise Gedikpaşa-Çarşıkapı’da ilk baklavacısını açtı. Bu dükkanla da ünlendi. Bizler ise ağabeyim Bilal ile birlikte elimizden geldiğince kendisine yardım ettik. Ben okuyordum, üniversite tahsilimden sonra ben de babamla çalışmaya başladım. Zaten okurken de her yaz yanında çalıştım ve mesleği öğrendim. Çünkü bu iş ustalık olmazsa yürümez. Baklavanın ayarını bir doktorun hastasını bildiği gibi bileceksiniz. Siz usta olarak iyi not vermiyorsanız müşteri zaten vermez."

AYRILDIK ADIMIZ BİR: Cemal Tüfekçi, babası Ali Tüfekçi’nin 1976’da vefat ettiğini belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Babamız öldüğünde iki dükkanımız vardı. Ağabeyimle birlikte yola devam ettik. İki dükkan zamanla 6 dükkan oldu. Bu beraberlik ağabey kardeş sürdü. Ancak 2003’e geldiğimizde artık onun çocukları, benim çocuklarım vardı ve nesil çatışması oldu. Biz de ağabeyimle dükkanları paylaşıp yollarımızı ayrıldık. O da Dedeoğlu adıyla devam ediyor."

İKİTELLİ’DE FABRİKA: Cemal Tüfekçi, ağabeyinden ayrıldıktan sonra kendisine ait baklavacı sayısını 6’ya yükselttiğini ve İkitelli’de de büyük bir baklava fabrikası kurduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Fabrikamızın kapasitesi günde 5 ton. 5 bin metrekare kapalı alana sahip ve 45 kişi çalışıyor. Dükkanlarımızda da 45 kişi çalışıyor, toplamda 90 kişilik bir işletme olduk. Şu anda bizim şubelerimizde günde 1 ton kadar satabiliyoruz. O nedenle de günde 1 tondan fazla üretmiyoruz. Çünkü, baklava günlük tüketilmeli. Hijyen kurallara göre üretim yapılabilen güzel bir tesisimiz var ve şimdi şube sayımızı hızla artırmaya çalışıyoruz. Bu yıl 15 şubeyi aşacağız."

Ali, ABD’de master yaptı Dedeoğlu’nu yapılandırıyor

CEMAL Tüfekçi’nin oğlu Ali Tüfekçi, ABD’de işletme masterı yaptı ve şu anda hem imalatın hem de baklava dükkanlarının yapısını uluslararası standartlara ulaştırmak için yoğun bir çalışma içinde. Ali Tüfekçi, üretimin uluslararası sertifikalarını tamamlamak üzere olduklarını, günlük 5 tonluk üretim kapasitesini tam kullanabilmek için de önümüzdeki 2 yılda çok hızlı bir şubeleşme planladıklarını söylüyor. Ali Tüfekçi, şöyle konuşuyor: "Hedefimiz maksimum kontrolle şubeleşmek. Çünkü baklava çok hassas bir ürün ve gece üretilip gün içinde tüketilmesi en ideali. Şimdi Yunanistan ve Ortadoğu’da da şubeler açmak için gerekli üretim zincirini kuruyoruz. Tabii ki uzak yerlerde şubeler açınca yetiştirdiğimiz ustalar işin başında olacak. Dedeoğlu şubelerini büyük tutup hem ana işimiz baklavayı en güzel şekilde sunmak istiyoruz hem de yanında pasta, çikolata, börek gibi ürünleri de satmak istiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!