e-kobi: 30 milyon dolarlık ithalata bozuldu, çekmece rayı üretti

Güncelleme Tarihi:

e-kobi: 30 milyon dolarlık ithalata bozuldu, çekmece rayı üretti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2006 00:00

Memur çocuğu Kenan Günaydın, okudu fabrikatör oldu. Otomotiv ve beyaz eşyada ana sanayicilere kalıp üreten Günaydın fabrikasına aldığı mobilyalardaki ’çekmece raylarının’ ithal olduğunu duyunca bu alanda üretime karar verdi. Arpres, ’bilyeli çekmece rayı’ üretimine başladı ve 30 milyon dolarlık ithalata darbe vurdu.

ERZURUMLU bir devlet memurunun çocuğu olarak okuyup makine mühendisi ve sonra da girişimci olan Kenan Günaydın, Türkiye’nin yılda 30 milyon dolarlık ithalat yaptığı ’bilyeli çekmece raylarını’ üretmeye başladı. Kale Oto Radyatör’de ve Otomarsan’da çalıştıktan sonra otomotiv ve beyaz eşya sektörüne kalıp üretmek için kendi işini kuran Kenan Günaydın, Haramidere’deki fabrikasına taşınırken satın aldığı ofis mobilyalarının çekmece raylarının Türkiye’de üretilmediğini öğrenince, bu rayları üretmeyi kafasına koydu. Bu yıl ray işinden 3.4 milyon dolar ciro bekleyen Arpres Endüstriyel Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Kenan Günaydın, yatırımlarını hızla tamamlayıp gelecek yıl 12 milyon dolar ciro yapacağını söylüyor.

MEMUR ÇOCUĞUYUM: Günaydın şöyle başlıyor anlatmaya: "Ben memur çocuğuyum. Babam 1970’te İstanbul’a tayin oldu ve biz de Çağlayan’a yerleştik. Memur çocuğu olarak İstanbul’da yaşamak da okumak da çok zordu. Bu nedenle aileye katkı için orta okuldan itibaren hem çalışıp hem okudum. Yarım gün okul yarım gün çalışma; simit satmak, boyacılık yapmak gibi. Bu hayat mücadelesi nedeniyle de içimde hep büyüyünce ailenin bu ekonomik yazgısını kırma duygusu yer etti. O nedenle makine müendisi olduktan sonra bir süre şirketlerde çalıştım ama sonunda kendi işimi kurdum."

MAÇKA MESLEK LİSESİ: Kenan Günaydın, babasının milli eğitimde bir memur olarak o dönemde meslek liselerinin önemini bildiğini ve kendisini Maçka Endüstri Meslek Lisesi’ne gönderdiğini belirtiyor. Burada Torna Tesviye Kalıp Bölümü’nde okuduğunu anlatan Günaydın şöyle devam ediyor: "1976’da liseyi bitirdim ve Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü’nü kazandım. 1982’de de askerden geldim ve iş hayatına atıldım. Önce Kale Oto Radyatör’e girdim. Sonra küçük bir firmada çalıştım. Ardından da Otomarsan’a (Mercedes) girdim ve Davutpaşa’da 2 sene çalıştım. Bu süre içinde işin pratik yönünü de çok iyi öğrendim."

MERCEDES’İ BIRAKTIM: Otomarsan’da çalışırken kendisini çok iyi bir kariyerin beklediğini ancak içindeki girişimci olma dürtüsüne yenik düştüğünü anlatan Kenan Günaydın, "Ailemin ekonomik yazgısını değiştirme duygusu ağır bastı ve yıllık izne çıktığım sırada dönüp istifamı verdim. Hedefim; otomotiv ve beyaz eşya sektörüne kalıp üretmekti. O zaman kendimize göre bir pazarlama yaptık ve çeşitli kaynaklardan topladığımız firma adreslerine antetli zarflarda antetli kağıtlara yazdığımız bir mektubu gönderdik. 150 civarındaki mektupta ’biz şu işleri yapıyoruz’ diye anlattık. Bunlardan 7-8 tanesinden geri dönüş oldu ki bu miktar bizim için zaten çok büyüktü. Arçelik, Bosch Siemens, Auer firmalarına kalıp üretmeye başladık. Otomotive de Renault başta olmak üzere farklı firmalara kalıplar yaptık. Bir kombi, çamaşır makinesi parçası, otomobilin bir sac parçası için kalıp üretiyorduk."

Satın aldığım mobilyanın çekmecesinden iş çıkardım

KENAN Günaydın, bilyeli çekmece rayı işine girişini de şöyle anlatıyor: "Yeni binamıza yerleşirken ofis mobilyaları aldık. Bu mobilyalardaki çekmece rayların farklılığı dikkatimi çekti ve ’bu rayları kim yapıyor’ diye sordum. Bana yerli üretiminin olmadığını söylediler. Şaşırdım ve araştırdım ki Türkiye yaklaşık 30 milyon dolarlık bilyeli çekmece rayı ithal ediyormuş. 2002’de bu üretimi gündemimize aldık. 2003’te üretime başladık. Bu ürünün 5 farklı tipi var ve biz 3 tipini ürettik. Dördüncüsü için 1.5 milyon dolar yatırım yapıyoruz. 5’inci ürün için de yatırım yapacağız. Şu anda İstikbal, İpek, Çilek gibi çok büyük mobilyacıların yan sanayicisi olduk bile. Artık ray işine ağırlık veriyoruz. Çünkü geniş bir coğrafyada bu konuda fabrika yok. Toplam 3.5 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bu yıl 3.4 milyon dolar ciro bekliyoruz. Geçen yıl 2.3 milyon dolar ciro yaptık. 1.5 milyon dolarlık yatırımla da 45 milimetre çift açılımlı bilyeli çekmece rayı üretmeye başlayacağız ki bu üretimle 2007 ciromuzu 12 milyon dolar bekliyoruz. Son yatırımımızı 2007’de yapacağız ve o da 2 milyon doları bulacak. ’Blum Tandem’ özelliklere sahip çekmece rayını da üretmeye başlayacağız."

1994 krizi iyi geldi, fabrika kurdum

KENAN Günaydın, başlangıçta Başrampaşa’da sanayi sitesinin içinde 150 metrekarelik bir iş yerinde üretim yaparken 1994 krizine yakalandıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "1994 krizini yaşadık. Önce korktuk ama sonra bizim ana sanayinin ihracatı patlayınca bizim işlerimiz de çok açıldı ve birkaç yıl içinde elde ettiğimiz birikimle Haramidere’de fabrika için arsa aldık. İnşaata başladık. 2000’in başında da fabrikamızı tamamlayıp taşındık. Şu anda kalıp işimiz yine sürüyor ama taşınma sırasında bu bilyeli çekmece raylarını keşfettik."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!