E-ihale ile yılda 8 milyar dolar tasarruf

Güncelleme Tarihi:

E-ihale ile yılda 8 milyar dolar tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Kamu ihaleleri, gelecek yıldan itibaren kademeli olarak elektronik ortama taşınıyor. Elektronik ihale yöntemi için pilot uygulama, kamu alımlarının yüzde 30’unu oluşturan ve sık sık çeşitli iddialara konu olan ilaç alımlarında gerçekleştirilecek. Bu uygulamadan elde edilen veriler ışığında projenin, 2007’de yaygınlaştırılarak bütün kamu kurumlarını kapsaması planlanıyor.

İhalelerin, ‘insan faktöründen-kayırmacılıktan’ olabildiğince uzak, güven ortamı içinde yapılmasını öngören proje ile yılda en az 8 milyar dolar tasarruf hedefleniyor. Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Sener Akkaynak, ihalenin temel ilkeleri arasında yer alan ’kamuoyu denetimi’nin ancak ihalelerin elektronik ortama taşınmasıyla sağlanabileceğini belirtti. Tüm sürecin, bilgisayar ortamında şeffaf gerçekleştirileceğini kaydeden Akkaynak, ihaleye giren firmaların hangi kriterlerle elendiğini, ihale günü kimin ne kadar teklif verdiğini ve nasıl kazandığını internet üzerinden birebir takip etmenin mümkün olacağını anlattı. E-İhale Çalışma Grubu Başkanı ve KİK Başkan Yardımcısı Gökhan Oğuz da e-ihale ile kamu alımlarındaki ‘yolsuzluk’ iddialarının ortadan kaldırılacağını söyledi. Oğuz, Kamu İhale Kanunu ile evrensel standartların getirildiğini ancak bu kanun içinde de ‘bazı kayırmacılıkların yapılabileceğini’ belirterek, şunları kaydetti: ‘Makinaların hemşehrileri, ideologları yoktur. Ayrıcalık yapmayı düşünemezler.’

BÜYÜK TASARRUF:

Türkiye’nin hiçbir ülkeyi örnek almadığını, kendi koşullarına uygun bir model yaratmaya çalıştığını anlatan Oğuz, sistemin ana hedefinin ‘zihniyet dönüşümü’ olduğunu söyledi. Oğuz, ihalelerdeki yıllık yüzde 20 tasarrufun yaklaşık 8 milyar dolara denk geldiğine dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!