Düzleşen dünya, küreselleşme ile yeniden yuvarlak olacak

Güncelleme Tarihi:

Düzleşen dünya, küreselleşme ile yeniden yuvarlak olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2006 00:00

Inter-American Development Bank Eski Direktörü ve Guyana’nın AB büyükelçisi Havelock Brewster, ticaretin serbestleşmesinin uluslararası gelir dağılımında eşitsizlikte azalmayı sağlamadığını belirterek, "Küreselleşmeye ’düz’ hale gelen dünyada gelir dağılımındaki eşitsizlik gitgide artıyor.

Yoksulluğun asıl nedeni eşitsizlik. 2030 yılında dünya ticaretinde kayda değer değişiklik olmayacak. Şu anda fakir güney ülkeleriyle zengin kuzey ülkeleri arasındaki kişi başına düşen gelirde 29 bin 500 dolarlık fark var. Gelir dağılımında daha fazla eşitsizlik olacak" dedi. Türktrade’in evsahipliğinde Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Ticaret Birlikleri Konfederasyonu’nun (CITHA) Genel Kurul toplantısında konuşan Brewster, dünyanın güneye kaydığını dile getirerek, bu ve buna benzer değişikliklerin yeni küreselleşme dalgasını getireceğini ve küreselleşmeyle düzleşen dünyanın yeniden yuvarlak hale geleceğini kaydetti.

YÜZDE 3’LÜK BÜYÜME: Dünyada Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 1.6 kat arttığını dile getiren Brewster, hizmet ve imalat sektörlerinin çok hızlı, madencilik ve tarımın ise çok yavaş büyüdüğünü belirtti. Brewster, ticaretin, Çin, Hindistan ve ABD’de çok hızlı, Avrupa’da ise çok yavaş geliştiğini vurguladı. Dünya ekonomisinde yüzde 3’lük bir büyüme beklendiğini dile getiren Brewster, "19 trilyon dolara ulaşılması bekleniyor. En hızl büyüme hizmet sektöründe olacak. Bunun içinde de en fazla payı turizm alacak. Turizmin dünya ticaretindeki payı 2 trilyon dolara çıkacak" şeklinde konuştu. Uluslararası İhracat Birlikleri Konfederasyonu (CITHA) Başkanı Albert Frei ise, 2000 yılının ticarette bir kopma noktası olduğunu belirterek, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in baş harflerinden oluşan ve gelişmek olan ekonomileri temsil eden BRIC’in slogan olduğunu ancak şimdi küreselleşmeden bahsedildiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!