Güncelleme Tarihi:
MALİYE Bakanı Naci Ağbal, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada mükellef haklarını güçlendirecek bir paket üzerinde çalıştıklarını belirterek, bütün vergilerini düzenli ödemiş hakkında hiçbir inceleme raporu yazılmamış mükelleflere bonus verilmesinin planlandığını açıkladı. Mükelleflere yapılacak vergi indiriminin bütçeye bir maliyeti olacağına dikkat çeken Ağbal, ilk çalışmada gelir ve kurumlar vergisini düzenli ödeyenlerin elektronik ortamda çıkarıldığını, buna ilave olarak KDV’sini ödeyenlerin de çıkarılacağını anlattı. Maliyeti yönetecek bir rakama ulaşmaları gerektiğini kaydeden Ağbal, “Bütün mükelleflerin kayıtlarına baktırıyorum. Örneğin ‘bankalara bu ölçüyü uygulayım desem’ hakkaniyetli olmaz çünkü bankalar zaten kurumsal. Bonus uygulamasını getireceksek daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelere getirmemiz lazım. Büyük işletmeler zaten kurumsal. Küçük işletmelere uygularsak vergiye gönüllü uyumu da artırabiliriz. Yoksa sadece ‘sen vergini ödedin indirim uygulayalım’ düşüncesinde değiliz. Vazgeçilen vergiden daha fazla vergi toplamalıyız. Şu anda senaryo çalışmaları yapılıyor” dedi.
REKORTMENLER LİSTESİ ONUR
Geçen ay açıklanan vergi rekortmenleri listesinde ismini gizleyenlerin sayısının artmasına yönelik olarak Ağbal, mevzuata göre isminin açıklanmasını istemeyen mükellefe bu hakkın verildiğini, açıklamak istemeyenin de kendince haklı nedeni olabileceğini kaydetti. Bazen “Bu listede yer alırsam farklı talepler olur” diyenlerin de çıkabildiğini ifade eden Ağbal, “O liste bir onur listesi. O listenin içinde olmak bir insanın isteyebileceği en güzel şeylerden bir tanesi. ‘Ben bu ülke için bu kadarlık bir vergi verdim kazandığımı da bu milletle paylaştım’ diyor. Listede olan her mükellef bu millet açısından takdire şayan. Kazanıyorlar, kazandıklarını da milletle paylaşıyorlar ama listede ismini açıklamayanlara da şahsen saygı duyuyorum” açıklamasını yaptı.
DENETİMDE İYİ NİYETE İNDİRİM
Vergi denetimine ilişkin bazı düzenlemeler yaptıklarını ama hala iyileştirmeye imkan verecek alanlar olduğunu anlatan Ağbal, “Denetim sırasında mükellef daha fazla bilgi sahibi olmalı. Denetim başlıyor sonunda başınıza ne gelecek bilmiyorsunuz. İnceleme sürecinde ve sonunda mükellefin kullanabileceği daha fazla mekanizma getireceğiz. Tutanak tutuluyor, mükellef imza atıyor ama ne kadarlık vergiyle karşılaşacağını bilmiyor ya da İdare’nin raporundaki iddialar hakkında bilgi sahibi değil, bu doğru değil” dedi. Vergi incelemesi yapılırken iyiniyetle işbirliği yapan mükellefe yardımcı olmak istediklerini belirten Ağbal, “Diyelim ki ben acaba faturasız alışları var mıdır diye araştırma yaparken mükellef gelip incelemenin ortasında (benim faturasız alışlarım var, ben şu anda size ibra ediyorum) derse ben vergi aslından vazgeçmem ama cezada önemli indirim yapabilirim” bilgisini verdi. Maliye’nin kötü gün dostu da olması gerektiğini vurgulayan Ağbal, “Gerçekten durumu kötüyse faiz oranlarını düşürelim, taksit sayısını artıralım, teminat almayalım. Belirli bir süre ödeme yapmasın. İşlerini ancak 1 yıla toparlarsa 1 yıl sonra gelsin. Ancak sistemi kurarken de suistimale açık, İdare’de bir kişinin iki dudağı arasında olmasın” dedi.
KIŞLALAR MİNUMUM MALİYETLE TAŞINACAK
ASKERİ kışlaların şehir içinden şehir dışına çıkarılması yönelik Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalıştığını anlatan Bakan Ağbal, çalışmaların başında olduklarını bu yıla bir mali yük gelmeyeceğini söyledi. Kamuya maliyetinin minimum kalacağı alternatifler üretmenin mümkün olduğunu vurgulayan Ağbal, “Farklı yöntemlerle kamuya maliyeti hem zamana yayıp hem de minimum kılabiliriz. Öyle bir paket yaparsınız ki net maliyeti düşük olur yine yapıları yaparsınız imkanları oluşturursunuz, farklı bir yerde bir şey yaparsınız ekonomik kazanımlar getirir. Bu kazanımlarla birlikte paketlerseniz inşaat maliyetlerini karşılarsınız” dedi. Önceliğin MSB tarafından belirleneceğini ifade eden Ağbal, tankçı birliğinin ihtiyacı olan taşınmaz ile piyade birliğinin ihtiyacı taşınmazın aynı olmadığını, konseptin ortaya konulmasının ardından taşınmazların bulunması, kamulaştırma aşamasında Maliye ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın devreye gireceğini kaydetti. Kuleli Askeri Lisesi’nin binasının ne olacağının sorulması üzerine ise Ağbal, “Temel konsepti Milli Savunma Bakanlığı’ndan bekliyoruz. Askeri liseler kapatıldı ama MSB üniversitesi kuruldu. Üniversitenin kampüsü, binası, yerleşkeleri olacak. Mevcut binalar zaten var. Şahsi kanaatim, buralardan daha güzel kullanılabilecek nereler var?” dedi.
FETÖ 1 YILDIR DEVİR YAPIYOR
15 Temmuz darbe girişimine yönelik bir maliyet çıkarıp çıkarmadıklarının sorulması üzerine Ağbal, maliyet yaklaşımını doğru bulmadığını söyledi. Farklı yaklaşımlarla farklı rakamların telaffuz edilebileceğini vurgulayan Ağbal, “Biz bu krizi çok iyi yönetip fırsata çevirebilirsek maliyetleri telafi edip kazanım tablosu oluşturabiliriz” dedi. FETÖ’nün ya paraları bankalardan çekmek, başkalarının hesabına aktarmak ya da yurtdışına transfer etmek istediğini anlatan Ağbal, bununla ilgili bankalardan şüpheli işlem bildirimlerinin geldiğini kaydetti. Son 1 yıldır bir şekilde FETÖ’nün tasarrufunda olan şirketlerin başkasına satıldığını, devredildiğini böylece görünür olmaktan çıktıklarını vurgulayan Ağbal, “Örgüt devletin bir gün geleceğini bütün bunlara el koyacağı düşüncesiyle devir yapıyor. Bütün bunları savcılık inceleyecek. FETÖ ile ilişkili geçmişte dahi yapılsa bilerek yapıldıysa işlemler iptal edilecek, karapara aklama konusunda yardım edenler de soruşturmaya tabi tutulacak” dedi. Son 1 yıldır biz Maliye olarak zaman zaman inceleme yaptıklarını Emniyet ve savcılıklara bilgi verdiklerini ifade eden Ağbal, son olarak da el konulan varlıkların Hazineye devredildiğini belirtti.
KONUTTA VERGİ İNDİRİMİ YOK
KONUT kredi faizlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalarda bir vergi indiriminin gündemde olup olmadığı sorusuna Ağbal, “Konut sektöründe piyasayı canladıracak şekilde diğer kurumların aldığı tedbirleri önemsiyoruz ama vergiyi karıştırmayalım diye düşünüyorum” dedi. 3. çeyrek büyümesine ilişkin temmuz ayında darbe girişiminin olduğunu, ağustos ve eylül ayında büyüme hedeflerine yönelik tedbir alınması gerektiğini anlatan Ağbal, cari açık ve mali disipline dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ağbal, ekonomiyle ilgili bankacılık ve bütçenin iki sağlam gösterge olduğunu, bu iki göstergeyi bozabilecek durumdan kaçınılması gerektiğini söyledi.